• alberto korda nın ünlü che guevara fotoğrafına verdiği isim.
  • "kahraman savaşçı" gibi bir anlamı olsa gerek diye düşündüğüm.
  • 1960 yılında che'nin katıldığı bir cenaze töreninde çekilmiş olan fotoğraftır. ayrıca, 9 ekim 2008-04 ocak 2009 tarihleri arasında santralistanbulana galeri'de, “korda’nın objektifinden che: bir portrenin devrimle başlayıp ikonla biten öyküsü” başlıklı sergide; nasıl bir ikona dönüştüğü ve hangi alanlarda, nasıl kullanıldığı sergilenen fotoğraftır.
  • "kahraman gerilla"

    abd yönetimi küba 'ya birçok konuda ambargo uygulamaktadır. bu ambargolardan birisi de devrik lider fulgencio batista zamanından kalma silah ambargosudur. devrimden sonra fidel ve arkadaşları dünya piyasalarından silah almaya başlar.

    4 mart 1960'da fransız yük gemisi la coubre 76 ton cephane ile havana'ya demir atar. işçiler yükü boşaltmaya başlarmışlardı ki büyük bir patlama olur. patlamada en az 75 kişi ölür, yüzlerce kişi yaralanır. fidel olayı dış güçlere bağlar ve cenaze töreninde ernesto che guevara ile en ön saflarda yerini alır. başlığa adını veren bu poz o törende çekilir* . tarihe geçen bu pozu, fotoğrafçı alberto korda , leica marka makinesiyle çekmiştir.

    ama çekilen bu kare küba devrim gazetesi'nde basılmaz* . çünkü aynı filmde jean-paul sartre gibi daha ilgi çekici isimler vardır (adı geçen foto ). kare, korda'nın arşivinde yıllarca bekler. fotoğraf, (che'nin ölümünden sonra) fotoğraf çekildikten 7 yıl sonra, başka bir proje için poster haline getirilir ve şöhreti yakalar.

    sonrasında korda, che ve onun savunduğu değerler ile ilgisiz ya da bu değerlerle çelişen bir durum olmadıkça fotorafın kullanımına izin verir, telif istemez.

    adı geçen foto
    ilgili foto geniş açı
    aynı törenden başka bir açı

    edit: adı geçen poz, ünlü olmadan önce de küba devrim gazetesi'nde birkaç kez farklı haberlerin içinde basılmış.
  • kübalı devrimci che guevara 1967 yılında bolivya'da öldürüldüğünde sanki bir işaretmiş gibi, solcu bir ateşli savaşçının bu epitomik portresi başta posterler olmak üzere pek çok biçimde dünyaya yayıldı. kendisinin romantik kabadayılığı her yerde gençlerin kalplerini ve zihinlerini ele geçirdi. alberto korda'nın "guerrillero heroico" adlı fotoğrafı, 1960 yılında öldürülen kübalı devrimciler için düzenlenen bir törende çekilmişti.

    fotoğraf leica m2 ile kodak plus-x filmine çekilmiştir. fotoğrafın yer aldığı film rulosunda törende yer alan jean-paul sartre ve simone de beauvoir fotoğrafları da vardı ve küba gazetelerinde o zaman için daha değerli olan bu fotoğraflar yayımlanırken che pozu yayımlanmadı. korda pozu kendisinde sakladı. görsel

    fotoğraf guevara'nın ölümünden sonra bolivya günlüğü'nün haklarını satın alan italyan yayımcı giangiacomo feltrinelli'ye verildi ve feltrinelli kitabı yayımlarken bu pozu da büyük bir poster hâlinde bastı. böylece bu fotoğraf dünyaca tanınır hâle geldi.

    alberto korda, hiçbir telif talep etmediği bu dünyanın en çok basılan fotoğrafından bir kuruş bile kazanmamıştır. sadece 2000 yılında smirnoff'un kullanmasına karşı çıkmış ve bu kullanıma açtığı dava sonucu kazandığı 50.000 doları küba sağlık kurumlarına bağışlamıştır. bu kullanım için görüşlerini ise şu sözlerle açıklamıştır:
    "che guevara'nın uğrunda öldüğü görüşleri destekleyen biri olarak, bu fotoğrafın onun anısını yaşatmaya ve dünyadaki sosyal adaleti sağlamaya çalışanların kullanmasına karşı değilim, fakat alkol gibi ticari nesnelerin reklamını yapmak için che'nin şöhretini kullananların karşısındayım."
hesabın var mı? giriş yap