• orjinal adıyla blackfyre isyanı kral daeron ii targaryen'in taht yanlısı orduları ile piç kardeşi daemon blackfyre'ın isyan kuvvetleri arasında olan savaştır. her şey kral aegon ıv targaryen'in piç oğlu daemon blackfyre'ın, daemon'ndan büyük olup kralın meşru çocuğu olan kral daeron ıı targaryen'ın yerine demir taht'ta hak iddia etmesiyle başladı ve bunun sonucunda yedi krallık'ta iç savaş çıkıp bölünmeler oluştu.

    başlangıç
    kral baelor ı targaryen dorne ile barış yaptığında kral toprakları'na geri döndü ve daena targaryen'la yaptığı evliliği feshetti. daha sonra üç kız kardeşini (daena, rhaena targaryen, elaena targaryen) kaleye kilitler ve böylece kendisini baştan çıkaramazlar. ancak daena birkaç güne esaretten kurtulmayı başarmış ve kuzeni aegon ıv targaryen'dan hamile kalarak kardeşinin hükmüne son vermiştir. 170fs'in sonlarında daena daemon su adında bir piç çocuk doğurur. daena çocuğun kimliğini aegon'un çoktan şüphelenmeye başlamasına rağmen açıklamayı reddetmiştir. baelor ı, daemon'un doğumunun sonucu olarak doğumdan kırk gün sonra 171fs'de ölmüştür. daena ve kız kardeşlerinin azledilme taleplerinden sonra daena'nın amcası, kral viserys ıı targaryen taç giydi. viserys sadece bir yıl hüküm sürdü ve öldü. daha sonra en büyük oğlu aegon ıv targaryen tahta çıktı. ek olarak daena'nın meşrulaştırılmamış çocuğunun yanı sıra kral aegon ıv targaryen'ın kız kardeşi naerys targaryen ile olan evliliğinden daeron ıı targaryen adlı meşru bir çocuğu olmuştur. daeron 153fs'te kız kardeşi daenerys ise 172fs'de doğmuştur. daeron babasının saltanatı sırasında babasının yaşam tarzı hakkında babasıyla anlaşmazlıklar yaşamıştır. diğer yandan aegon, prens daeron ile yakın olan karısını ve küçük kardeşi ejderha şövalyesi aemon targaryen'ı hor görmüştür. aegon 172fs yılında gelini mariah martell'in ülkesi dorne tarafından saldırıya uğradığında daeron babasının fikirlerine karşı çıkmıştır. daeron'un ebeveynlerinin kim olduğu hakkındaki dedikodular sürmüştür. ama kral aegon ıv'ün tehditleri ve alaylamalarına rağmen daeron'un meşruluğu resmi olarak hiçbir zaman inkar edilmemiştir. bu sıralarda sarayda iki ayrı kutup oluşmuştur, bir taraf aegon ıv'ün bozulmuş saltanatını desteklerken diğer taraf prens daeron'u desteklemiştir.
    182fs'de kral aegon ıv piç oğlu daemon waters'ı 12 yaşında yaverlerin yarıştığı bir turnuvayı kazanmasından sonra şövalye ilan etmiştir. daha sonra oğlunu targaryen valyria çeliği kılıcı olan blackfyre ile ödüllendirmiş ve oğlunu kabullenmiştir. aegon ı targaryen'in bu kılıcı çoğu zaman hükümdarı sembolize etmiştir (kral aenys ı targaryen'in kılıcı kardeşi prens maegor targaryen'a hediye etmesi durumu gibi değildir bu durum) ve kılıç kraldan bir sonraki krala geçmiştir. aegon ıv'ün bu hediyesi daemon'un kral olması gerektiği söylemlerini doğurmuştur. kılıcı kazandıktan sonra daemon kendisine "blackfyre" ismini takmıştır. 182fs'in başlarında kral aegon ıv ölmeye yakın bütün gayrimeşru çocuklarını meşrulaştırmıştır. prens daeron, kral daeron ıı targaryen olarak tahta çıkmıştır ve bütün büyük piçler'i mümkün oldukça yakınında tutmuştur. babasının vasiyeti üzerine daeron, kardeşi daemon'u tyrosh'lu rohanne ile evlendirip çeyiz masrafını üstlenmiştir. daeron kültürlü ve iyi okul eğitimi almış biriydi ve aegon ıv'ün yozlaşmış sarayındaki insanları temizlemiş ayrıca kendi menfaatine çalışan insanları görevlerinden almıştır. daeron yanına güçlü adamları yerleştirmiştir ve 182fs'de dorne prensi maron martell ile kız kardeşi daenerys'i evlendirmiştir ve böylelikle dorne bölgesi yedi krallık'a katılmıştır. ancak dorne'da huzursuzluk çıkmıştır (sebebi dorne'un kraliyet ünvanını kaybetmesi, demir taht'a vergi ödenecek olması, dorne'un kendi içinde özerk ve kanunlara sahip olacak olması vs.). bunlara ek olarak daeron'un sarayına bir çok dornelu'nun gelmesiyle dorne sarayda önemli bir güç elde etmiştir. saraya gelen dornelulardan birkaçı önemli mevkilere gelmiştir. daeron babasının tacını taktığında meşruluğu hakkında söylentiler hala devam etmiştir. daeron bir savaşçı değildi ve dornelu karısı mariah martell'den doğan en büyük çocuğu baelor targaryen iyi bir savaşçı olmayı arzuluyordu. baelor tıpkı bir martell'e benziyordu, daemon gibi bir targaryen'e benzemiyordu. prens geçidi'ndeki soylular ve şövalyeler daeron ve baelor'a güvensizlik duymaya başladılar ve dornelular hala onlara düşman olarak baktı.
    bu esnada daemon blackfyre, sör quentyn ball'dan aldığı eğitimle kendini muhteşem bir savaşçı haline getirmiştir ve destekçilerine göre sarı saçları mor gözleri ile fatih aegon'a oldukça benzemiştir. daemon 184fs'de tyrosh'lu rohanne ile evlenir daha sonra ikiz oğulları aegon ve aemon evliliğin olduğu yılda doğarlar. sonraki yıllarda daemon'un altı erkek çocuğu ve iki de kız çocuğu olmuştur. daemon'un destekçileri daemon'un, kız kardeşi prenses daenerys'i arzuladığını iddia ederler ve şarkıcılar daenerys'in de onu sevdiğini iddia ederler.
    dornelulara sağlanan ayrıcalık ve nüfuz ansızın dorne'u düşmanlıktan müttefike çevirmiştir. daeron'un gayrimeşruluğu hakkında dedikoduları yayılmış ve aegon ıv'ün kralların kılıcını daemon'a hediye etmesi, birinci blackfyre isyanı'nın tohumlarını atmıştır. yine de fiili isyanın başlaması yıllar almıştır. daemon piç statüsünde olduğu için çok içerlenmiştir. ek olarak daemon'un danışmanları daemon'a isyan hakkında baskı yapmışlar ve dorne ile yapılan barışı onaylamayan birçok ünlü savaşçı da daemon'un yanında saf tuttu. isyan etmesi hakkında daemon'a tavsiye veren ilk adamla daemon'un tahtta hak talep etmesi arasında yıllar geçti. ancak üstat yandel büyük ihtimalle daemon'u son olarak piç kardeşi aegor nehir'in ikna ettiğini düşünür. kral maekar ı targaryen'a göre daemon'u aegor nehir ve sör quentyn ball ikna etmiştir. aegor, daemon'un en büyük kızı calla blackfyre ile evlenmesinden sonra birçok şövalye ve lord onlara katılmış ve aegor daemon'u tahttaki hakkını herkese ilan etmeye zorlamıştır.

    savaş
    açık isyan
    birinci blackfyre isyanı sonunda 196fs'da patlak verdi. isyan neredeyse bir yılı kapsadı ve yedi krallık'ta bölünmelere neden oldu. daemon aceleci bir şekilde tahtta hak talep etti ve daemon'un bu hak talebi yakın bir zaman içinde daeron'un sarayına ulaştı. kral muhafızları, daemon'u tutuklamak için gönderildi ancak donanma başı sör quentyn ball'ın yardımıyla daemon tutuklamadan kaçtı.
    daemon targaryen hanesi'nin hane armasının renklerini değişti, kendi hanesinin armasını kırmızı zemin üzerine siyah ejderha yaptı ve kendi adına para bastırdı. savaş boyunca tahta sadık olanlarla isyancılar arasında birçok muharebe yaşandı ve bu muharebeler vadi, batı toprakları, nehir toprakları, menzil'de gelişti. diyarın yarısı daemon'un yanında oldu fakat bütün haneler kendi istekleriyle bütün desteklerini sağlamadılar. özellikle hightower, butterwell, oakhearth ve tarbeck haneleri , daemon ve daeron'un ikisinede destek verdi. quickfinger adlı hırsız daemon'un ejderha yumurtalarını çalmaya çalıştı ancak yakalandı.
    sör quentyn ball batı toprakları'na saldırdı , lannis limanı'nın kapılarında lord lefford'u öldürdükten sonra lord damon lannister'ı öldürdü. mander nehri'ni geçtiğinde sör quentyn bütün penrose çocuklarını öldürdü. lord leo tyrell de targaryen hanesi adına savaşmak için isyanda taraf tuttu. lord leo menzil'de isyancılara karşı önemli zaferler elde etti. savaş süre gelirken kral daeron ıı targaryen isyan sırasında olaylardan uzak kalma konusunda kral eli lord ambrose butterwell'in tavsiyelerini sonuna kadar dinledi ve sonunda lord butterwell'in sadakati sorgulandı. isyanın son savaşı kızıl çimen muharebesi'nden az bir zaman önce kral eli makamına sadakatinden dolayı lord hayford getirildi. savaşın kritik kumandanı ateştopu kızıl çimen muharebesi'nden önceki gece bir okçu tarafından vurulmuştur. bu esnada lord bracken asker kiralamak için dar deniz'in ötesine gitmiştir ancak kiraladığı myrli okçularla geri dönmesi fırtına sebebiyle gecikmiştir.

    kızıl çimen muharebesi
    birinci blackfyre isyanı'nın son savaşı kızıl çimen muharebesi 196fs'nin sonlarında gerçekleşti. lord leo tyrell kızıl çimen muharebesi'ne askerlerini hızlı bir şekilde toplayamadığı için yetişemedi. lord donnel arryn'in kuvvetleri targaryen hanesi'nin öncü kuvvetlerini oluşturdu ancak daemon blackfyre bu öncü kuvvetleri kırdı ve taht yanlıları zor durumdayken savaştan çekildi ta ki sör gwayne corbray'in öncülüğündeki kral muhafızları'nın getirdiği ilave güçlere kadar. sör gwayne corbray ve daemon blackfyre savaş sırasında teke tek dövüştüler. düelloları sırasında daemon valyria çeliği kılıcı blackfyre'ı kullanmış, sör gwayne ise valyria çeliği kılıcı lady forlorn'u kullanmıştır. söylenine göre düello daemon üstünlük kazanana kadar bir saat sürmüştür. corbray yaralanmıştır ama daemon da silahsız kalmıştır. sör gwayne'e daha fazla zarar gelmeyeceğinden emin olmak için daemon, redtusk eşliğinde savaş alanının gerisindeki üstadına yolladı. bu arada kanlıkuzgun ve onun seçkin okçuları, kuzgunun dişleri, ağlayan tepe'yi ele geçirdi. yüksek konumdan daemon'un bulunduğu bölgeye ok yağdırmaya başladı. kanlıkuzgun, daemon'un sancağını gözledi, daemon'un savaş alanında oğlunu asla yanından ayırmadığını bildiğinden ikizlerin büyüğü aegon'u öldürdü. ardından daemon'un çevresine ok yağdırdı ve daemon'u öldürdü. küçük ikiz aemon babası ölünce blackfyre kılıcını aldı ve brynden nehir onu da öldürdü. liderlerinin düşmesiyle isyancılar kaçmaya başladı, ta ki savaşa sağ tarafta başlayan aegor nehir, bozgunu düşman üzerine bir hücuma dönüştürene kadar. ve sonunda aegor nehir ile brynden nehir arasında bir düello başladı. bu noktada prens baelor kırıkmızrak fırtına lordları ve dornelulardan oluşan bir orduyla isyancıları arkadan vurdu,hatlarını yıktı ve savaş bitti.

    kızıl çimen muharebesi'nde orduların asker sayısı bilinmemektedir ancak on bin askerin öldüğü ve birçoğunun da yaralandığı bilinir.

    sonuç
    kral daeron'un isyancılara verdiği cezalar beklenenden de sert oldu. daemon'a destek verenler arazilerini, ünvanlarını, servetlerini kaybettiler ve saraya rehine göndermek zorunda kaldılar. lord gormon peake, daemon'a desteğinin bedelini sahip olduğu üç kaleden ikisini kaybetmekle ödedi. sör eustace osgrey kızı alysanne osgrey'i rehine olarak verdi ve webber hanesi'ne birçok önemli araziyi vermek zorunda kaldı. birinci blackfyre isyanı westeros'ta gelecek yıllara önemli etkiler bıraktı.

    aegor nehir blackfyre kılıcını kurtararak daemon'un dul karısı ve kalan çocuklarıyla özgür şehirler'e kaçtı. sürgünde daemon'un soyundan gelen çocuklar demir taht için mücadele ettiler. bunun sonucunda daha çok isyan çıktı (ikinci blackfyre isyanı, üçüncü blackfyre isyanı, dördüncü blackfyre isyanı ve dokuz kuruşluk kralların savaşı). ikinci blackfyre isyanı daemon ıı blackfyre'ın ölümüyle, üçüncü blackfyre isyanı haegon ı blackfyre ve aenys blackfyre'ın ölümüyle, dördüncü blackfyre isyanı daemon'un torunu daemon ııı blackfyre'ın ölümüyle sonuçlanmıştır. daemon'un soyunun son erkek temsilcisi maelys blackfyre, dokuz kuruşluk kralların savaşı'nda sör barristan selmy tarafından öldürüldü, böylece targaryen soyu için blackfyre tehditi bitmiştir.

    şarkıcılar baelor ve maekar'ın stratejisinden ilham alarak çekiç ve örs şarkısını besteleyerek kızıl çimen muharebesi'ni ölümsüzleştirmiştir.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap