*

  • bütün evrende geçerli olan değer. burada, marsta, neptünde, uzakta olan hiç gidemediğimiz ama bizim olan o köyde, babylon'da, neo' da, bir köpek salyalı kontes ağzında, bir kasımpaşalı imam söyleminde, bir brüksel levhasında hatta bir brüksel lahanasının büyüklüğünün belirlenmesinde, bir üniversite amfisinde. yani herkesin kullanımına açıktır, herkesçe abuse edilebilir, genelde söylenilen diildir, söylediğine değil yaptığına bak hesaaabı, konuşana diil konuştarana bak hesabı, no logo'nun bilmem kaç dolar olmasındadır bazen, bazen bir koyunun gömülme merasimi hakkı da olabilir, bazen böbreklerime kadar sokturmak istiyorum ulan tutmayın beni doğrıcam kendimi diyenin yaşama hakkını da kapsar. anlaşılması kolaydır da uygulaması zordur, no no no türkiye şartları geyiği diil bilakis avrupa şartları hikayesi, parçalanan bir yugoslavya'nın, ölen binlerce ıraklı çocuğun, aylık 30 dolara çalışan bir çinlinin, okulunu basıp tarayan bir amerikalının, kadın sünnetine maruz kalan bir afrikalı kadının, ülkeleri çöplük haline getirilen afrikalıların hikayesi olması gerekir. ama ağıza sakız edilmiştir, ağzına sıçanlar tarafından, yavuz hırsız ev sahibi hesaaabı. çok farazi.. perihanlaşıyorum muntazaman.
  • ahlaki olarak dusunuldugunde: (bkz: evrensel insan haklari bildirisi)
  • muğlak bir kavramdır.neleri kapsar belli değildir.ortalama insanın değer yargıları mıdır,
    her sınıf, zümre, meslek vs.insan gruplarının kendi inandıkları değerler topluluğu mudur ? henüz çözülmemiş bir konudur.
    öte yandan "yerelden evrensele" varmak ,söz konusu ise ; evrensellik daha bir kafa karıştırıcı hale gelmekte..
    biraz "körlerin fili tarifi" seviyesinde kalmakla birlikte,ucu açık bir "çizelge"de toplandığında anlam ifade edeceğini düşünüyorum.
  • durustluk anlamina geldigine inanmaya basladigim kavram. her yerde karsimiza cikmasini bekliyoruz, ama her yerde ondan kaciyoruz.
  • estetik bağlamında ele alırsak (bkz: altın oran)
hesabın var mı? giriş yap