• kafka'nın kitabı, "dönüşüm" diye de bilinir, baş rolünde gregor samsa wardır, insanın beynini kemirir.
  • dönüşüm'de sözü edilen(orjinal adı metamorfoz idi) dönüşen özne gregor samsa değil onun kızkardeşidir.
  • dostoyevskinin yeraltindan notlarina bir gonderme oldugu iddia edilebilirse de, aslen franz kafka nin babasinin ona bir mektupta edebiyata olan egilimini kastederek

    "sen bir boceksin, parazitsin ailenin sirtinda"

    demesinden esinlenerek yazilmis bir eserdir. karanlik, depresif bir havasi olan eser bazilarina gore antihristiyan degerler bildirimini, bazilarina gore kafkanin gizli escinselligini, bazilarina gore ise (ki ben bu gruba dahilim) kimlik sebebiyle aile tarafindan reddedilisi anlatmaktadir.

    ilgili referanslarim kafkanin babasina yazip da yollamadigi mektup, babasinin ona yazdigi mektuplar, ilk gunaha yapilan bi gondermeyi iceren elma ile cezalandirilma, gregor un sut icmemeye baslamasi gibi detaylardir.

    ayrica yine gregor samsanin ruh hastasi oldugu, kendini bocek (ya da kimlerine gore bir tur parazit) sanmasi soz konusudur. boyle dusunerek okundugunda da "vay anasini?" denilebilmektedir.

    edit: bir kitap da böyle okunup, okunandan anlaşılan bu şekil ifade edilebiliyormuş. kendinden isildememek, kendinden utanmamayı öğrenmek mümkün mü? değilse sıçtık.
  • farklı basım evleri tarafından farklı adlarda basılmış bir kafka öyküsü...
    değişim / dönüşüm
  • ne kadar güzel bir eser olursa olsun başlangıç cümlesiyle (bkz: dönüşüm/6) olayı bitiren, tarafımca bir türlü okunamayan kitap..
  • franz kafka'nın, daha ilk satırında pazarlamacı gregor samsanın bir böceğe dönüşmüş şekilde uyandığını anlatarak hemen konuyu girmesi sebebiyle takdirimi kazanmış kitabının adı.
  • 60 küsür sayfalık ve 2 günde bitirilebilecek bir kitap olduğunun bilinmesinin, ben şu sıralar kafka okuyorum diye ortalıkta dolanan tiplere karşı kullanmada çok faydalı olacağı eser.
  • kafka'nin bu enfes öyküsü türkçeye ilk kez vedat günyol tarafından çevrilmiştir.
  • kutsallara kadar sıradan veya sıra dışı bir çok değerin başarıyla sorgulandığı eserde samsa ailesi tepkileri, süreç içerisindeki farklılaşmaları ile modern toplumun açmazlarını simgeliyor. gregor’un böcekleştikten sonra konuşulanları anlamasına rağmen kendini anlatamaması ile dönüşen bireyin iletişim problemlerine gönderme yapılıyor.
  • ayrıca ilginç olan başka bir nokta da kitapta belirtilen karakteristik ceza verme yöntemi.

    soyutlanan birey yanlışı nedensiz de olsa kendinde arayabiliyor ve bu soyutlanma onu bunalımlara, hatta ölüme sürüklüyor. buradaki durumun intihar değilde bir kamu cinayeti olduğunu görmekte pek zorlanmıyoruz, niye zorlanalım zaten.
hesabın var mı? giriş yap