• (bkz: united world colleges)

    mezunlar uwclerden bahsederken ister istemez teknik tanım olayına girip fazla detay verirler, çünkü "yurtdışında okudum" öyle "uluslararası bir okuldu" demek yeterli gelmez :) çünkü birleşik dünya kolejleri ib'den, ya da yurtdışına kaçış biletinden çok daha fazlasıdır.

    hayatımın en özel 2 senesini yaşadım. hatta okul bittikten sonra depresyona girmişliğim de var. sonuçta sen topla o kadar kişiyi bunları izole bir ortama koy başka ülkede, kaynaşsın iyice alışsınlar birbirlerine, belli yaşam stiline sonra da hadi yallaaah diye gerçek hayata sal. kolay değil :)

    artık mezunlar seçim komitesini devraldığından beri herşey daha sistemli. lise 2. sınıf öğrencilerine şiddetle tavsiye edilir. :)

    o yıl için açılan kontenjanlar, okullara ait bilgiler ve mevcut türk öğrencilerin tanıtım videolarına bi bakıp öyle karar vermek lazım. hepsi resmi sitede mevcut http://tr.uwc.org/

    hem de sosyal hayatıyla ilgili esas gerçekleri uwc memes sayfası https://www.facebook.com/uwcmemes den görmek mümkün. baktıkça eskiye dönüp neşe doluyor insan.
  • uluslararası bakalorya da denilen ib diploması veren güzide okullardır. son yıllarda birkaç tane daha açtılar, yanılmıyorsam kolej sayısı on üçe çıktı. önümüzdeki akademik yılda ispanya'da denize karşı bir şatoda yeni bir tane daha açıyorlar. hani biri okulum diye söylemiyorum, güzel yerler vesselam.

    ülkemizde milli eğitim bakanlığı dış ilişkiler genel müdürlüğü, birleşik dünya kolejleriyle ilişkili kimi kişilerden** yardım da alarak, gönderilecek öğrencileri seçer idi. ancak öğrendiğim kadarıyla bu sene türkiye'de de bu işi mezunlar devraldı. sanırım çoğu ülkede olduğu gibi bir millî komite* kurup hem öğrenci seçimi hem de öğrenciler için fon bulma işini yürütürler.

    ilginç olan her kolejin farklı kuralları ve farklı bir karakteri olması. hani mission statement denilen, bütün kolejleri kapsayan bir belge var ama her kolej başka bir yer. olur da başvurmak isteyenler okursa, gitmek istediğiniz koleji seçerken araştırmanızı daha derin tutun ve mezunlarla, öğrencilerle olabildiğince iletişime geçmeye çalışın.

    programı yoğundur da, önceki okulumun* da aşağı kalır yanı olmadığından beni o denli şey yapmadı.

    tabi sonuçta okul, öyle çok da bir olayı yok yani. önce adam olucan.
  • "birleşik dünya kolejleri, milletler ve kültürler arası anlayışın desteklenmesi için dünyanın her tarafından bir araya getirilen gençlerin, hayatlarının bu en önemli çağında eğitim alma ve beraber yaşamaları düşüncesi doğrultusunda kurulmuştur.

    bugüne kadar dünyanın 5 kıtasında 10 adet birleşik dünya koleji kurulmuştur. öğrenciler, 16-19 yaşları arasındadır. türkiye'de lise 2. sınıfı bitiren öğrenciler birleşik dünya kolejlerine girmeye hak kazanırlar. burada verilen eğitim lise 3 ve lise 4 olarak adlandırılabilinir. eğitim süresi 2 yıldır.

    kolejler yatılı olup farklı uluslardan öğrenciler aynı odaları paylaşırlar.

    aday gösterilecek öğrencilerde aranan nitelikler

    • lise 2. sınıf öğrencisi olmak (burstan yararlanabilmek için haziran döneminde lise 3.
    sınıfa doğrudan geçmiş olmak şarttır),

    • çok iyi derecede ingilizce bilmek,

    • 16 – 18 yaşlarında olmak,

    • okutulan derslerin en az yarısından üstün başarılı olmak (5 üzerinden en az 4),

    • sportif ve sosyal faaliyetlerle ilgili olmak,

    • uluslar arası bir okulda ülkemizi temsil edebilecek niteliklere sahip olmak."

    daha fazla bilgi için: http://network.tr.uwc.org/

    burs bilgileri için: http://www.meb.gov.tr/…ri/birdunkolejlileri2004.htm
hesabın var mı? giriş yap