• evlenip evden ayrıldıktan sonra yalnız yaşayan anne veya babaya sorulan soru türü.
  • söylenirken kendinizi fazlasıyla sahiplenilmiş, söylerken ise 'hayır, varsa hallederiz yani iiicaabındaa' diye devam edecek kadar mükrebin tribinde hissettiren cümle. bir nevi soru.
    buna 'canının sağlığı' diye cevap veren olmuştur. yapmayalım.
  • sorunun muhatabına kendini kötü hissettirecek bir soru cümlesidir. genelde anne,baba,dede,nine,... gibi kendinizi bir şekilde borçlu hissettiğiniz kişilere yöneltilir.eğer soru yöneltilen kişiye karşı kendinizi borçlu hissetmiyorsanız, o kişinin ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar aciz olduğunu düşünüyorsunuz ve bunu açıkça belli ediyorsunuz demektir. bunun yerine "senin için yapabileceğim bir şey var mı" demek, sorunun muhatabını rencide etmemek adına daha bir tercih edilesidir.
  • yatıya gelen misafire, uyumadan önce sorulan sorudur. diş macunu lazım mı, susadın mı, açsan yemek yiyelim, pijama getirmediysen benimkilerden giy gibi bir sürü soruyu içerir.
  • türkiye'nin amerika'ya "şimdi bizim iç pazarda biraz işimiz var ama senin için daha ne yapabilirim?" demesi gibidir. hatta gibisi fazla bunun.
    (bkz: devir teslim aforizmaları)
  • "bir şeye ihtiyacın var mı?" çok tehlikeli bir soru olabilir. birden, hiç beklenmedik anda "evet" cevabını alabilmek mümkündür çünkü ve bu yüzden çok da sorulmaması gereken sorulardandır. dikkat etmek gerekir. ki hatta sevgili, evet sana ihtiyacım var bile diyebilir. amanin düşmanıma gösterme yereppim. ya da gerçek anlamda hasta olduğu için yapamadığı ama yapması gereken şeyleri sayabilir. bu daha tehlikesiz bir cevaptır diğerine nispeten çünkü bunu illa sevgilinin yapması gerekmez başkaları da bu ihtiyacını karşılayabilir. mesela abisi işe gitmemeyi bile düşünebilir kardeşinin halini gördükten sonra. işe varır varmaz 3 defa arayabilir nasıl oldun diyerekten.
    fakat tanrı biliyor ki bu tehlikeli soruyu (birşeye ihtiyacın var mı?) hasta sevgiliye sormak yerine "git kendine ilaç al" demek mis gibi bir çözümdür. çok yaratıcıdır. takdire şayandır. çok yakın arkadaşın dertlerini dinlemek varken niye sevgiliye bakılsındır ki? sevgili gidip ilacını kendi alabilir, istese yapar yani bence. ama dost öyle kolay bulunmaz ve kendi kendine dertleşemeyeciği için bu eylem için en az 2 kişiye ihtiyaç duyulduğundan sevgili dostun yanında olmalıdır. bu bir tercih değildir dostlar kesinlikle yanlış anlaşılmamalıdır. tamamen koşulların bize sunduklarıdır. koşullar böyle gerektirmiş ve sevgili, sevgilisinin yanında değil dostunun yanındadır. spekülasyona hiç gerek yoktur. durum budur.

    siz siz olun bu tehlikeli sorulardan uzak durun. mazallah çok fena şeyler açabilir insanın başına.
  • karşı taraf toplu iğne istese bile verebilecek durumda olmayanların bazen sırf büyüklük göstermek, raconu bozmamak, sormamış olmamak için sarf ettiği ve aynı şekilde kibarca teşekkür edilip konunun kapatılmasını gerektiren cümle.
  • bu soruyu sorup, ihtiyac duyulan sey de soylendikten sonra bunu gerceklestirmek icin imkaniniz oldugu halde camura yatacaksaniz, lutfen hic sormayin. bir de ustune akil verip insanin sinirini daha da ziplatmayin. bak rica ediyorum kibarca.
  • soyleyeni de, cumle de samimiyetsizdir.
hesabın var mı? giriş yap