• yeni bitirdiğim ve hakkında neler yazılmış diye okumak için geldiğim ama pek bir şey bulamadığım kitap.
    m.ö. 3500'den 1945'e kadar kronolojik olarak düzenlenmiş,avrupa,kuzey ve güney amerika,okyanusya,ortadoğu ve orta asya olarak bölgelere ayrılmış ve modern dünyanın nasıl ortaya çıktığını 199 sayfada kısa kısa bilgileri vererek anlatan gayet başarılı bir kitap. bilgiler tabi ki tamamı ile akılda tutulmuyor bir bütün olarak ama sizde bulunması ve aklınıza geldiğinde o bilginin bu kitapta bulunduğunu bilmeniz çabucak ne olduğunu hatırlamanızı sağlaması açısından güzel bence.
  • adı ile müsemma olarak iş yerinde vakit buldukça, öğle yemeğinde falan okurum diye çantama attığım kitap ama ne mümkün böyle okumak. bu kitabı öyle bir nefese getiremezsin arkadaş. yazar sümer, eski krallık, babil, hitit, indus, minos dedikçe insanda bir haritaya bakma isteği uyandırıyor. öte yandan oradan oraya göç edilmiş, kuzeyden onlar saldırmış ama bunlar güneye kaçmış diye anlattıkça bir de bunu kafanda kurgulaman var... o yüzden bu kitap odanda bir yanında laptop yeri geldikçe ne nerede imiş diye bakarak sakin kafayla okunacak bir kitap. en azından benim için öyle.
  • tarihin sadece savaş, üstünlük hırsı gibi saçmalıklar tekrarından ibaret olduğunu bir kere daha görmenizi sağlayan kitap.

    ilk uygarlıklar hep birbirinin tekrarı gibi gelse de (kurul, savaş, yok ol) aralarında 4000 yıl hüküm sürenler olduğunu bilmek şaşırtıyor. bizim tarihimiz şurda hepi topu 21 asır.

    sonlara doğru daha yakın tarih olduğu için (2. dünya savaşı, hitler, israil'in kurulması vb. ) daha ilgi çekici. neticede tarih dersinde 2 . dünya savaşı (neredeyse) anlatılmamış bir nesiliniz.

    devamlılık problemi nedeniyle kitap okumaya ara verenler için iyi bi kitap olabilir. okuması keyifli, dediğim gibi özellikle sonu ayrı bir keyifli.
  • fatih sultan mehmet'in adını anmayan kitap. istanbul'un fethini tarihte bir dönüm noktasıydı diye tanımlayıp fatih sultan mehmet'ten bahsetmemesi garibime gitti açıkçası.
  • adı gibi bir solukta okunan tarih kitabı. atlanmış olaylar vb. eksiklikleri olsa da kendince insanlık tarihini güzelce özetlemiş. oldukça da akıcı dili var. özellikle sonlara doğru yakın tarihe geldikçe, olayların tamamını bilsem bile inanılmaz heyecanla bir polisiye roman okur gibi okudum.

    çocuklara okullarda okutulmalı. bir de cilt cilt tarih kitabı okumaya üşenenler deneyebilir.
  • bu kitap elime nerden geçti bilmiyorum; ama ~5000 yıllık tarih 200 sayfaya sıkıştırılmaya çalışınca haliyle ortaya sadece çok kaba hatlarıyla savaşlar, imparatorluklar, göçler, devrimler, modernleşme vb. alt başlıklardan birer ikişer paragraf kalıyor. kitabın yazarı emma marriott'a "özet geç lan..." demişler, o da layığıyla yerine getirmiş gibi bir hal var.

    "yau bilmem kaçıncı yy'da kim kime savaş açıp, kimler nerelere göçmüş/fethetmişti?" ya da "şöyle hızlandırılmış bir tarih şırıngası vurabilir miyiz?" gibi sorularınız için açıp bakabileceğiniz bir referans kitap diyebiliriz ki o bilgilere erişmek için de gugıllıyoruz artık. olsun. koca tarihi bu kadar rarlamak da bir yetenek olsa gerek. saygı duydum.
  • dediği gibi bir nefeste dünya tarihini anlatıyor ama bazı dönemler hakkında daha önceden herhangi bir bilginiz olmadığında fazla geliyor. benim gibi hafızası zayıf ve hemen unutan biriyseniz kitap bittiğinde aklınızda çok fazla bir şey kalmayacaktır. ancak olur da birgün bir yarışmada, orada burada denk geldiğinizde belki ufak tefek bilgileri hatırlayabilirsiniz.

    şu an okuduklarından aklında kalan en net bilgi nedir diye soracak olursanız büyük iskender'in aslında üçüncü iskender olduğu ve babasının da ikinci philippos olduğunu söyleyebilirim. ikinci philip'in oğlu üçüncü iskender olarak attım kafama çünkü beyin bedava.*

    11. yüzyıl ve sonrası biraz daha bildiğimiz konular ancak öncesi gerçekten çok fazla araştırma gerektiren dönemler. 4-5 bin yıllık tarihi 50-60 sayfada anlatırken geri kalan yaklaşık bin yıl için kıtabın üçte ikisi ayrılmış.

    (bkz: the history of the world in bite-sized chunks)
    (bkz: emma marriott)
  • ismiyle müsemma bir nefeste okunabilen okunabilen kitap.

    5500 yıllık tarihi olayların tamamını ayrıntılı olarak bir eser halinde toplasan sanırım buradan köye yol olurdu. üstelik okumaya kalksan kafanda bir bok kalmazdı. ama akılda kalıcı, 200 sayfalık çıtır çerez bir anlatımla, ortamlarda şekil yapabileceğiniz bir eser olmuş.

    “lan şu hayatta neler olmuş, keşke biri bana özet geçse” diyorsan tam sana göre hocam.

    bir milyardan fazla insanın savaşlarda öldüğünü duyunca. insanın insana yaptığı zulmü, başka hiç bir canlı kendi türüne yapmaz diyorsun.
hesabın var mı? giriş yap