• salihli-marmara gölü-ahmetli üçgeninin gediz ırmağı kuzeyinde kalan bölümü. salihli'den gölmarmara'ya giden yol üzerinde 155 kadar bulunur. bölgede lydia krallarına, soylularına ait yüzlerce tümülüs (yığma mezar; tepecik görünüşünde) vardır. bintepeler’deki tümülüsler, genelde iyice yassı dikdörtgen prizma biçiminde düzgün kesilmiş uzun taş bloklarıyla yapılan, sandık kadar bir mezar odacığı üzerine yığılmış taştan, topraktan oluşmaktadır. önemli kişilerin, büyük kralların gömüldüğü bazı tümülüsler, tıpkı phrygia başkenti gordion’daki midas tümülüsü gibi, neredeyse mısır piramitleri büyüklüğüne ulaşmıştır. kişinin sosyal statüsü mezarın görkem ve büyüklüğünü belirler, bakınız www.yetkinksk.blogspot.com/2006/07/dn-pavarotti-kefen-bezi-yada.html
  • manisa'nın salihli, ahmetli, saruhanlı, gölmarmara bölgelerini içine alan 150 bin dönümlük 1. derece sit alanı ilan edilmiş bölge. gerçek karun hazinelerin bulunduğu söylenen, definecilerin gözbebeği bu bölgede anadolu'nun piramitleri denen 90 kadar irili ufaklı (bkz: tümülüs) bulunuyor. lidya krallarına ait bu mezarların en büyüğü (bkz: krezüs)'ün babası kral alyates ile kral gyges'e ait. bu tümülüslerin hemen hepsinin ilk ve orta çağlarda tahrip edildiği söyleniyor.
  • (bkz: tümülüs)
    (bkz: manisa)
  • yerden gezmesi çok mümkün olmayan şöyle havadan bir gezintisi yapılabilen yer
  • anadolu'nun en garip, en bilinmeyen ve gereken ilgi gösterilse tarih turizmi açısından büyük bir potansiyel taşıyan bölgesi; diğer adıyla anadolu tümülüsleri.

    lidya uygarlığının günümüze kalan son izleri. tarih boyunca çeşitli yağmalara uğramıştır ve bu yağmalar halen devam etmektedir. biz her ne kadar bu bölgeye ilgisiz olsak da daha 1800'lü yıllarda avrupalı gezginler ve arkeologlarca didik didik edilmiştir.

    buyrun, 1873 yılında danimarkalı bir ressamın fırçasından sardes, salihli;

    1873 yılında salihli ve artemis tapınağı
  • marmara gölü'nün güney kenarında yer alan ve lidya tümülüsünü de içinde barındıran alanla ilgili güzel gelişmeler var.

    2013 yılında unesco geçiçi miras listesine alınan sardes antik kenti ve lidya tümülüslerinin kalıcı listeye alınması için çalışmalar başlatılmış.

    anadolu'nun piramitlerini bu sene kalıcı listede görsek fena olmaz mı?
    dört gözle bekliyorum gerçekten!!

    haber linki
hesabın var mı? giriş yap