• ornel verim 135 gram altinim vardi. haziranla kasim arasi 1500lira artti. kasim 21 de altinlari bozdurdum 19000tllik bitcoin aldim 32.000di bitcoin btcturkte. suan yatirdigim 19000tl para 36-37000 civarinda.
  • birini yastığının altına koyar huzurla uyursun, diğeri ise uykularını kaçırabilir.

    not: geleceği kaçıran adam.
  • (bkz: #73341216) şu entrideki hesabı (elbetteki ütopik olur ama) bitcoin için yaparsak sonuç; 861829406111 tl yapıyor*
  • bir gün bütün teknolojinin çöktüğünü, hadi çökmese bile teknolojiden kopmaya karar veren bir toplum düşünün. bitcoin böyle bir toplumda hiçbir işe yaramayacaktır, hatta teknolojiden bihaber olan gelecek nesiller bitcoine mitoloji muamelesi yapacaktır. ama altın her türlü bir değere sahip olacaktır. ben sahsen bilgisayarımızdaki ıntel işlemcinin dahi bizi kayıt altına aldığı teknoloji dünyasında tamamen dijitale dayalı bir ekonomi fikrinden pek hoşlanmıyorum. ha diyebilirsiniz ki banka hesabın takip edilemez mi? edilir elbet ama tamamen bir para birimi benim için iyi bir distopyanın mazotudur.
  • geçmişte parayı oluşturan madenciler iken günümüzde bankacılardır. bu durum kriptoparalar ile parayı oluşturanlar bilgisayarlar yani işlem güçleri olabilir. bu göz ile bakıldığında devrimsel bir icat olarak düşünülebilir, kriptoparalar. onun için bu versusta altın para v1 ise bitcoin para v3 denilebilir. ancak şu anda henüz ticarette kullanılabilecek niteliğe ve yasallığa ulaşmadığı için belki para v3 beta demek daha doğru olabilir.
  • altın bitcoin kıyaslaması yapmadan önce altının fiziksel yapısından ve tarihsel gelişiminden bahsedelim.altın doğada az bulunan yumuşak, parlak sarı renkte ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir.altın kararlı bir element olduğu için özel formüller dışında doğada herhangi bir madde ile ( hava ,su vb) tepkimeye girmez bu yüzden kararmaz ve paslanmaz. altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli metallerden biri olmuştur.milattan önce antik mısırlılar ,aztekler ,mayalar altından ziynet eşyaları kullandılar.milattan önce 500 yıllarında lidya kralı krezos, altını para olarak bastırmış ve altın paranın icat edilmesiyle de ticaret artmıştır. şehirler zenginleşmiş ve dünya yeni bir ekonomik düzen dönemine girmiştir.

    altın standartı sistemi nedir ?
    altın standartı sistemini basit bir şekilde anlatmak gerekirse , bir ülkenin sahip olduğu altına karşılık para basmasıdır. altın standardı ilk kez 1821'de ingiltere'de uygulandı. sonraki dönemlere (1937) gelindiğinde tam altın standardını uygulayan hiçbir ülke kalmadı. ıı. dünya savaşı sonrasında, döviz kurlarının genellikle altına veya dolara göre ayarlandığı bir sisteme geçildi.vietnam savaşı’ndan sonra nakit ihtiyacını abd karşılıksız dolar basarak gidermesiyle artık dolar–altın paritesinin standartı ortadan kalkmıştı.altın değer kazanmıştı fakat dolara dayalı ekonomi sisteminin benimsenmesiyle dolar tekrar altın karşısında değer kazandı.altının ons fiyatı 1969 yılında 35 dolar iken 1980’de 600 doları geçti. özellikle 1975-1980 arası kısa ve öz bir ralli yaptı fakat sonra büyük bir düşüş trendine girmesiyle altının ons fiyatı 400 doların altına düştü. altın 1983-2007 arasında 400 dolarla adeta dans etti ,400 dolar bandının etrafında dolandı . 2008’e geldiğimizde artık ayrılık vakti gelmişti , 2008 global ekonomik krizi nedeniyle altın tekrar değer kazanmaya başladı . altının değer kazanması 70’li yıllarla aynı nedene dayanıyor, fed’in fazlaca dolar basması. 2011-12 yıllarında altın tarihi rekorlar kırdı ve altının ons fiyatı 1800 dolara kadar yükseldi sonra ilginç bir şekilde altının fiyatı 1050 dolara kadar düştü. peki neden ? çünkü türkiye’de düğün sezonu bitmişti ve evlenen bütün çiftler altınlarını bozmu… şaka şaka tabiki altının ons fiyatının 1800 dolar olması bir korku fiyatıydı .insanoğlunun ne kadar korkak ,bencil ,ac gözlü ve şark kurnazı bir ırk olmasının sosyolojik ve matematiksel bir kanıtıydı. neyseki dünya ekonomisi kendini toparladı buna paralel olarak altının ons fiyatı düştü. burada anlatmak istediğim atının yükseliş ve düşüşünü dünya ekonomisindeki korkular ve krizler etkiliyor.

    şimdi gelelim ana konumuza bitcoin mi altın mı ?
    bitcoin mi altın mı ? bu sorunun cevabını önceden kestirmek çok zor fakat birkaç fikir edinmek zor değil. bugün dünya ekonomisini belirleyen kim ? merkez bankaları mı , kripto para borsaları mı ? merkez bankaları bitcoin mi satın alıyor yoksa altın mı ? şimdi sizinle merkez bankalarının altın rezervlerine bakalım.
    gördüğünüz gibi dünyanın en büyük rezerv para birimi olan doları basan abd bile altın rezervinde birinci. abd nin altın rezerve etmesi altına değer vermesinden kaynaklanmıyor aksine abd çıkarılmış altının çoğunluğuna sahip olarak , altının ülkeler arası ticarette öne çıkarılmasında indikatör görevi yapıyor ; dolara karşı altını mı öne sürmeye çalışıyorsunuz ? altın da bende mesajını veriyor.kısaca sadece bu grafkten altının dünya ekonomisi için ne kadar değerli bir element olduğunu anlamamak elde değil .bitcoinin ükeler arası ticarette söz sahibi olabilir mi ? geçen yıllarda türkiye rusya’dan bitcoin ile 3 bin ton buğday satın almıştı, bunun başka örnekleri de var tabi fakat bitcoinin spekülasyona açık bir ekonomik değer olduğu için şuanlık zor gibi görünüyor .
    bir diğer kıyaslamaya gelirsek 2019 itibariyle büyük ölçekli firmalarda altının bir onsunun çıkarılma maliyeti ortalama 850 doları buluyor yani basit olarak altının ons fiyatı 850 doların altına düşmeyecektir.altının rezervleri yüzeye yakın madenlerde azaldıkça çıkarma maliyeti yükselecektir.ayrıca artan dünya nüfusu ,dünya ekonomisinin uzun dönemde belirsizliği ve merkez bankalarının altın rezerv etme yarışı altını daha da değerli kılacaktır.bitcoin tarafına baktığımızda toplamda 21 milyon adet bitcoin var , yaklaşık 17.75 milyonu çıkarılmış durumda , 17.75 milyonun yaklaşık 14 milyonu soğuk depolarda veya kayıp . tahminlere göre madencilik sonucu elde edilen bitcoinlerin sadece yaklaşık 4 milyonu sirkülasyonda ; bu da demek oluyor ki bitcoinin yaklaşık %25 i dolaşımda olmasına rağmen sipekülsayona açık bir piyasası var .geçen yıl bitcoin fiyatlarındaki ani ve büyük düşüşler sebebiyle bir çok mining firması maliyetleri karşılamadığı için bitcoin kazımına ara verdi . bir çok cloud mining firması makineleri kapattı; müşterileri kendini mağdur hissetti , bazı firmalar ponzi damgası yedi ve cloud mining sektörü büyük bir darbe yedi.
    bitcoin altından daha mı işlevsel ? 1 kg altın yaklaşık 42 bin dolar , 1 milyon dolarlık alışveriş için 23,8 kg altın gereklidir . 23,8 kg altını muhafaza etmek , taşımak yüksek güvenlik gerektiren maliyetli işlemdir , bu işlem bitcoinle yapmak basit bir şekilde yapılabilir fakat bitcoinin anonim bir sisteme tabii olması ticaretteki güvenini ve şeffaflığını negatif etkiliyor.ayrıca yoğun işlemlerde bitcoin transferleri birikebiliyor , 1 hafta askıda kalan ödemeler olabiliyor ,oldu da .fakat bitcoin işlemlerinin geri alınamaması bu negatif durumun telafisi diyebiliriz. ayrıca yoğun işlemlerde fee ücretleri artıyor düşünün 5 liralık kahve ücreti ödemek için 50 lira fee ücreti ödüyorsunuz. unutmayın fee ücretleri artan bitcoin fiyatı ve transfer yoğunluğuyla doğru orantılıdır. bitcoin ile kahve alınamıyor fakat altın ile de alınması çok güç şuan altının 1 gramı 250 lira .bitcoin için tranferlerin çok çok hızlı olduğu fee ücretlerinin çok düşük olduğu lightning network sistemi geliştirilmeye çalışılıyor ne kadar güvenilir ne kadar güvenli bir sistem olduğu tartışılır.pozitif ayrıma gelirsek resmiyet dışında emtia taşınmasında bitcoin rakipsiz bir değerdir : geçen aylarda venezuella hükümeti venezuella’dan ülke dışına kaçmaya çalışan vatandaşların altınlarına el koymuştu halbuki bitcoinle birikimlerini çok rahat ve güvenli bir şekilde ülke dışına çıkarabilirlerdi.
    rezerve etme konusuna gelirsek ; altını depolamak ve saklamak için yüksek maliyet ve güvenlik önemleri gereklidir buna rağmen fiziksel bir değer olduğu için herhangi bir doğal afet veya savaşta birikimlerinizi kaybetme olasılığınız vardır. bu durum bitcoin için de geçerli olabilir bitcoin soğuk cüzdanlarda gayet güvenli şekilde korunabilir fakat aynı şekilde doğal afet veya diğer nedenlerden dolayı kaybedebilirsiniz.
    bitcoinin bir diğer ve en önemli özelliği ; anonim şekilde transfer edilebilmesi ve saklanabilmesidir.baskıcı ve dikta yönetiminin olduğu ülkelerde birikimlerine el konulması ihtimaline karşı insanlar güvenle birikimlerini bitcoin şeklinde taşıyıp saklayabilirler. yine asayişin zayıf olduğu ülkelerde bitcoin alternatif bir çözüm olabilir.

    sonuç olarak yazımı ludwig von mises’ın bu güzel sözüyle bitirmek bitcoin ve altın için adil olacaktır ; “ekonomi, somut maddelerin konusu değildir. ekonominin konusu, insanlar ve insanların anlamları ile hareketleri üzerinedir.” bol kazançlar.
  • (bkz: ekonomi)
    altının fiyatı her geçen yıl yavaş yavaş yükselir, zira dünyanın her yerinde enflasyonla fiyatlar yükselir, paralar değer kaybeder. örneğin 60, 70 sene önce benzinin galonunun 35 sent civarında idi, şimdi bunun 100 katı. bir şeyin sayısının limitli olması onu değerli yapmaz, insanların ona değer vermesi değerli yapar.

    zira bitcoine şu sıralar insanlar belli bir değer veriyor, birbirlerine alıp satıyorlar. bu ne kadar daha böyle gider bilinmez, zira bitcoin piyasası tamamen, "bir sonrakine daha pahalıya satmak" üzerine kurulu. normal bir borsa kağıdı gibi kullanıyor insanlar, ancak pek haklı değiller, zira şirketlerin gelecekleri aldıkları kararlar ve yaptıkları seçimler tarafından belirlenirken, bitcoin tamamen spekülasyon (bkz: pump dump) üzerinden ilerliyor.
  • altın, 5000 yıl öncenin en değerli maddelerinden biri ve şu anda hiçbir işlevi olmamasına rağmen sırf rezervleri sınırlı olmasından dolayı değerli.

    bitcoin ise hala önemli bir işleve sahip olamamasına rağmen, tıpkı altın gibi pek işlevi olmamasına rağmen değerli. dolayısı ile bitcoine dijital altın demek yanlış olmayacaktır.

    peki altının değeri neden yıllardır düşmek yerine yükseliyor? altının petrol gibi bir işlevi var mı? yok ama şu alttaki entry'de altının nasıl değerlendiğini görün isterim. sırf bu mantıkla bile bitcoin'in önü açıktır, kendi borsasını yaratmıştır artık. insanların yatırım aracı olmuştur.

    (bkz: #73341216)
  • altın dünya nüfusuna göre devamlı artar bitcoin ise bir kaç bin kişinin spekülasyonuyla birlikte küçük yatırımcıyı gondikler.

    altın fiziki olarak varlık kabul edilir bitcoin ise fiziksel karşılığı olmayan bir birimdir.
  • kağıt paranın ölmeye başladığı bu günlerde, kağıt paraya en iyi alternatif yatırım araçlarıdır. ancak fiziki altının çalınma riski varken bitcoinin de ulaşılabilirliğini yitirme riski mevcuttur. bitcoinin saklandığı dijital cüzdanın şifresini kimseye vermeden ölürseniz ne olacak? bir de bitcoinlerin miras kalmaması durumu var.
hesabın var mı? giriş yap