*

  • özellikle iniş ve kalkışlarda hava araçlarının başına bela olan bir meteoroloji olayı. downburst adı verilen, çok kuvvetli ve yüzeyle temas ettiğinde hasar verici rüzgarlar oluşturan aşağı yönde hava akımlarının* özel bir türüne microburst deniyor (micro ön eki bu downburst türünün çapının az oluşundan kaynaklanıyor zannedersem*). tespit etmek için havaalanlarında lidar ve doppler radarlarından (bkz: doppler radarı) faydalanılır (ama tepedeki abuk bulutumsu oluşumun neye işaret ettiğini bilenler için gözle anlamak da mümkünmüş).
    bir de (bkz: micro cuts) var konuyla ilgisiz, ama o da güzel parça. dinlenesi yani...
  • 0.4km - 4km arası bir yatay mesafede , ani, hasar veren ruzgarlara sebep olan kuvvetli, lokal bir aşağı doğru hava akımıdır. bir çeşit windshear'dir. wet microburst ve dry microburst olarak ikiye ayrılır..
  • http://en.wikipedia.org/…delta_air_lines_flight_191

    air crash investigations'da bir bölümünde konu almış ve güzelcene anlatmıştır aynı olayı; açık alanda gün boyu ısınan hava yükseliyor, yükseliyor öğleden sonra aniden soğuyup yağmurla birlikte "lavaboda musluğun aninen açılması ve o yoğunlukta suyun/havanın yere çarpmasıyla çevreye yayılması" gibi inişe geçmiş(düşük hızdaki) uçağı yere çarpıyormuş, yani öyle bi'şeymiş işte. hatta ilk zamanlar ne olduğu bilinmiyormuş da nasa sağolsun ilgilenip, keşfetmiş olayı..

    ahana budur;

    http://upload.wikimedia.org/…/4e/microburstnasa.jpg
  • dhmi'nin tanımına göre:
    "bir bölgedeki aşırı soğumuş ve alçalan havanın yere çarpmasının ardından çok şiddetli rüzgarlar üreterek bütün yönlere dağılmasıyla meydana gelir. aşağı yönlü olan bir hava patlamasının çapının 4km veya daha az olduğu durum genellikle bir mikro patlama olarak değerlendirilir. mikro patlamalar, uçaklar için düşük seviyelerde özellikle de iniş ve kalkış aşamasında tehlike yaratır."
  • soğuk, yoğun havanın yalnız veya yağış eşliğinde bulutun altından ani boşalma durumu. çapı 4 km'ye kadar ulaşabilir ve tüm etkinliği 1-5 dakika arasındadır.

    thunderstorm, cumulonimbus durumları gözleniyorsa bulutun altından sakınmayı gerektirir.

    uçaklar için sakıncalı asıl sıkıntılı kısmı; 50-100 knot arasında değişebilen microburst hızı headwind'den, tailwind'e dönerken uçağı stall durumuna sokabilir. özellikle son yaklaşma anında 130-150 knot hızla seyreden bir uçağı yerle bir etmesi çok zaman almaz.
  • canlı halini linkteki vidyoda görebileceğiniz, havacılık için en tehlikeli doğa olaylarındandır. https://youtu.be/sfwvvdhbw9g
  • en tehlikeli wind shear türlerindendir. bu tür wind shear yere ulaşır ve her yöne hamle yapabilir. eğer egpws wind shear uyarısı veriyorsa, iniş sırasında go around yapılmalıdır.
  • kutsal kuran'da şu şekilde geçer:

    22:31. allah'a ortak koşmayarak, kendinizi sadece o'na adayın. kim allah'a ortak koşarsa sanki gökten düşmüş ve kendisini akbaba kapmış veya rüzgar tarafından derin bir uçuruma sürükleniyor gibidir.
hesabın var mı? giriş yap