• ailem yemek sektörünün içinde olduğu için, 1 ocak’tan itibaren buz gibi gördüğüm gerçek.

    imalatı en maliyetli ürünlerin başında gelir pizza. üzerindeki malzemenin maliyetinin yanı sıra, pizza fırınlarının elektrik gideri en büyük kalemlerden biridir.

    istanbul’da, dünya mutfağı üzerine butik bir işletmemiz var. günde ortalama 40-50 civarı paket servisimiz oluyor. müşteri memnuniyetimiz iyi, devamlı sipariş veren müşterilerimiz var. özellikle burger’lerimiz iyi sattı son dönemde.

    yılbaşından önce, işletmemiz için ufak bir pizza fırını aldık. 12 kw nominal güce sahip, 2 kattan oluşan, aynı anda 8 adet orta boy pizza pişirebilen bir fırın.
    günde 12 saat çalışması durumunda, elektrik faturasını en az 10.000 tl daha arttıracağını hesapladık geçenlerde.

    iyi bir pizza ustası ile anlaşacaktık. tarifler hazırdı, menü bile hazırdı. yılbaşından sonra pizza işini de devreye sokacaktık. ancak bu işin artık bizi aştığı gerçeğini kabullendik ve pizza fırını öylece atıl olarak kaldı.

    pizza başına düşen elektrik tüketimini 3-4 liraya indirebilmek için, sürekli 8’er bir şekilde fırına vermek gerekiyor. bu piyasa şartlarında ne yazık ki imkansız. yeri gelecek, tek pizza için fırın yanacak ve o pizzanın sadece elektrik maliyeti 20 liraya falan çıkacak.

    komşumuz olan, aynı caddede yer alan pizzacı devire çıktı. aynı şekilde, devretmeye çalışan birkaç pizzacı daha biliyorum.

    şu şartlarda, makul fiyatlarda pizza üretmenin imkanı yok artık.

    geçen yıl, zincir pizza şirketlerinden birinden 30-35 tl’ye yiyebildiğiniz orta boy pizzalar şu an 65-70 tl gibi uçuk rakamlara satılıyor. ne yazık ki daha da artacak bu rakamlar. en ucuz orta boy pizza 85-90 tl bandında satılacak.
    fabrikasyon bir pizzaya bu paraları verecek insanlar var mı merak ediyorum.

    butik pizzacıların fiyatlarının ne olacağını tahmin edemiyorum bile. 80 liraya satılan butik orta boy pizzalar muhtemelen 120 liraya falan çıkar artık.

    tahminimce etiler, cihangir, moda gibi yerlerdeki butik pizzacılar dışında, pizza işiyle uğraşan esnaf kalmayacak gibi. zincir pizzacılar da bir çare bulur elektriğe.

    ancak bir cafe’ye oturduğunuzda, karnınız acıktığında “bir orta boy pizza söyleyeyim bari” olayı olmayacak artık. pek çok işletme elini eteğini çekecek bu işten.

    -artan malzeme masrafı
    -artan işçilik ücreti
    -artan enerji maliyeti
    -artan kurye masrafları
    -artan ambalaj maliyeti

    ve benzeri unsurlardan ötürü, ne yazık ki pizza yemek standart gelire sahip bir türk için lüks olacak artık.

    dipnot: yukarıdaki elektrik tüketim hesapları, kwh başına 2,06 tl birim ücret üzerinden yapılmıştır.

    ........................................................................................

    gelen yoğun mesajlar ve başlığa atılan haksız entry'ler üzerine, aşağıda yer alan açıklamaları yapma gereği duydum;

    -bugün itibariyle dükkanı kapatma kararı aldık ve devir ilanı açtık. devredemesek bile, bu haftanın sonuna doğru kapatmaya karar verdik.
    artan malzeme giderleri, son gelen elektrik faturası, ambalaj masraflarının artması ve kurye giderlerinin günden güne katlanması dolayısıyla, uzun bir süredir zararına çalışıyor, bir şeylerin iyiye doğru gideceğini ümit ediyorduk. ancak daha fazla zarar edemeyeceğimizi düşünüp, dükkanı kapalı tutmamızın bizim için daha hayrımıza olacağına inandık.

    -birçok özel mesaj aldım. çok güzel temennilerde bulunan, son derece sağduyulu, anlayışlı ve iyi niyetli arkadaşların güzel mesajlarına teker teker cevap vereceğim.
    ''ohh olsun'', ''beter olun'', ''ağlamayın'' gibi art niyet ve hasetlik içeren, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan ve kışkırtıcı mesajlar atan kötü niyetlilerin mesajlarına ise asla cevap vermeyeceğim.

    -odun fırını ya da gazlı fırın önerisinde bulunan arkadaşlar olduğunu gördüm. gerçekten yardımcı olmak adına fikir veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. ama odun fırını kullanabilecekken, elektrikli fırını keyfi olarak seçtiğimizi düşünerek saçma sapan aşağılama yapan arkadaşları da allah'a havale ediyorum. işletmemizin yeraldığı bina, komplike bir yapı olduğu için ne yazık ki odun fırını koyabilme şansımız yok. odun fırınını geçin, doğalgaz bile yok. bağlatabilmek için çok uğraştık ama yönetimden izin alamadık. bu sürece kadar tüplü ocak ve elektrikli ızgaralar ile çalıştık.

    -sattığımız ürünlerin fiyatlarını bile bilmeden ''kazıkçı'' etiketi yapıştıranlar, %500 kar edemediğimiz için benim burda ağladığımı iddia edenler olmuş. yukarıda da dediğim gibi, kapattık arkadaşlar. 35 tl'ye sattığımız burgerin muadil kalitede ve daha düşük gramajlısını caferağa'da yemeye kalksanız, 55 tl ödemeniz gerekiyor. üstelik yanında içecek bile yok. biz en azından kutu içeceği de veriyorduk :)

    gelen entry'lere göre buraya eklemeler yapabilirim. ancak ne yazık ki yazılanları okudukça, ne kadar boş bir toplum olduğumuz gerçeğiyle bir daha yüzleştim. ağzından kin kusan, haksız yere kötü bir şekilde etiketleyen, malzemeden çaldığımızı ya da %500 kar marjı ile milleti kazıkladığımızı iddia eden entry'leri, yüzümde saçma sapan bir tebessüm ile okudum. neden yıllardır bu topluma karşı asla aidiyet hissedemediğimi de tekrar anlamış oldum. çok teşekkürler değersiz yorumlarınız için :)

    ortaya attığım düşünceye katılmasa bile, yapıcı ve empati içeren bir üslupla cevap veren arkadaşlara da teşekkür ediyorum.
  • güzel tespit, güzel analiz.
    butik pizzacıların işi zaten çok zordu. şimdi daha da fena; yakın zamanda çoğu kapanacak.
    zincir pizzacılar ise kapansa ne, kapanmasa ne! piliç sucukla, piliç salamla, plastik peynirle hukukum olmaz.
  • hayalim pizzacı açmaktı
    ben tam açacağım diyorum sistem çöküyor
    galerici
    emlakçı
    açmak istiyim
    birde bakalım nasıl olacak
  • başlığı açan arkadaşın entrysini okuduktan sonra hemen bir pizza yeme arzusu peyda oldu içimde. çünkü o kadar haklı ki, yiyebildiğim kadar yiyim bari.
  • "ne olursa olsun gıda sektörü bitmez" tezinin çürümesidir.

    çok zor gerçekten.
  • taş fırın ve odun ateşinde pizza yapanlar bir miktar daha devam eder ama ortaboy bir pizzanın 100? olduğu yerde satış adetleri gideri karşılar mı bilemem.

    yılbaşından önce zincir pizza restoranının birinde büyük boy pizzaya 150? verince son pizzam olacağını düşünmüştüm, 2022 de de butik bir pizzacıda 5 kişi 800? hesap gelince özümüze dönüp pizza yerine pide, calzone yerine hıtap veya sembusek yerim diye düşünüyorum.
  • çare lahmacun. balat' da bulunan forno hem lahmacun hem pizza yapıyor. aynı anda bir çok ürünü pişirebilmek için akıllıca bir konsept.

    (bkz: forno)
  • margarita pizzanın sevilmediği bir ülkede, zaten dogru düzgün pizza yenilebilecek yer de olmadığı için çalışanlar adina üzülürüm.
    kaburga fume et ve roka üzerine serpistirilmis parmesan peynirini eti form üstüne koysam o da lezzetli oluyor.
    binlerce pide salonu olduğu halde, kimsenin odun ateşinde orijinal hamur tarifi ve yontemiyle pizza pisirmeyi denediğini bile göremedim şu memlekette.
    ayrica, firinda 1.5 dakikadan uzun süre pişen şey pizza değil, bu bir gerçek.

    - ince hamur seviyorum ben böyle citir citir...
    + ne? %#&?

    kardeş bura türkiye, bizim halkımız sucuk mısır zeytin seviyor...
    sen de haklısın ışletmeci kardeşim, ne diyeyim ki...
  • elektrikli fırını iptal edin yerine gaz ile calısan ici alev alev yanan sanki odun atesi gibi pisiren fırınlar mevcut ve populer yurtdısında. en uygun maliyetli fakat en ugrastırıcı odunlu fırın zaten olabilecek en ust seviye pizza tadını veriyor.

    italya'ya gittiginizde o 100 yıllık meshur pizzacıların kullandıgı tarihi pizza fırınları ne ile calısıyor keske biraz merak edip ogrenmek isteseydiniz.
    elektrikli fırın yoksa pizza yok kafasına sahip bir isletmenin kapaması bence de hayırlı olur.
hesabın var mı? giriş yap