• tanrı kavramının doğası gereği sonunda illaki tekilliğe çıkması gereken bir mevzu olması sebebiyle üzerinde tartışılması gereksiz kavram. çok tanrı da olsa sonunda sorulacak soru hep aynıdır. bu tanrları kim yarattı? yaratım olayı sonunda tekilliğe varması gereken bir kavramdır. kollektif bir yaratım süreci varoluşu daha anlamlı kılmayacağı gibi, şunu ben yaratayım yok onu sen yarat gibi tanrılararası bir çekişmeye neden olabilme potansiyeli barındırması yüzünden ayrıca tehlikeler içermektedir. iki tanrının kavgası gerçekten sıkıntılı durumlar yaratabilir. gezegenleri birbirlerine fırlatmaları ya da yıldırımlar yağdırırken ortalığı berbat etmeleri de cabası. bu yüzden birden fazla tanrı olması pratik bir şey değildir ve ayrıca tek tanrıya inanmak çok daha romantik birader...
  • coktanrici (bkz: polytheism) gorusun kabul ettigi aksiyom.
  • muhâldir.şöyle ki; tanrı tanımı gereği mükemmel bütün sıfatlara sahip bir varlıktır. leibniz ayırtedilemezlerin özdeşliği prensibince, birden fazla bütün mükemmel sıfatlara sahip x ve y varlıkları tamamen birbiriyle özdeş olur. bunları birbirinden ayırt etmek için; örneğin tamamen bütün nitelikleri aynı herhangi iki cisim düşünürsek bunların en azından kapladıkları yer farklı olacaktır. tanrı ise yer kaplamayan bir varlık olarak o’na böyle bir örnek uygulanamaz.

    bir başka neden de yine aynı mükemmel sıfatlara sahip birden fazla tanrı olması durumunda iradeleri çakışacaktır, şöyle ki birinin iyi bir şey yaratıp öbürünün yaratmamak istemesi olabilecek bir durumdur, bu durumda ne olacak kim daha güçlü gelecek bütün bu şeyler saçma olduğundan dolayı tanrı’yı bir ile açıklamak birden fazla ile açıklamaktan daha rasyoneldir.
hesabın var mı? giriş yap