• kimi insanların kabul ettiği, kimilerinin etmediği durum ve hatta aldatmacadır. böyle bir gerçeklikten kesinlikle söz edilemez. evrenin sonsuz yaşta olduğunu veya olabileceğini kabul etmeyip, bütün evreni yaratabilecek muhteşem güçte bir kavramın sonsuz yaşta olduğunu kabul etmek saçmadır. eğer tanrı diye bir kavram uydurup, buna çok üstün nitelikler ve "sonsuzluk" bahşedebiliyorsak, bu güzel gönlümüzden kopan sonsuzluğu neden evrene de adayamıyoruz?

    sorular bu tür konularda oldukça fazladır, cevaba ulaşmak zordur. tanrı kavramı ile ilgili konularda herkesin bir fikri, bir söyleyeceği var. ancak bu söylenenleri "kesin doğruluk" olarak atamak hataya düşmektir. kişiler bu tarz konularda kendilerince bir benzerlik kurup, buradan yararlanarak bir sonuca ulaşırlar. ancak bilimin evrenle ilgili açıklamalarında "belli bir yere kadar gidebildiği"ni söyleyip, gerisini metafizik kavramlara bağlamak kesinlikle yanlış.

    bir örnekle düşülen hatayı gösterelim. örneğimiz "evren kavramı"na göre oldukça basit kaçabilir, ama zaten örneğin güzelliği basit olmasında. diyelim ki çaydanlığınızın dibi kireç tuttu ve siz bunun sebeplerini merak ediyorsunuz. neden kireç tuttu lan bu çaydanlık? hemen başlıyorsunuz:
    -içine koyduğum suda kireç vardı.
    -suyun bir kısmı buharlaştı ve kireç çaydanlığın dibine yapıştı.
    -bu su çeşmeden geldi, peki kireç nereden geldi?
    diyelim ki bu örnekte kirecin nereden geldiği hakkında bir fikriniz yok. bu durumda 2 tip yaklaşım olabilir;
    1. kireç bir şekilde benim çeşmeme gelmeden önce suyun içine karıştı.
    2. kirecin nereden geldiği hakkında bir fikir üretemedim, demek ki tanrı koydu kireci suyun içine.

    şimdi bu 2 seçenekten hangisinin daha mantıklı, hangisinin daha "kolaya kaçıcı" olduğunu belirtmeye gerek yok. yaşadığınız veya araştırdığınız bir problemde fiziksel bir sonuca ulaşamamanız sizin ya elinizdeki bilginin eksik, ya elinizdeki teknolojinin yetersiz ya da bakış açınızın sınırlı olduğunu gösterir, tanrının var olduğunu göstermez. tanrının varlığını ispatlamak o kadar kolay değil, uzun uzun yazmak, araya "ben zekiyim" süsü veren cümleler koymakla olmuyor bu işler.
  • insanın bir derdi olunca anlaşılan gerçek.
  • insanı yaratıcıya inanmaktan çok agnostikliğe itmesi daha muhtemel gibi duran zihin cimnastiği.
  • evrenin, hayatın karmaşıklığından ve bilinen mutlak bir orijini olmamasından yola çıkarak "o halde tanrı vardır, bunların hepsini o yaratmıştır" çıkarımını "aga karmaşıklıktan yola çıkarak evrenin kendiliğinden oluşabildiğine inanmıyorsun ve fakat onu yaratabilecek olması sebebiyle ondan -mecburen- daha karmaşık bir şeyin varlığına, orijini olmayabileceğine neden inanıyorsun, iki ihtimalden daha basit ve mümkün olanı hala birincisi değil'm'ola? olmuyor bak ama böyle!" cümlesi ile yıllardır çürütegelmektedir ciddi bilim insanları; ben söyleyeyim.
  • güzel bir şarkı dinlediğimde ya da güzel bir film izlediğimde doğruluğunu içimde hissettiğim önerme. yaratıcılıkta sınır tanımıyor bu sanatçı tayfası.
  • daha önce kendisi kadar tırtını hiç duymadığım felsefi kavram olan nerdensellik * açısından çelişkisi, bu tartışmada daha önce milyonlarca kez belirtildiği üzere (okumuyorsunuz amk), tanrı kavramının kendisi iledir. tanrı kavramı ile kendisine ulaşmak için inşa edilen şu nerdensellik kavramı bir arada açıklanamıyor, nerdensellik tanrının varlığının altını uymuş oluyor. "her şeyin bir nedeni-sonucu vardır" da, bu mantık ile ulaştığın tanrının neden nedeni olmuyor amk?

    (bkz: dincilerin felsefeyle imtihanı)
  • insanoğlunun var olmasından daha gerçek, daha gerekli bir durum.
  • bir yaratıcının var olması tabi ki mümkündür. ancak bu yaratıcının karakteristiğini bilmek pek mümkün gözükmüyor. zira bir şeyi metafizik olarak belirlediğiniz anda onu ya inan ya inanma kıvamına getirmiş oluyorsunuz. bu şekilde herkes kendi kafasında farklı özelliklere ve niteliklere sahip bir tanrı argümanı yaratabileceğinden bu tür argümanlar her zaman ciddi düşünürler tarafında reddedilmek zorunda kalınmıştır. bunun dışında sınırsız güç ve sınırsız bilgiye sahip olma çelişkisi zaten yüzyıllardır süregelmekte ve herhangi bir çözüm bulunanmamış durumda. bir tür yaratıcı varsa bile büyük olasılıkla sınırsız bilgiye sahip değil veya var olan herşeyi yaratmamış olabilir. fizik dahilindeyse belki bir gün teknolojimiz sayesinde bir şeyler fark edebiliriz. diğer türlü bu tür şeylerin pek bir anlamı yoktur. çünkü bizim algılayabildiğimiz şekilde "anlam" metafizik öğelerde geçerli olmak zorunda değildir ve bilmemizi imkansız hale getirir.

    kısacası herkes yaşar, ölür, yenisi gelir. doğa fark gözetmez ve insanlar gibi ahlakı yoktur. o sadece öyle olduğu için öyledir. size ne kadar acımasız ya da muhteşem gelebiliyor olursa olsun.
hesabın var mı? giriş yap