• mitolojik bir kahraman. tanrilar tarafindan kocaman bi ta$i dagin tepesine cikarmaya mahkum edilmisti.ama ta$ doruga ulastigi zaman dusuyodu.ve bu hep boyle surup gidiyodu.bu salak da kendi kendini teselli etmek icin "aman aman ne guzel, bu durumdan mutlu olmaliyim,cunku en azindan yapicak bi i$im var" diyodu.ya da demiodu da bunu bana anlatan $ahis olaya kendi yorumunu katmi$ti.
  • sisyphos hadese girip de çıkmayı başarabilen 3 insandan biridir,daha doğrusu hades'ten kaçmayı başarmıştır.çok kurnazdır.tanrılara karşı suç işlemiştir ve bu yüzden sonsuza kadar taş itmeye mahkum olmuştur.albert camus'a göre anlamsızlığın simgesidir.
  • sisyphos un çarptırıldığı ölümsüz cezada davranış biçimi onun kendini teselli etmesinden diil , bilinçini kullanarak durumuna çare bulmasıdır. (bkz: absurdizm)
    ordaki fikir; "eğer bi şey devamlı bu şekilde ilerliyosa,değişmiyosa ve bana acı veriyosa ben de acı çekerek duruma uymuş oluyorum o halde karşı çıkmalıyım" mantığıdır. eğer sisyphos yenilir ve acı çekmeye devam ederse bu tanrıların zaferi olurdu ama o direniş gösterdi ve zafer kendine geçti.
    bunun uygulaması camus nün de belirttiği gibi hayattır.
  • sisifos tanrılar tarafından lanetlenip cezaya çarptırılmış ilk insanoğludur mitolojide, cezası da bir kayayı her sabah olimpos dağının eteklerinden iterek yukarıya çıkartmaktır ama her gece kaya tekrar dağın eteklerine düşmektedir ve bu şekilde sisifos da bu kısır döngüyü her gün yaşamaktadır.
  • korinthoslu bir kral olan sysphous üzerine vazife olmayan * bir işe burnunu sokar, zeus'un kaçirdiği kizlardan birinin babasina olayı anlatır. hadi doğru hadese sürülür bu ve korkunç bir ceza verilir. eline verilen büyük bir kayayı yokuş yukarı bir tepeye taşıması gerekti. kaya tam tepeye çıkacağı sırada taş aşağı yuvalanıyordu. olay sonsuz bir döngüydü tabii. admacagiz ne dinlenebiliyor ne uyuyabiliyor rahat yüzü görmüyordu.
  • hilebazlar piri olarak anılır sisyphos, hileli bir başarıya zekanın zaferi gözüyle bakan, kurnazlıkla varılan sonuçları her zaman müsbet şekilde değerlendiren eski yunanlıların en popüler efsane kahramanlarından biri. sisyphos yaptığı kötülükler yüzünden yeraltı ülkesi'nde cezaya çarptırıldı. bundan sonraki hikâyesi koca kayayı evire çevire tepeye ulaştırmaktı bilindiği gibi... ayrıca kurnaz odysseus için de sisyphos'un oğludur denmekte...
  • (bkz: sysyphos)
  • efsaneye göre; sisyphos, ölüm tanrısını, kendisini almaya geldiğinde kandırarak tutsak almayı başarmış mitolojik bir kahramandır. ölüm tanrısının yakalanmasından sonra, yeraltı tanrısı hades kimsenin ölmemesinden işkillenip kardeşi zeus'tan yardım ister. insanların ölmemelerinin bir kaosa sebep olacağını düşünen zeus, hades'e sisyphos'un yakalayacağına dair söz verir. zeus'un emri ile hades'e yardım eden ares sisyphos'u yakalar ve yeraltı dünyasına hapseder. sisyphos, karısından eğer ölürse adına çok güzel bir cenaze töreni yapılmasını istediğini ama karısının bu arzusunu yerine getirmediğini söyleyerek sızlanmaya başlar. ona acıyan hades, her onurlu erkeğin yapması gerektiği gibi(!) sisyphos'a yeryüzüne çıkıp karısını cezalandırması ve kendine uygun bir cenaze töreni yapılmasını sağlaması için izin verir. ama; yeryüzüne dönen sisyphos tekrar yeraltına inmeyi rededer. duruma çok kızan hades, haberci tanrı hermes'i sisyphos'u yakalamakla görevlendirir. kurnaz sisyphos yıllar sonra hermes tarafından yakalanarak, hades'e teslim edilir ve hades tarafından, kocaman bir kayayı elleri ile iterek, çıplak ve yüksek bir dağa çıkarmaya mahkum edilir. cezanın en kötü yanı, kayanın dağın tepesine dek geldikten sonra tam zirveye oturacakken aşağıya yuvarlanmasıdır, kaya asla dağın tepesinde durmayacaktır ve bu ceza sonsuza dek devam edecektir. sonsuzluğa mahkum edilmek,ne yapmış olursa olsun birinin başına gelebilecek olan en kötü şeyse, tanrıların sonzsuz bir görevi ifa etmekle cezalandırdıkları sisyphos, bir canlıya verilebilecek en büyük cezayla cezanlandırılmış insandır. benzerleri için ayrıca, (bkz: phoenix),(bkz: vampir),(bkz: tanrı), vs... ve de ayrıca ve en önemlisi (bkz: albert camus) ve (bkz: sisifos söyleni)
  • ayrica sisifos efsanesine farkli bir bakis acisi icin albert camus'un the myth of sisyphus okunabilir.
hesabın var mı? giriş yap