• (bkz: biggs bozonu)
  • tübitak bu proje kapsamında mobil uygulamaları desteklemenin kaynak israfı olduğunu söylemiş.
    https://twitter.com/…ncel/status/644780471939911681

    amına koduğumun ülkesinde tüm kaynakları biz israf ediyoruz zaten. ara eleman ülkesi, hayvanat bahçesi müdürlü tübitak'ın da tüm bu para yiyicilerinin de allah belasını versin.

    düzeltme: tübitak'ın müdürü değişmiş, tabi ben bir destek alabilmek için projeme değil de tübitak'taki müdüre, akrabalarına ve yandaş bağlantılarına odaklanmalıyım haklısınız.

    (bkz: ahmet arif ergin)
  • konuyla ilgili olarak olumlu ya da olumsuz bir görüşüm olmamakla birlikte, tübitak hakkında fi tarihinde kalmış, güncellenmemiş bilgilerle yorum yapıp bir araştırma kurumunu hiçbir araştırma yapmaksızın gömmek ne denli doğrudur bilemiyorum.

    hayvanat bahçesi müdürü artık tubitak başkanı değildir; bu karar da, bir süredir tübitak başkanlığı görevini yerine getiren ve adamın akademik geçmişine bakıldığında orada olmayı hakettiğini görebileceğiniz ahmet arif ergin tarafından alınmıştır.

    ne derece doğru ve bizi ileriye taşıyacak bir karardır, bilemem dediğim gibi. benim atarım tübitak hakkında tek bildiği hayvanat bahçesi müdürü olup bunun değiştiğini bile bilmeyecek kadar araştırma yapma gereği duymadan sik sik yapanlara.

    edit: 1 harfi yanlış yazıp düzeltmek
  • küçük çaplı bir yazılım projesi ile başvurduğumuz bigg'dir. dört dakikalık sunum sırasında bizden yapay göz projesi bekleyen bir kurumun bu yazılım projesini ar-ge olarak kabul etmesi sizce doğru mudur diye sorulmuştur.

    (bkz: bu da böyle bir anımdır)
  • tübitak'ın başvuruları ilk defa başka kurumlar aracılığıyla aldığı bireysel genç girişimcilere destek vermek amacıyla başlattığı program. katma değerli, arge çalışması içeren ürünler için destek veriliyor. destek süresi maksimum 18 ay. 110 bin + 40 bin tl şeklinde bir destekleri var.

    panelde genelde ticarileşmeyle ilgili sorular sorulmakta; ürünü kim alacak, ne kadara satacaksınız, yıllık tahmini satışınız ne, pazarınızın büyüklüğü ne gibi sorular gelmekte.
    eğer teknik olarak yapılabilirliğine inanmıyorlarsa (ki ben öyle düşünüyorum) teknik sorular çok fazla gelmekte.

    bu sene 5 dakika içerisinde üretip satacağınız ürünü anlatmanızı, pazardan bahsetmenizi ve gelecekte ne yapacağınızı söylemenizi istediler. önce süre çok kısa gelmişti ve yapılan denemelerde süre yetmemekteydi. panelde nasıl hızlı ve kısa anlattıysam 3,5 dakikada projeyi anlattım. sonra rahat rahat konuştum.
    benden önce giren herkese ticarileşmeyle ilgili sorular gelmesine rağmen bana milyon tane teknik soru sordular.
    bu soru da sorulur mu, liseye de mi gitmediniz dedirtecek sorular da sordular. ya benim teknik altyapımı test ediyorlardı ya da...
    sonuç: destek almaya hak kazandım.

    düzeltme: sondaki bakınızların gerçek hayatta karşılığı kalmadığı için kaldırıldı.
  • turkiye'nin en onemli kulucka merkezlerinden birinde,onlarca saat egitim,mentorluk aldiktan, 5 aylik surecte 2 asamayi geceleri uyumadan calisarak gecip tubitak'in istedigi dokumanlari titizlikle doldurduktan sonra ucak seferlerinin bile iptal oldugu bir kis gunu ankara'ya gidip sunumumuzu yaptik. sunum da gayet iyi gecmisti, projenin arge icerigi ve teknoloji altyapisi da tartisilmaz.peki ne oldu sonunda?supriz,destek alamadik! ayni proje ile sonrasinda melek yatirim aldik ki takdir edersiniz turkiye sartlarinda bu cok daha zor. tubitak destegi de olsa gelecege daha bir umutla bakacaktik. oysa miting meydanlarinda is kurmak isteyen girisimcilerimize nasil destek olduklarini anlatiyorlar. ınanmasi zor projeler arge destegi alirken, %100 arge icerikli ve ticarilesme potansiyeli yuksek girisimler alamiyor. ustelik seffaflik da yok, bu kadar emegin karsiliginin bu olmasi sinir bozucu.
  • başvurmayı düşündüğümüz hede. umuyorum başarılı olabileceğiz de zor bir yol bekliyor bizi
  • teknoloji yönünden geliştirilmiş bir proje aramaktalar. kosgeb e göre daha teknoloji artırma yönlü destek verecek bir yapı kurma derdinde olan girişim desteği veren kurum yapılanmasının adı. umuyoruz birgün...
  • gelen sorular üzerine biraz daha açıklama yapma gereği hissettim.

    tübitak başvuruları uygulayıcı kuruluşlar üzerinden kabul ediyor. yani önce onlardan geçmeniz gereklidir. ilgili link; http://bigg.tubitak.gov.tr/…gulayici-kuruluslar.htm

    eğer onlardan geçerseniz başvurunuzu tübitak'a yapmanız için gerekli işlemleri yapıyorlar ve teydeb üzerinden başvuru formunu dolduruyorsunuz. burada bir eleme yapılıyor mu bilmiyorum ancak* başvuru formu doğru doldurulduğu taktirde sizi ankara'da tübitak binasında sunum için çağırıyorlar.

    tübitak panelleri konularına göre ayırıyor. zaten siz başvuru formunda ilgili konuyu seçiyorsunuz. konular nedir bilmiyorum ama şu linkten ilgili birimleri görebilirsiniz; https://eteydeb.tubitak.gov.tr/teydebiletisim.htm

    ben eloteg'den (tübitak teydeb elektrik ve elektronik teknolojileri grubu) girmiştim. galiba bu da kendi içinde alt dallara ayrılıyor. benim sunum yaptığım gruptakiler ölçüm ve analiz sistemleri üzerine projeler ile katılmışlardı. ancak aynı gün bilgisayar simülasyonları üzerine başka bir panel daha vardı. (görme engelliler için sesli kitap benzeri proje, otomasyon sistemleri için simülasyon programı gibi şeyler).

    sunum için 5 dakika veriyorlar ve bu konuda çok keskinler. o yüzden 5 dakika içinde anlatmanız gereken her şeyi anlatmaya bakın. hem ticarileşmeye hem de teknik bilgilere değinmeniz taraftarıyım. özellikle pazar tarafına çok yoğunluk veriyorlar.

    kendinize maksimum 3.000 brüt maaş yazabiliyorsunuz. toplamda personel bütçesine maksimum 55.000 tl ayırabiliyorsunuz. hizmet bütçesi 20.000 tl ya da toplam bütçenin %20'si gibi birşey olabiliyordu sanırım. 110.000 tl + 40.000 tl şeklinde toplamda 150.000 tl'lik destekalıyorsunuz ancak bunun 110.000 tl'si için iş planı hazırlıyorsunuz. 40.000 tl sermaye desteği olarak geçiyor ve faturalandırdığınız sürece nasıl harcama yaptığınıza karışmıyorlar.

    projeye yazacak olduğunuz ekipmanları gerekçeleriyle birlikte yazmaya özen gösterin ve doğrudan marka model vermekten kaçının derim. bilgisayar alacaklar için "macbook pro 13" i7 işlemcili" gibi şeyler demek yerine "yüksek performanslı dizüstü bilgisayar", kullanım amacı "hesaplamaların/simülasyonların/çizimlerin yapılması için yüksek işlem gücüne ihtiyaç var" gibi açıklamalar belirtmenizde fayda var.

    elektronik bileşenleri tek tek yazmayın derim. "10 tane jumper, 5 tane step motor" demek yerine "motor, kablo, mikrokontrolcü, geliştirme kartları gibi elektornik bileşenler" olarak bahsetmeniz hem kalem sayısını azaltır hem de sizi uzun vadede sıkıntıya sokmaz.

    hizmet alımını olabildiğince yüksek tutmaya bakın derim. o sizin joker paranız. sıkıştığınız anda hizmet alımı yapıp hayat kurtarırsınız.

    olabildğince kendinizden başka bir personel daha yazmaya bakın. istihdam edilmesini seviyorlarmış (duyum bu da ve mantıklı).

    eğer teknopark'a yerleşecekseniz şartlarını, kira ücretlerini falan güzelce öğrenin. proje dosyasında belirtmeniz + puan demek.

    sunumum çok kötü geçmişti bana göre. kısaca anlatayım.
    sunumum 13.30'da idi. o zamana kadar yaklaşık 10 sayfalık sunumumu 5 dakika içinde anlatmak için defalarca pratik yaptım. ama ne yaptıysam 5 dakikaya sığdıramadım. sunumu bir hafta öncesinden tübitak'a gönderdiğim için üstünde dğeişiklik de yapamadım. size tavsiyem sunumu göndermeden önce defalarca pratik yapın ve 5 dakikaya sığdırın.

    neyse sunum için salona girdiğimde 5 kişi olmasını beklerken içeride 7-8 kişi vardı. bir tanesi sunum slaytlarını değiştiren kişiydi, diğerlerinin hakem olduğunu düşünüyorum. adımı soyadımı söyledim ve sunumu başlattılar. kendimden ve neler yaptığımdan bahsettim. ürünün ne olduğunu anlattım. pazarın hacmini ve potansiyel müşterimin kimler olduğuna değindim. daha öncesinde birkaç prototip yapmıştım, onları gösterdim ve eksiklerinin neler olduğuna değindim. iş planımı anlattım ve sunum bitti. ama 5 dakika bitmemiş... sanırım 5 dakikaya sığdıramadığım sunumu o an heyecanla hızlı hızlı 3.5 dakika içinde anlattım. geriye kalanında "backup slide"lardan birkaç resim gösterdim ve daha detaylı iş planıma değindim. benimle birlikte çalışacak kişinin neler yaptığını anlattım. sonra tekrar kendimden bahsedip 5 dakikayı tamamladım.

    benden önce giren herkese pazar ile ilgili sorular sorarken bana sistemi nasıl yapacağımla ilgili teknik sorular sordular sadece. soru soran kişilerin akademisyen olduğunu sanmıyorum. piyasadan kişilerdi sanırım. açıkçası çok mantıklı sorular sormadılar bana. en azından vergiler hariç 20.000 euro'ya satılan turbo moleküler pompanın yaptığı işi "vakum dediğin nedir ki, (elini ağzına götürüp içine nefes çekti) böyle vakumlar geçersin" dedi. sağolsun hakemlerden birisi bana cevap verme fırsatı bırakmadan açıkladı durumu diğer hakeme. gelen en mantıklı ve bilgimi test edecek soru kf flange ile ne kadar vakuma düşmeyi planlıyorsun sorusu olmuştu. soruyu soran kimdi bilmiyorum ancak kesinlikle kf flange ile ulaşılabilecek vakum limitini biliyordu. verdiğim cevabın o kişiyi tatmin etti (yüzündeki ifadeden onu anladım).

    dediğim gibi benden önce giren kişilere teknik sorulardan ziyade pazar ile ilgili sorular sormuşlar. herkesin yaptığı genel hata ya pazar hacmini milarlarca dolar gibi saçma rakamlarla ifade etmek olmuş (çok genel) ya da birkaç yüz bin dolar gibi küçük pazarlar (çok özel) gibi anlatmak oldu. bence ne abartın ne de küçümseyin, gerçek neyse onu söyleyin. zaten piyasadan gelen insanlar az çok tahmin edecektir pazarın ne kadar olduğunu. çok abartırsanız çoks oru gelir ve tıkanırsınız.

    gelen sorulara burası üzerinden yanıt verecek olursam.

    mobil uygulamalarla ilgili çok soru sordular. açıkçası mobil uygulamalara ne kadar destek veriyorlar bilmiyorum ancak gerçekten yaratıcı ve pazarı büyük olan bir şey için destek verdiklerini biliyorum. özellikle uygulamanızı bir de elektronik bir cihaz ile birleştirebilirseniz bence destek alma ihtimaliniz çok yüksek. bildiğim 2 mobil uygulama desteğinin ikisi de hem mobil uygulama hem de cihaz üretimi üzerineydi. ağırlık mobil uygulama fakat ona bağlı da bir cihaz üretilecekti.

    oyun, online satış sitesi gibi şeylere çok sıcak bakmıyorlarmış (duyum sadece). ancak gerçekten yenilikçi bir şey varsa dikkate aldıklarını da söylemişler (bu da duyum).

    adamların beklediği şeyler şirketinizi açtıktan sonra katma değerli ürünler üretmeniz ve şirketin bir sene sonra kapanmaması. sanırım başarı oranı %3 civarında bir rakammış. tam hatırlamıyorum başarı kriterini ancak destekten sonra 3 sene ayakta kalabilen şirket yüzdesi gibi birşeydi.

    şu "backup slide" konusuna gelecek olursak;
    sunumu yaptınız teşekkür sayfasına/referans sayfasına geldiniz ve bitirdiniz. işte sonrasındaki size sorulması muhtemel soruların cevapları için hazırladığınız slidelar bunlar (aslında tam karşılığı değil ama olsun).

    slide'larımın çok sade ve yorucu olmaması için özen gösterdiğim için çok fazla içerik koyamamıştım. "neler üreteceksin" sorusunun cevabı için sıralı tam sayfa bir liste yapmıştım. sunumla ilgilenen kişiden o sayfaya gelmesini istedim ve üreteceğim parçaları/sistemleri orada gösterip anlatmıştım. en son detaylı iş planı sayfasına gelmesini ve orada kalmasını istemiştim. oradan da biraz soru sormalarını amaçlamıştım ki sordular da.

    yapacağınız işin 3 sene sonrasını, 5 sene sonrasını görebiliyorsanız ve iyi bir büyüme öngörüyorsanız bence güzel bir proje ile başvurabilirsiniz.

    son olarak desteği kazandınız ve şirketi açacaksınız diyelim. sizi batıracak olan da çıkaracak olan da önce sizsiniz daha sonra ise muhasebeciniz. izmir'de olanlar için tavsiyede bulunabilirim. kesinlikle iş haricinde herhangi bir ilgim ya da bir alakam yok. ilk muhasebecimden yediğim kazıktan sonra ilaç gibi geldi adam. zaten yavaş yavaş bulunduğum teknopark'taki girişimcileri ele geçirmeye başladı bile süper disiplinli iş anlayışı ile.
    eğer muhasebeciniz tgb ile ilgili kanunları (teknopark kanunları diyorlar niyeyse) bilmiyorsa bol bol vergi ödersiniz ve şirket ile ilgili her karar için sizden binlerce lira isteyebilirler.

    bir de gidecek olduğunuz teknopark'a iyi karar verin. benim gibi yanlış karar verirseniz 1-0 geride başlarsınız girişimcilik dünyasındaki rekabete.

    düzeltme: proje yazımı ile ilgili birkaç bilgi ekledim.
hesabın var mı? giriş yap