• haberlerde, ellerinde tüfekler bulunan jandarmalar tarafından avlanmaktan korunurken gösterilen balıklar*.
  • yumurtlamak icin van golunden tatli su kaynagina goc ederken akintiya ters yonde yuzmek zorunda kalan ve kayalari asmak icin suyun yuzeyinden 20cm kadar yukarilara ziplayarak kefal adini hakkiyla tasiyan balik.
  • bir diğer adı da van balığı'dır
  • van gölünde yaşayan tek canlı.

    göl sodalı olduğundan hiç bir canlı, bu gölde yaşayamıyor. haliyle de bu balık, hiç lezzetli olmuyor. çünkü yiyeceği, göle düşen sineklerle sınırlı. fakat bu balık, vanlılara göre dünyanın en lezzetli balığıdır. ehl-i insaf bir vanlı arkadaşıma "ya, sizin balık hiç lezzetli değil" demiştim de, kendisi bana "denizden (van gölü) lüfer çıktı da yemedik mi?" demişti de hiç bir şey diyememiştim.
  • tuzlanarak toprak küpün içine basılan, bulgur pilavı yanına ayran aşı ile beraber servisi yapılan ve bence oldukça lezzettli bir balıktır. bahar aylarının sonuna doğru havyarlı olanlarına denk gelirseniz daha da bi tad alırsınız ki inci kefalinin havyarının lezzeti dünyaca meşhurdur. bölgenin eski yerleşimcileri olan bir kısım ermeniler halen buradan balık alıp kendi usullerine göre pişirmektedirler.
  • hoşgelmiş, yedinci nesil yazar.
  • dünyada sadece van gölünde yaşayan endemik bir balık türü.
  • türkiye iç denizlerindeki yıllık balık avının üçte birini oluşturan balık türü.
  • üreme macerası somon baligindan daha az mesakatli olmayan ortalama yedi sene yaşayan ve bunun ortalama som dort senesinde ureyebilen bir balik turu. ureme mevsimi olan yaz aylarinda yumurtalarin birakilmasi ve döllenmesi için milyonlarca balik van golunu besleyen dere ve irmaklarin oksijence daha zengin kaynaklarina dogru akintiya ters yonde ortalama 23km yol katediyor. sodali ve tuzlu van golunden tatli su ile dolu irmaklara geçmeden (veya göle dönerken tam tersi durumda) önce gölün ve irmagin birleştiği noktada vücutlarinin iyon dengesini yeni duruma uyumlaştımak için bir süre bekliyorlar. sonra da kayalarin üzerinden atladiklari, akintiya karşı yüzdükleri zor bir seyahat başlıyor. bu seyahatin hem gidişinde hem de dönüşünde karşılaştıkları doğal zorluklar yetmezmiş gibi kaçak avcıların kurduğu bentlerle yapay birikintilerden kolayca ve tonlarca avlanıyorlar. neyseki bir kaç senedir bolgede faaliyet gosteren doga gozculeri dernegi gibi gonullulerin girisimi ile organize edilen projeler yardimiyla bu durumun önüne gecilmeye çalışılıyor. (bkz: http://www.incikefali.net/)
  • sazangiller familyasından olmasına rağmen kefal olarak adlandırılan ve sadece van gölü'nde yaşayabilen endemik bir balık türüdür. yumurtalarını bırakmak için akıntıya karşı ters yüzerler. özellikle doğal ve yapay engelleri aşmak için verdikleri mücadele de görülmeye değerdir.
hesabın var mı? giriş yap