• vergisi matrahindan dusulemeyen giderler. dolayisiyla bu giderler, matrahtan dusulemedigi icin odenecek vergi miktarini artacaktir.
  • en bilinen ornegi bahsislerdir. ornegin bir is yemegi icin yapilan odeme vergi matrahindan dusulebilir ancak orda birakilan bahsis bu is yemegi icin odenen tutara eklenemez.
  • mükelleflere göre kanunen kabul edilmeyen gider yoktur gideri işlemeyen mali müşavir vardır. işçisi, memuru kütür kütür vergisini öderken bazı dallamalar eltisinin umumi tuvalet giderini bile matrahtan düşmeye çalışırlar. kıl olurum!
  • hukuk devletinde "- kim gider?" sorusunun yaniti.
  • ödenen trafik cezaları da bu hedenin kapsamındadır.
  • rüşvet giderleri.
  • gelir vergisi kanunu ve kurumlar vergisi kanunu içerisinde vucut bulmuş gider tanımıdır. bu tür giderler yapsan olmaz yapmasan olmaz türden giderlerdir. yeni firma açılmış çiçek çelenk göndermişsinizdir faturasını da alırsınız. (bkz: #8130336) ama vergi dairesi bunu gider olarak kabul etmez. böyle acayip bir durumdur.

    yeri gelmişken maddeleri de yazayım tam olsun.

    gelir vergisi kanunu
    madde 41 – aşağıda yazılı ödemelerin gider olarak indirilmesi kabul olunmaz.

    1. teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar veya aynen aldıkları sair değerler (aynen alınan değerler emsal bedeli ile değerlenerek teşebbüs sahibinin çektiklerine ilave olunur.)

    2. teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komisyonlar ve tazminatlar;

    3. teşebbüs sahibinin işletmeye koyduğu sermaye için yürütülecek faizler;

    4. teşebbüs sahibinin, eşinin ve küçük çocuklarının işletmede cari hesap veya diğer şekillerdeki alacakları üzerinden yürütülecek faizler;

    5. her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar (akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar, cezai mahiyette tazminat sayılmaz.)

    6. her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklâm giderlerinin % 50'si (90/1081 sayılı b.k.k. ile (0) sıfır) (bakanlar kurulu, bu oranı % 100'e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir).

    7. kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ile amortismanları;

    8. basın yoluyla işlenen fiillerden veya radyo ve televizyon yayınlarından doğacak maddî ve manevî zararlardan dolayı ödenen tazminat giderleri.

    bu maddenin uygulanmasında, kollektif şirketlerin ortakları ile adi ve eshamlı komandit şirketlerin komandite ortakları teşebbüs sahibi sayılır

    kurumlar vergisi kanunu
    madde no 15 - (199 sayılı kanunun 13'üncü maddesiyle değişen şekli) kurum kazancının tesbitinde aşağıda yazılı indirimlerin yapılması kabul edilmez:

    1. öz sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler.

    2. örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler.

    3. sermaye şirketlerince dağıtılan örtülü kazançlar.

    4. her ne şekilde ve ne isimle olursa olsun ayrılan ihtiyat akçeleri (türk ticaret kanunu'na, kurumların özel kanunlarına veya esas mukavele ve nizamnamelerine göre safi kazançlardan ayırdıkları bilimum ihtiyatlar ile bankalar kanunu'na müsteniden bankaların ayırdıkları karşılıklar dahil.)

    5. dar mükellefiyete tabi kurumlardan ayrıca:

    a) bu kurumlar hesabına yaptıkları alım satımlar için ana merkeze veya türkiye dışındaki şubelere verilen faizler, komisyonlar ve benzerleri;

    b) ana merkezin veya türkiye dışındaki şubelerin giderlerine veya zararlarına iştirak etmek üzere ayrılan hisseler (türkiye'deki kurumun teftiş ve murakabesi için yabancı memleketlerden gönderilen yetkili kimselerin seyahat giderleri hariç.)

    6. bu kanuna göre hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezaları, vergi cezaları ve amme alacaklarının tahsil usulü hakkındaki kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler.

    7. kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak tespit edilen hadler saklı kalmak üzere, menkul kıymetlerin itibari değerlerinin altında satışından doğan zararlar ile ödenen komisyonlar ve benzeri her türlü giderler.

    8. vergi usul kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme fazleri.

    9. her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklâm giderlerinin % 50'si (90/1081 sayılı b.k.k. ile (0) sıfır) (bakanlar kurulu, bu oranı % 100'e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.)

    10. kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ile amortismanları.

    11. basın yoluyla işlenen fiillerden veya radyo ve televizyon yayınlarından doğacak maddî ve manevî zararlardan dolayı ödenen tazminat giderleri.
  • maksadını aşan ifadelere güzel bir örnek teşkil etmektedir. sanki bu gideri yapan, kanuna karşı gelmiş, hapis, kürek, hücre cezasına çarptırılacakmış gibi bir anlam içermektedir. oysa ki yapılan gider, kanuna aykırı olmayıp sadece vergi matrahından indirilememektedir. paniğe gerek yoktur.
  • (bkz: genelev fişi)
  • şirketin personeli yurtdışına şirket faaliyetiyle ilgili bir amaç için gidiyorsa, orda yemesi,içmesi vs. kanunen kabul edilen giderdir. eğer bu süper zeki kişi otelde kaldığı zaman fatura almayıp da sadece ödeme makbuzu alırsa al sana kanunen kabul edilmeyen gider. faturası olmadan sadece ödeme makbuzu olan olaylar da bu kategoriye girer çünkü ödeme makbuzu faturayla eşdeğer bir belge değildir.
hesabın var mı? giriş yap