• ilk ingiliz krallarindan birisi.

    william isimli bir de iskoc vardi: (bkz: william wallace)
  • tarih kaynakları, 60 yaşında iken ölüp, caen'de yaptırmış olduğu st. stephen's church'te, "hoş olmayan bir şekilde" gömüldüğünü söylüyor. "hoş olmayan"ın ne olduğunu ise, "the oxford illustrated history of britain" detaylı olarak açıklıyor. hayatının sonlarına doğru, çok fazla kilo alan william, taş lahite yerleştirilirken, vücudu patlıyor ve tüm kilise korkunç bir kokuya boğuluyor. c. panati'nin "extraordinary endings of practically everything and everybody" kitabı ise, patlama hakkında şu detayı veriyor: "from postmortem decay the abscess had turgidly putrefied, bloating the corpse and expanding its girth. a group of bishops applied pressure on the king's abdomen to force the body downward (in the coffin) but it moved only inches; the lid still would not shut. again they pushed, and the abdominal wall, already under intense internal pressure, burst. pus and putrefaction drenched the king's death garb and seeped throughout the coffin. the stench so overpowered chapel mourners that, hands to noses, many raced for the doors ..."

    hazır bahsi geçmişken, william'ın taç giyme töreni de olaylı geçmiştir. yine "the oxford illustrated history of britain"a göre, törenin yapıldığı kilise dışındaki normandiyalı muhafızlar, içerideki kutlama gürültülerini, "olaylar çıktığına yorarak", civardaki evleri ateşe veriyorlar. kiliseden çıkanlar ise, yayılan büyük yangını fırsat bilerek, evleri yağmalıyorlar.
  • kendisi kuzey fransa'daki normandiya'nın düküydü ve doğal olarak fransızca konuşuyordu. kendisinin ingiltere'yi 1066'daki istilasından sonra, neredeyse 15. yüzyıla kadar tüm ingiliz aristokrasisi (ki bunlara krallar, hatta ünlü aslan yürekli richard da dahildir) sadece fransızca konuşmuştur.
  • ana dilinde* guillaume de normandie adıyla anılan olan normandiya dükü (1035-1087) ve ingiltere kralı (1066-1087).
  • guillaume le conquérant olarak da bilinir.
  • kendisi fransız asıllı norman düktür.1066 yılında anglo-saxonlar ile yaptığı savaşta * saxonları buyuk bir bozguna ugratmıs ve ingiltere'nin hemen hemen tamamını ele gecirmistir.bu sayede norman kulturunu bir nevi ingiliz adasına tasıyan ilk kisi olmustur.
  • almanlar bu kardeşimize wilhelm der eroberer der.
  • enteresan bir şekilde henüz filmi yapılmamış olan özellikle ingilizler açısından çok önemli bir tarihi karakter.
  • rollo'nun büyük büyük büyük torunudur, kendisinden öncesi normandiya dükleri gibi norman yani viking'dir.

    doğru zamanda doğru yerde olan adamdır. kuzeyde harold hardrada ve tostig godwinson ile savaşıp* onları yenen harold godwinson'ın boşluğunu iyi yakalamış ve adaya çıkmış, yorgun anglo-sakson ordusunu yenmiş ve adanın son fethini tamamlamıştır.

    william toprak dağıtımda ise hastings'te* yanında savaşan silah arkadaşlarını ön planda tutmuştur, normal olarak. bunlara onbeşler denir. bizim onbeşler ile alakası yok tabii. isimler ile ilgili rivayet ve efsaneler olsa da, genel olarak mutabık kalınan kişiler şunlardır.

    (bkz: engenulf de laigle)
    (bkz: odo)*
    (bkz: turstin fitzrolf)
    (bkz: robert de beaumont)
    (bkz: ii. eustace)
    (bkz: william)*
    (bkz: mortagnelı geoffrey)
    (bkz: william fitzosbern)
    (bkz: william malet)
    (bkz: william de warenne)
    (bkz: hugh de grandmesnil)
    (bkz: ralph de tosny)
    (bkz: hugh de montfort)
    (bkz: walter giffard)
    (bkz: aimeri)*
hesabın var mı? giriş yap