• homo sapiens sapiens ile aynı şeydir.
  • biyolojik, psikolojik ve sosyolojik etkenleri birleştirerek, bunların kesişimine sağlığı koyan bir modeldir. cinsiyetin, genlerin, yaşın, kişiliğin, kültürel değerlerin, etnik yapıların sağlık üzerindeki etkisine işaret eder.
  • biyopsikososyal model genelde patolojileri ve davranışları açıklamak için kullanılır ve kısaca bir durumun ortaya çıkmasının tek bir nedeni olmadığını biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin etkileşimi sonucunda gerçekleştiğini savunur. farklı durumlarda bu faktörlerin ağırlığı değişse de çoğu zaman etkileşim korunur.
    örneğin, şizofrenide genetik yatkınlığa sahip bir kişide yaşadığı sosyal çevreye ve kişinin psikolojik durumuna göre şizofreni ortaya çıkabilir ya da çıkmayabilir.
  • biyopsikososyal model disiplinlerarası bir model olup 3 temel olgu arasındaki ara bağlantılara bakar. biyoloji, psikoloji ve sosyo - çevresel faktörlerin etkisi mevcuttur. model, özellikle bu yönlerin sağlık ve hastalık modellerinden insan gelişimine kadar değişen konularda nasıl bir rol oynadığını incelemektedir.
    bu model 1977'de george l. engel tarafından geliştirilmiştir ve bu tür çok yönlü düşünceyi kullanan türünün ilk örneğidir. biyopsikososyal model, sınırlamaları hakkında eleştiri almıştır, ancak psikoloji, sağlık, tıp ve insani gelişme alanlarında etkisini sürdürmeye devam etmektedir.
    biyopsikososyal model, biyolojik faktörlerin (genetik, biyokimyasal vb.), psikolojik faktörlerin (ruh hali, kişilik, davranış vb.) ve sosyal faktörlerin (kültürel, ailevi, sosyoekonomik, tıbbi vb.) karmaşık etkileşimi yoluyla hastalığın gelişimini yansıtır. örneğin, bir kişi depresyon için genetik bir yatkınlığa sahip olabilir, ancak iş ve aile yaşamında aşırı stres gibi sosyal faktörlere sahip olmalıdır ve depresyonun bu genetik kodunu tetikleyen mükemmeliyetçi eğilimler gibi psikolojik faktörler de etkisini gösterir. bir kişi bir hastalığa genetik yatkınlığa sahip olabilir, ancak sosyal ve bilişsel faktörler hastalığı tetiklemelidir.
    engel'in yayınlanmasından yirmi beş yıl sonra biyopsikososyal model, psikolojik bir model olarak hala yaygın olarak kullanılmaktadır. biyolojik, psikolojik ve sosyal kategoriler daha büyük kategorilere genişlemiştir. özellikle, sosyal yön, maneviyat ve kültür gibi fikirlerle büyük ölçüde desteklenmiştir. pek çok psikolog bu modeli tamamen kendileri olarak kabul etmese de, üç önemli kategoriyi birbirine bağladığı bilinmektedir. tüm yönler duruma uymasa bile biyopsikososyal model kişinin düşüncelerini organize etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. bir kişinin sorunlarının hepsinin bağlantılı olduğunu ve daha önce hayal edildiğinden daha karmaşık olabileceğini gösterir.
    kaynak:
    https://stringfixer.com/tr/biopsychosocial
hesabın var mı? giriş yap