• ks. bureau international des poids et mesures.
  • (bkz: bureau international des poids et mesures)

    bıpm, 20 mayıs 1875'te paris'te imzalanan bir antlaşmayla kurulan uluslararası bir hükümetlerarası kuruluştur. amacı, uluslararası metrik sistemin birleşik ve gelişmiş bir şekilde sağlanmasıdır. üye devletler, ölçüm bilimi ve ölçü standartlarıyla ilgili konularda ortak hareket ederler. bıpm'nin görevi uluslararası birim sisteminin (sı) sürdürülmesidir. kuruluş, saint-cloud parkı'ndaki breteuil pavilyonu'nda bulunur ve cgpm ve cıpm gibi iki yönetim organı vardır. cgpm, bıpm'nin ana organıdır ve metre konvansiyonu'na taraf devletlerin delegelerinden oluşur.

    bıpm'nin kurulması, 20 mayıs 1875'te paris'te metre konvansiyonu'nun imzalanmasıyla gerçekleşmiştir. başlangıçta, bıpm'nin temel görevi, uluslararası metre ve kilogram prototiplerini üretmekti. 1791'de fransız ulusal meclisi, bir metre temel uzunluk birimine dayalı bir ağırlık ve ölçü sistemi benimsemişti ve 1840'tan itibaren, metrik sistem fransa'da zorunlu hale getirilmiştir.

    1867'de paris'teki dünya fuarı'nda, ağırlık ve ölçü birimleri komitesi kuruldu ve metrik sistemlerin evrensel kabulü lehinde görüş belirtti. aynı yıl, uluslararası jeodezik konferans, yeni bir metre kalıbının inşasını önerdi ve uluslararası bir ağırlık ve ölçü bürosunun kurulmasını da tavsiye etti. napolyon ııı, 1869'da uluslararası bir bilimsel komisyonun oluşturulmasını onayladı ve metrik ölçü sisteminin genel kullanımını teşvik etmeyi amaçladı. metre konvansiyonu, 1870 ve 1872'de paris'te düzenlendi. bu komisyonun çalışmaları, yeni metrik prototiplerinin üretimini sağlamıştır.

    günümüzde ortalama olarak her dört yılda bir toplanır. son cgpm toplantısı 2022 yılında versay'da yapılmıştır. cıpm, bıpm'nin yönetimini ve denetimini sağlar ve cgpm'nin otoritesi altındadır. bilimsel topluluğun geniş bir temsiliyetini sağlamak için farklı uluslardan on sekiz üyeden oluşur. bıpm'nin 2022 stratejik planı'na göre, görevleri sı'nın benimsenmesini ve etkisini güçlendirmektir; üye devletler arasındaki bilimsel ve teknik işbirliği merkezi olmaktır ve sı'nın koordinasyonunu sağlamaktır.

    bıpm'nin başlıca görevleri arasında uluslararası atomik zamanı koordine etmek ve dünya çapında atomik zamanı kurmak yer alır.
hesabın var mı? giriş yap