• yıllar önce okumama rağmen, unutamadığım kitap. derin izler bırakmıştır bende...
  • yayınlandığı yıllarda ingiltere'de büyük ilgi çekmiş irfan orga romanı. okuyucu olarak romandaki iki kadın figürüne ama özellikle mağrur babaanneye hayran kaldım.romanının tek kusurunun çocukluk ve ilk gençlik yılları detaylı ve ilgi çekici biçimde anlatılırken, sonraki dönemlerin biraz es geçilmesi olduğunu söyleyebilirim. kurtuluş savaşı yılları, cumhuriyet devrimleri, yazarın ingiltere yılları, eşi margaret'la tanışması vs de aynı çekicilikle anlatılıp sonlandırılabilirdi.
  • ates orga'nin sonsozu yasanan uzuntuyu gozyasi yapar.
  • irfan orga'nın ingiltere'ye gidene kadarki hayatını anlattığı kitap, fakat kitabın baş kahramanı; irfan orga'dan ziyade annesi şevkiye'dir. savaş zamanının zor şartlarında çocuklarının adeta kahramanı olmuştur veya biz türklerin ana kuzuluğu bilemiyorum.
    ek olarak kitabın internetteki ne kadar yorumunu okuduysam neredeyse hepsinde sultanahmet'teki bir kitapçıdan bahsediyor. herhalde sultanahmet'e giden her turiste bu kitabı öneriyorlar.
  • yillar once okudugum gayet guzel roman. kitap ilk olarak irfan orga nin gorev yapmakta oldugu ingiltere de ingilizce olarak yayinlanmis, ardindan turkceye cevrilmistir.
  • otobiyografi-anı okumayı sevenler için oldukça güzel bir kitap. cihan savaşı’nın insanların hayatlarını nasıl değiştirdiğini görüyorsunuz, varlıktan yokluğa o geçiş oldukça iç burkucu. yalnız beni asıl etkileyen bu süreçten ziyade irfan orga’nın ingiltere’ye gittikten sonraki yaşantısı oldu, oğlunun yazdığı sonsöz anlatısı. keşke irfan orga kendisi kaleme alsaymış diyorsunuz okuyunca.

    kitabın başlarında ve yer yer diğer kısımlarında self-oryantalizmin dibine vurulduğunu belirtmeliyim. bu hususta ingiltere’de yayınmış olmasının etkisi büyük olsa gerek. neden ingiltere’de satış rekoru kırdığı da daha anlamlı bir zemine oturuyor böylece. yine de çok başarılı bir anı, bilhassa imparatorluktan cumhuriyete geçişin gündelik hayata olan yansımalarını görmek açısından okunmaya değer.
  • kalbime saplanan roman.

    “böylelikle, annem ona dikişteki bütün becerisini göstererekten, kaba patiskadan bir torba dikti. sanırım dikerken kendi kalbini de içine koydu. çünkü babam aramızdan ayrıldıktan sonra onun bir kalp taşıdığını gösteren bütün izler kalkmıştı ortadan.”
  • derinden etkileyen bir roman.ülkesinde kimsenin hatırlamadığı bir yazar.başına gelenleri hayretle ve üzüntüyle okudum.kitabın son sayfalarındaki albüme uzun uzun baktım.kitapta değinilmeyen bazı ayrıntılara, yazarın oğlu sonsözünde açıklık getirmiş.ama yine de bana göre eksik kalmış.şu sıralar yeni baskısı raflarda.tavsiyemdir okuyunuz.
  • irfan orga'nın kendi hayatını anlattığı sonra ki basımlarda oğlu ateş orga'nında yazıları eklendiği mükemmel ötesi kitap.

    aşırı duygusal olup derin izler bırakabilir
  • yalın ve gerçek bir öykü.
    değişik zamanlarda iki kez okuduğum ender kitaplardan biri.

    iliklerime kadar yaşadım yaşadıklarını. yaralandım, aç kaldım, çaresiz kaldım onlarla.
    o dönem istanbul tasviri ve şevkiye hanım takdire şayan bir hayranlık uyandırmıştır.
hesabın var mı? giriş yap