• çılgınlık yahut kana susamışlıktan değil çok basit, küçük ve her tarafın kendi içinde tutarlı pragmatist kararlarıyla fitili ateşlenmiştir. kısaca şöyle:
    sırbistan: osmanlı ve avusturya gibi balkanlardaki slav kuzenlerimizi yüzyıllardır ezen imparatorluklara karşı mücadele verdik. hepsi özgür oluncaya kadar durmayacağız
    avusturya: sırbistan, romanya gibi içimizdeki azınlıkları kışkırtan devletlerin başı tez vakit ezilmezse imparatorluğu kaybederiz
    rusya: sırbistan avusturya tarafından ezilirse balkanlardaki güç savaşını kaybederim avusturyaya savaş açmalıyım
    almanya: büyük nüfusu ve son yıllardaki endüstrileşmesiyle rusya böyle giderse bizi yutacak. avusturya tek başına kalırsa tüm orta ve doğu avrupa da rusların eline geçer. avusturyayı desteklemeliyim
    fransa: almanyayla tek başına savaşamayız ama hazır ruslarla ittifak yaptık onlar doğuda almanları zorlarken böylece alsace lorraine'i geri alabiliriz.
    ingiltere: almanlar belçikadan hızla geçip kuzey fransaya girerse fransızlar dayanamaz. fransa çöktükten sonra almanlar tüm güçleriyle rusların içinden geçer. tüm avrupa almanların eline geçerse sırada biz varız. belçikayı bahane edip savaşa girmeliyiz.
    osmanlı: hebele hübele euw euw weee
    italya: etnik italyanların yaşadığı topraklar avusturya işgali altında. yıllarca onlara karşı bağımsızlık savaşı verdik şimdi son darbeyi vurmalıyız.
    bulgaristan: balkan savaşında sırplar bize kazık attı makedonyayı çaldılar. bizim olanı geri almalıyız.
    romanya: transilvanyadaki etnik rumen nüfusu macar işgali altında , tarihi topraklarımızı geri almalıyız.
    japonya: pasifikteki korumasız alman kolonilerini alabilmemiz için büyük bir fırsatımız oldu.
    abd: bu almanların götü başı çok oynuyor meksikaya bize saldırmaları için telegraf göndermişler.
  • (bkz: #134868039)
    (bkz: #134867849)
  • insanların bu savaşında 8 milyon at ölmüş.

    https://twitter.com/…are/status/1472923955866521613
  • çoğu savaşta olduğu gibi bu savaşta da savaşa girenler "in and out 20 mins top" şiarıyla hızlı ve acısız bir zafer kazanacaklarını düşünerek savaşa girmişlerdir. ancak bu şiarla savaşa giren her devletin karşılaştığı şeyle, yıllarca süren tarifsiz bir yıkım ve acıyla karşılaşılmıştır.

    bu savaş 19. yüzyıl savaş anlayışıyla 20. yüzyıl askeri teknolojisi bir araya geldiğinde nasıl felaketler yaşanır, herkese onu göstermiştir.

    19. yüzyıl savaş anlayışı kabaca, hızlıca mobilize ol, düşmana ilk darbeyi sen vur, dağılan düşman ordusunun cephe gerisinde toparlanmasına izin verme, masada en iyi anlaşmayı kapat olarak özetlenebilir.

    savaşın en başında almanya, fransa ve rusya arasında tost olmamak için yine bu anlayışla ve dünyanın en hızlı mobilize olan milleti olmanın yardımıyla fransa'yı hızlıca savaşın dışına itip dikkatini hemen rusya'ya çevirme fikrini uygulamaya çalışmış ancak pek başarılı olamamıştır. (bkz: schlieffen planı)

    savaşın başladığı 1914'ün yaz aylarından itibaren savaşa katılan tüm devletler bir dumur sürecine girmişlerdir. çünkü 20. yüzyıl askeri teknolojik silahları öyle ölümcüldür ki savaşın tüm tarafları tüm cephelerde kazansalar da kaybetseler de inanılmaz kayıplar vermektedir. daha önceki savaşlarda muharebelerde belli sayıda asker kaybeden barışa zorlanırken artık bir muharebede 70-80 bin kayıp verip mobilizasyon gücüyle bu askerlerin yerini doldurup bir sonraki muharabeye koşmak standart bir durum haline gelmiştir. özellikle rusya savaşın ilk birkaç ayında o kadar çok kayıp vermiştir ki hiç eğitim vermediği yedek kuvvetleri ve üstleri tamamen öldüğünden hızlı rütbe atlayan genç subayları cephede en ön saflara sürmek zorunda kalmıştır. bu kişiler birkaç yıl içinde cephelerde isyan çıkarıp bolşevik devriminin askeri kanadını oluşturacaktır.

    bu duruma bir de batı cephesinde siper kazıp siperi savunma işi eklenince savaş uzun yıllara yayılan bir yıpratma mücadelesine dönüşmüştür. iki arada kalan almanya başlarda zorlansa da üstün askeri gücü sayesinde çok iyi savaşıp direnmiş, rusya'nın savaştan çekilmesiyle tüm kuvvetlerini batıya kaydırıp batı hattını yarmak için bir iki girişimde bulunmuş ancak başarısız olmuş, neticede her anlamda tükenerek teslim olmuştur.

    osmanlı ise rakiplerinin çok çok gerisinde kalmış teçhizatı, libya ve balkanlar'daki savaşlar nedeniyle yorgun düşmüş askerleri ve en aşağı son yüz yıldır avrupa'nın takdiriyle ayakta durmaya çalışan ekonomik ve siyasi yapısı nedeniyle bu savaşta hemen her cephede tarumar olmuş, sadece çanakkale'de dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük dehalarından birinin öngörüleri ve üstün taktik anlayışı sayesinde ingiliz ve fransızlara beklenmedik bir bozguna uğratabilmiştir. neticede karasal cephe bütünlüğü bozulan osmanlı teslim olmak zorunda kalmıştır.

    bu arada, osmanlıların teslim olma tarihi 31 ekim, almanlarınki 9 kasım.

    yani almanlar yenilince biz de yenilmiş sayılmadık.
  • biliyoruz ki birinci dünya savaşının başlama sebebi olarak yıllarca tarih derslerinde , kitaplarda avusturya macaristan veliahtının sırp bir milliyetçi öğrenci tarafından öldürüldüğü yazdı . olay doğru , sebep doğru ..yaşanmış ..yalnız
    pek muteber pek asil avrupa zaten savaşa dünden razıydı .bu da onlara bahane oldu dünyanın altını üstüne getirdiler ..yalnız ilginç olan ferdinantın suikast olayı resmen ölüme kendi ayaklarıyla gitmiş ..

    avusturya macaristan veliahtı ferdinandı katleden sırp milliyetçisi gavrilo princip ve arkadaşları suikast günü öğlen saatlerinde ferdinandın geçeceği yol üzerinde bekliyorlar .fakat suikast girişimleri başarısız oluyor .attıkları el bombaları kimseyi yaralamıyor bile ama haliyle bir kargaşa oluyor .gavrilo princip de kargaşadan yararlanıp arka sokaklarda bir pastanede olayı düşünüyor olsa gerek bir bakıyor ferdinant ' ın şoförü pastanenin önünde ..suikast noktasından kaçarken yolu kaybetmiş ve yol sormak için orada durmuş .princip ' de bunları görünce hemen çıkıp veliahtı tek kurşunla vuruyor boynundan ve ondan çıkan kurşun hamile karısının da ölümüne neden oluyor .

    gavrilo princip de hapis de tüberkülozdan ölüyor .çağdaşı bir milyon kişi de savaşta ölüyor .üstelik bütün dünyanın deli gibi hazırlandığı aman bir bahane olsa da savaşsak dedikleri 1. dünya savaşının da tüm ihalesi bu çocuğun başına kalıyor ..
  • ingiliz haber ajansı british pathe'nin arşivlerinde bulunan osmanlı devleti görüntüleri:

    göçmen aile
    aile toplanan eşyalarını bir öküz arabası aracılığı işe taşıyor. arabayı çeken fesli bir hizmetli ve arabanın arkasında kendisi, içerisinde ailesi bulunan fesli bir diğer adam gözüküyor.

    geri çekilen türk donanması
    haliç ve boğaniçi arasında kalan bölümde geri çekilmekte olan donanma gemileri gözüküyor.

    erzurum'da ilerleyen rus ordusu
    sırtlarında kalın paltoları, süngü ve makineli tüfekleri ile erzurumda ilerleyen rus askerleri gözüküyor.

    türk ve ingiliz askeri gemi güvertesinde
    videoda ingiliz ordusundan olduğu düşünülen bir adam ve türk ordusundan 3 kişi dev ve ilkel bir çamaşır makinesi olduğu düşünülen bölmeye bir şeyler (kıyafet) tıkıştırıyorlar.

    çanakkale'deki gemi enkazları
    videonun başında fransızca "çanakkale cephesi sessizliğe büründükten sonra" ifadesi bulunduğu belirtilmiş.

    sarıkamış şehitlerimiz
    sarıkamış harekâtının, askeri taktik hatası nedeniyle kaybedilmesi ile ortaya çıkan üzücü görüntüler.

    deniz savaşı görüntüleri
    videonun lokasyonu belirtilmemiş ancak bazı kaynaklarda yavuz ve middilli'nin sivastopol'u bombalarken çekilen görüntülerini içerdiği belirtilmiş. görüntülerde rus, boyky sınıfı bir destroyer da görünüyor.

    batan mecidiye kruvazörü
    görüntüler 3 nisan 1915'ten, odessa limanı açıklarından.

    1915'de istanbul
    müttefikler şehre yaklaşırken çekilen istanbul boğazı görüntüleri.

    çanakkale'de işgal kuvvetleri için çalışan sömürge güçleri
    koloni ordusu hizmet birlikleri, gelibolu yakınlarındaki avustralyalılar için yiyecek hazırlıyor.

    esir düşen türk askerleri
    görüntülerin 1916'dan olabileceği tahmin ediliyor. rus ordusu tarafından esir alınan türk askerleri gözüküyor.

    esir düşen ve yaralı türk askerleri
    rus ordusunun esir düşen askerlerimizi naklettiğini görüyoruz.

    1918, işgal altındaki istanbul
    video başlığı "ingiliz ve hint birlikleri tarafından işgal edilen konstantinopolis" şeklinde atılmış ve 30-31 ekim 1918'den. videoda ayasofya da gözüküyor.
  • avrupa'nın büyük devletleri 1899 yılında savaşlarda zehirli gaz kullanımının yasaklanması üzerine anlaşmışken, 1914 öncesindeki silahlanma döneminde hepsi çoktan kendi teçhizatını hazırlamaya başlamış. ilk olarak almanların 1915'de ruslara karşı kullanmasından sonra fransa ve ingiltere de almanlara zehirli gaz atmaya başlamış. hatta pişkince bize ilk almanlar attı bile demişler.

    bir süre sonra kasvetli savaş ortamında o kadar kanıksanmış ki, zehirli gaz yerine aksesuar dendiği olmuş.

    konuyu anlatan güzel bir video: https://www.youtube.com/watch?v=orhfepu_ani
  • birinci dünya savaşının ani sebebini 28 haziran 1914 günü, avusturya-macaristan
    veliahdı arşidük franz ferdinand'ın saraybosna'da bir sırplı tarafından öldürülmesi teşkil eder. bu olay karşısında avusturya'nın sırbistan'a savaş ilan etmesi ve rusya'nın sırbistan'ın ve almanya'nın da avusturya'nın arkasında yer alması avrupa'yı bir hafta içinde dünya çapında bir savaşa sürüklemiştir. olayların bu kadar hızlı akımında ise, 1908 bosna-hersek buhranından beri gittikçe gerginleşen sırbistan-avusturya münasebetleri başlıca rolü oynamıştır.

    balkan savaşları ve bu savaşların sonunda sırbistan'ın genişleyip kuvvetlenmesi,
    avusturya için korkutucu olmuş ve avusturya'nın sırbistan'a karşı durumunun daha fazla sertleşmesine sebep olmuştur. fakat balkan savaşlarında osmanlı devletinin yenilgisi ve imparatorluğun milletlerarası plandaki zayıflığı rusya'nın da boğazlar üzerinde iştahını kamçılamıştır. bu ise, sırbistan ile rusya'yı birbirine daha fazla bağladığı gibi rusya'nın balkanlardaki faaliyetleri karşısında avusturya-macaristan ile almanya'yı bu devletin karşısına dikilmeye sevk etmiştir.

    bu gelişmelerin başlangıcını, osmanlı devletinin birinci balkan savaşının sonundan
    itibaren giriştiği askeri reform hareketleri ve bunun doğurduğu milletlerarası çatışmalar teşkil eder.

    birinci balkan savaşında osmanlı kuvvetlerinin balkanlılar karşısında çok kısa bir
    sürede ağır yenilgilere uğraması, osmanlı devletine, askeri teşkilatının düzenlenmesi ve kuvvetlendirilmesi zorunluluğunu açık bir şekilde gösterdi. bunun için donanmasının ıslahını ingiliz amiral limpus'a jandarmanın düzenlenmesini ise italyan subaylarına verildi. maliye ve gümrüklerin düzeltilmesini fransız uzmanlarına verildi. öte yandan, almanya'ya da başvurup kara ordusunun düzeltilmesi için almanya'dan askeri uzmanlar istedi. sadrazam mahmut şevket paşa, almanya büyükelçisi wangenheim ile 24 nisan 1913 günü bu meseleyi konuşurken şöyle demişti: "türkiye, ancak almanya ve ingiltere'ye dayandığı takdirde yeniden canlanabilir. bu iki devletin şimdiye kadar birbiriyle çatışır durumda olması bizim için başlıca talihsizlik sebebi olmuştur. fakat türkiye'nin, bir alman-ingiliz uzlaşmasını sağlayacak bir zemin olmasına da çalışmalıyım". bu suretle osmanlı devleti bir yandan ordusunu ıslah ederken, bir yandan da dış politikasını bu iki devlete dayamak amacını güdüyordu. fakat alman büyükelçisi, osmanlı devletinin bu teklifini, memleketinin osmanlı imparatorluğundaki menfaatleri açısından ele almış ve
    berlin'e gönderdiği, raporunda şunları yazmıştır: "orduyu kontrol eden kuvvet türkiye'de en büyük kudret olacaktır. hiçbir alman düşmanı hükümet, ordu tarafımızdan kontrol edildikçe, iktidar mevkiinde kalamayacaktır".
    bununla beraber, almanya ile bu konuda yürütülen görüşmeler, 1913 yılının sonuna kadar devam etti. alman hükümeti özellikle ingiltere'den çekindiği için, teklifi hemen kabul etmemişti. fakat gerek ingiltere'ye, gerek rus çarına danıştıktan sonra teklifi kabul etti ve general liman von sanders komutasında bir alman askeri heyeti 1913 kasımında istanbul'a geldi. liman von sanders, rütbesi dolayısıyla, istanbul'daki birinci kolordu komutanlığına tayin edildi. yani bir alman generaline türk ordusunda fiilen bir komutanlık verilmişti. bu durum rusya'yı telaşlandırdı ve bir rus generalinin de türk ordusuna tayin edilmesini istedi. fransa da rusya'yı destekledi. istanbul'da hava bir süre gerginleşti. rus dışişleri bakanı sazanov, almanya'nın bu hareketinin rusya'ya karşı "hasmane" bir hareket teşkil ettiğini söylüyor ve fransa da, rusya'ya, osmanlı devletini bu teşebbüsten vazgeçirmek için istanbul'a bir savaş gemisi göndermesini tavsiye ediyordu. ingiltere'nin, rusya'nın bu derece ileri gitmesini istememesi ve almanya'nın da itidalle hareketi sayesinde mesele 1914 ocak ayında çözümlendi. liman von sanders, kolordu komutanlığından alınarak ordu müfettişliğine getirildi ki, bu, komuta yetkisinin fiilen elinden alınması demekti. rusya bu formülü tatminkar buldu ve mesele de böylece kapandı. fakat bu olay almanya üzerinde iz bırakmadan geçmedi. imparator ll.wilhelm, "rusya-prusya münasebetleri artık ebediyen ölmüştür. artık birbirimizin düşmanı olduk" diyordu.
    almanya'nın istanbul'da kazandığı bu nüfuz rusya üzerinde korkutucu bir tesir
    yaptı. rusya'nın istanbul üzerindeki bütün tasarıları önemli bir engelle karşılaşmış
    oluyordu. bu engeli bertaraf etmek için rusya iki yola gitti. birincisi, bir buhranın
    doğuracağı ilk fırsatta boğazları ele geçirmeye karar verdi ve bunun hazırlıklarına başladı. ikincisi, rusya, 1914 martından itibaren, sırbistan, yunanistan ve romanya arasında yeni bir balkan ligi kurmak ve üçlü ittifakın bir üyesi olan romanya'yı bu kombinezona çekmek için çaba harcamaya başladı. romanya, transilvanya'yı ele geçiremediği için avusturya'ya sempati beslememekle beraber, üçlü ittifakın ayrılmayı da göze alamadı. rusya'nın kurmak istediği balkan ligi, bulgaristan ile osmanlı devletine yönelecekti. bunun için, rusya'nın bu faaliyeti avusturya'nın gözünden kaçmadı ve o da bulgaristan ile osmanlı devletini ittifak ettirerek balkanlarda sırbistan ve rusya'ya karşı bir blok kurmak istedi. fakat saraybosna suikastı olduğu zaman avusturya'nın çabaları hala devam etmekteydi. avusturya ile rusya balkanlarda bu şekilde yeni bir mücadele safhasına girdikleri sıradadır ki, saraybosna olayı patlak verdi. veliaht franz ferdinand'ın 28 haziran 1914 günü saraybosna'da princip adlı bir sırplı tarafından öldürülmesi, avusturya'nın 1908 de bosna hersek'in ilhak etmesinin sırbistan'da ve bosna-hersek sırplıları arasında uyandırdığı tepkinin bir sonucu idi. suikast olayı karşısında avusturya'nın tepkisi sert oldu. bu sefer sırbistan'a ağır bir ders vermeye karar verdi ve bir savaşı da göze aldı. yalnız, işe rusya'nın da karışacağını bildiğinden almanya'nın durumunu öğrenmek istedi. almanya ise, buhran genişlese bile, avusturya'nın yanında yer alacağını kesin olarak bildirdi. almanya, avusturya'yı desteklemeye karar verirken, uzak doğuda ağır bir yenilgiye uğrayan rusya'nın, durumunu henüz düzeltemediğini ve bir savaşı kolaylıkla göze alamayacağını hesaplamıştı. almanya'nın desteğini sağlayan avusturya, 23 temmuz 1914 de sırbistan'a 48 saat süreli sert bir ültimatom verdi. ültimatomda özellikle suikast olayının kovuşturulması bakımından birçok şeyler isteniyordu ve bunlar arasında, avusturya aleyhtarı olan subay ve memurların sırbistan ordu ve idaresinden azledilmesi, kovuşturmanın avusturya ile birlikte yürütülmesi, alınan tedbirlerden avusturya'ya derhal bilgi verilmesi gibi hususlar bulunuyordu. sırbistan 25 temmuzda verdiği cevapta, bu isteklerin bir kısmını kabul etmemiş ve kabul etmiş göründüklerini de, kaçamaklı bir kabule bağlamıştı. bunun üzerine avusturya aynı gün sırbistan ile diplomatik münasebetlerini kesti ve 26 temmuzda sırbistan'ın seferberlik ilan etmesi üzerine, bu devlete hazırlanma fırsatını vermemek için, 28 temmuzda belgrad'ı bombardıman ederek savaşa başladı. sırbistan'a savaş ilan etmekle avusturya, diplomatik bir çözüm yolu ile kendisinin durdurulamayacağını ve sırbistan'ı "cezalandırmaya" kararlı olduğunu avrupa'ya göstermek istemişti ki, bu, rusya'yı da kesin bir durum almaya itmek demekti.
    ingiltere, diplomatik yolla buhranı yok etmek için, avusturya'nın sırbistan'a ültimatom vermesi üzerine, almanya nezdinde teşebbüste bulundu ve bir milletlerarası konferans toplamak istedi. almanya bu teklife yan çizdiği gibi, ingiltere'nin sorusuna karşılık, belçika'yı işgal etmeyeceğine dair teminat vermekten de kaçındı. bu, ingiltere'nin üzerinde olumsuz bir etki yaptı. zaten rusya da kendisini sıkıştırmaktaydı. ingiltere'nin diplomatik teşebbüsü sonuçsuz kalınca, rus çarı, askerlerin baskısı ile, 31 temmuzda seferberlik ilan etti. rusya'nın seferberliği alman genelkurmayının hesaplarına ters düşüyordu. genelkurmayın, rusya'ya karşı elinde tuttuğu koz, almanya'nın, rusya'ya oranla daha çabuk seferberlik haline geçebilmesindeydi. halbuki rusya kendisinden önce davranmıştı. bu sebeple, almanya rusya'ya 31 temmuzda bir ültimatom verip seferberliğini durdurmasını istedi. 12 saat süreli ültimatoma rusya cevap vermeyince, almanya 1 ağustosta rusya'ya savaş ilan etti. rusya'nın seferberliği üzerine fransa da seferberliğe geçmişti. almanya 31 temmuzda fransa'ya da bir ültimatom verip, seferberliğin durdurulmasını istedi. fransa cevabını geciktirdiği gibi, almanya'ya kaçamaklı bir cevap verince, almanya, 3 ağustosta fransa'ya da savaş ilan etti.
    almanya, bismarck'ın korktuğu gibi iki cepheli savaş karşısında kalıyordu. fransa'ya karşı kısa sürede zafer kazanıp rusya'ya dönmek isteğinden, belçika'dan geçmesi gerekiyordu. bu sebeple, 2 ağustosta belçika'ya başvurup bu memleketten geçit istedi. belçika ingiltere'ye danıştıktan sonra, bu isteği reddedince, almanya, 4 ağustos da belçika'ya savaş ilan etti.
    almanya'nın belçika'ya saldırması ingiltere'yi harekete geçirdi. almanya'nın belçika'ya girmesi ingiltere için bir tehditti. ingiltere böyle bir tehlikeyi önlemek için 1839 da belçika'nın tarafsızlığını milletlerarası teminat altına aldırmıştı. almanya şimdi bunu çiğniyor ve ingiltere'yi tehdit ediyordu. bunun için, almanya'nın belçika'ya savaş ilan ettiğini öğrenince, 4 ağustos 1914 günü almanya'ya savaş ilan etmiştir.

    kaynak: fahir armaoğlu'nun kitabından alıntıdır.
  • dünyanın en büyük aile kavgası. hadi dededen kalan tarlalar için çıkan kavgayı anlarım da bu kadar büyüğüne gerek yoktu. büyük kuzen hacı wilhelm biraz agresif çıktı.
  • 1918 yılında çekilen video görüntülerinde, ağırlıklı olarak ptsd tedavisi gören savaş gazilerinin gözlerinden ve vücut fonksiyonlarından büyüklüğünün ve ne denli dehşet verici olduğunun gözlemlenebileceği savaş.
hesabın var mı? giriş yap