• ışık hızından çok küçük değerlerdeki durumun ışık hızı civarında anlamlı olmaması nedeniyle anlamsız senaryodur.

    bilim yani fizik bize şu anda saniyede 299.000km ile saniyede 598.000km arasında algılanabilen bir fark olmadığını söylüyor. yani ışık hızının ötesi ancak bağıldır ama bir şey ifade etmez. zaten o hızlara ulaşıldığında kütle-enerji olayı da sınır olacağı için ötesinin bir anlamı yok.

    yani bu olay saatte 50km ve saatte 100km hızla çarpışma durumu gibi değildir. zaten ışık hızında iken kütle-enerji dönüşümü gerçekleşince 598.000km bağıl hızda bir şey değişmez. çarpışan şeyler aynı değildir.
  • (bkz: büyük hadron çarpıştırıcısı)
    (bkz: cern)

    hali hazırda bu zaten yapılıyor ve sonucları kayıt altına alınıyor. merak edenler ve detayları incelemek isteyenler az buçuk ingilizceleri varsa lhc ile ilgili literatürü tarayabilirler.
  • hem ayranımız dökülür hem de istenmeyen olaylar yaşanabilir.

    şimdi cern'deki bilim insanlarının yapmaya çalıştığı şey aslında bu. maddenin bilinmeyen yönlerinden, evrenin oluşumuna kadar bir çok sorunun cevabının bu çarpışmada olduğunu düşünüyorlar.

    yani ortaya bir hayat formu veya element bile çıkabilir. belki de çok büyük bir enerji açığa çıkar ve her şey son bulur. topyekün yarra yeriz.

    bilemiyorum altan.
  • saniyede 299.000km hızla yol alan iki cismin toplam hızı 598.000km/sn değildir. fizikte böyle bir şey yok. yine bilmediği konuyu anlatmaya çalışanlar üşüşmüş.

    hesapladığınız zaman bu iki cismin toplam hızı özel görelilik denklemlerinden 299.791km/s çıkar.

    cern'de her gün 299.700km/s civarı hızla yani ışık hızının %99.9999991'i kadar bir hızla parçacıklar (proton) çarpıştırılıyor. bunun sonucunda standart model test ediliyor, supersimetri araştırılıyor, antimadde inceleniyor, quark gluon plazması inceleniyor. cern'de bu şekilde geçen senelerde higgs bozonu keşfedildi. daha eski parçacık hızlandırıcılarda ise standart model'de gördüğümüz bir çok parçacığı yine bu ışık hızına yaklaştırılıp çarpıştırılan parçacıklar sayesinde keşfettik, evrenin yapısı hakkında daha çok bilgi sahibi olduk.
  • selektör yakıldığı takdirde sıkıntıya düşmeyecek cisimler.
  • (bkz: paradoks)
  • 2 lazeri birbirine tutarak gözlemlenebilecek olay.

    ben yaptım. çok zevkli.

    arka arkaya bir sürü küçük bing bang'ler oluyor.
hesabın var mı? giriş yap