• beyincik..iskelet kaslarının hareketini kontrol eden beyin kısmı
  • üniversite sıralarında tanıştığım, can dostum, geyik ve makina adamı, yüksek makina mühendisi, yüce insan, futni dostum, yeni sözlük yazarı kişi.
  • merkezi sinir sisteminin erken evrimleşmiş, nispeten yaşlı bölümlerinden biridir. anatomik olarak değil belki ama islevsel olarak bilinç ile bilinçsizlik arasında geçiş organı kabul edilir.

    adındaki küçültme eki yanıltmasın sizi; gerçekte, uzun sürede geliştirdiğimiz yeteneklerin, düşünmeden yaptığımız karmaşık işlerin bir çoğu beyincik tarafından yapılırlar. düzenli hareketlerin ustasıdır. kas koordinasyonunu sağlar. bisiklete binmeyi unutmayız çünkü beyinciğimiz öğrenmiştir bir kez nasıl yapması gerektiğini. araba kullanırken biz bilinçli olarak düşünmüyor olsak bile o gerektiğinde vitesi değiştirir, en uygun anda frene basar. bilinçli olarak düşümüyorken daha iyi yaptığınız bir şey varsa muhtemelen beyin beyinciğe öğretmiş, onun kontrolüne bırakmıştır işi. michael schumacher'in yeteneğine sahip olmak için mesela beynine değil beyinciğine ihtiyaç duyarsınız.
  • enteresan başka bir özelliği beynin aksine beyincik yarıkürelerinin çaprazlanmamış olmasıdır. yani sol yarıküre vucudun soluyla sağ yarıküre de sağıyla ilgilenir.
  • bilinenin aksine cerebellum sadece hareketlerin degil kognisyonun da ince ayarini yapan bir organdir. bu yuzden sizofreni etiyolojisinde cerebellum hasari kognitif dismetri hipotezi olarak anilir.
  • (bkz: parabellum)
  • cerebellum (beyincik) beynin alt arka kısmındadır. burası dengeyi ve yürürken konuşma gibi karmaşık eylemleri kontrol eder.

    süper multi-tasking bir organdır.. candır...

    (bkz: cerebrum)
  • pek bir şirin araştırmacı ruhlu kayıtlı okur, zorlukları aşıp bize ulaşmış, merakla bekliyoruz.
  • halk dilince beyincik.

    vücudun hareket , denge , postürden sorumlu kısmıdır. motor hareketler buradan yönetilir. bilişsel aktivitede (öğrenme) de pay sahibidir. istemli hareketler ve motor koordinasyon için bulunur.

    hasarında postür, hareket , motor koordine bozukluklarına yol açar ve nistugmus ( istemsiz göz kasılmaları), hipotoni (aşırı düşük kas tonusu), tremor( titremeler) gibi hastalıklara sebep olur.

    koşullanmalar, zamansal düzenleneler ve öğrenme sürecinde de rol oynar.
  • flokkülonodüler lob dinamik dengeden sorumludur.

    uvula ise statik dengeden soruumludur.

    cerebellum kortexinde 3 tabaka vardır.

    1- granüler tabaka: en içteki tabakadır.

    2- purkinje tabakası: burada purkinje hücresi bulunur. bu da armut gibidir. ve birçok dentriti vardır. dentritleri moleküler tabakada, aksonu ise çok uzundur. negatif çıktılar oluştururlar. gaba'yı kullanarak inhibisyon yaparlar. ve hareketlerin hedefe vardığında durdurulmasını sağlarlar.

    3- moleküler tabaka: en yüzeyel tabakadır. ve purkinje hücresinin dentritlerini içerir.

    serebellum'u uyaran lifler ise yosunsu ve tırmanıcı liflerdir. ve bu lifler yine moleküler tabakada dallanırlar.
hesabın var mı? giriş yap