aynı isimde "black panther (çizgi roman karakteri)" başlığı da var
  • 35 milyondan fazla tweet ile tüm zamanların hakkında en çok tweet atılan filmi.

    https://twitter.com/…te=https://twitter.com/eonline
  • soundtracki efsanedir.
  • bireysel marvel filmleri içinde güzellerinden. oradan buradan avengers fırlamaması da benim hoşuma gitti.

    --- spoiler ---

    ayin danslarına da bayıldım. durup durup aklıma gelip gülümsetiyor.
    --- spoiler ---
  • 5 haftalık amerika gişe liderliği sona eren film. pacific rim uprising, açılış hafta sonunda ilk sıraya yükseldi.

    38 günde topladığı 631 milyon 357 bin 854 dolarlık hasılat ile tüm zamanların amerika'da en çok hasılat yapan 5. filmi oldu. star wars the force awakens ve avatar'ı geçebilme ihtimali yok ama titanic ve jurassic world çok uzakta değil.

    38. gün itibariyle amerika'da en çok hasılat yapan marvel filmi.

    38 günde topladığı 1 milyar 239 milyon 238 bin 714 dolarlık hasılat ile tüm zamanların en çok hasılat yapan 12. filmi konumunda.

    ayrıca iron man 3'yi geride bırakarak en fazla hasılat toplayan 3. marvel filmi konumuna yükseldi. marvel's the avengers ve avengers age of ultron'ı geçebilme ihtimali pek yok.
  • marvel'in yeni anlayışına güzel bir örnek daha. eskiden bir tane süper kahraman, bir filmin başrolünde oynar ve tabii ki dünyayı kurtarırdı. toplasan zaten 3 tane süper kahraman vardı. batman, superman, spider man. sonra süper kız çıktı. sonra kaptan amerika. yavaş yavaş tony stark, avengers, thor, winter soldier, aquaman gibi karakterleri ezberlemeye başladık. sonra sonra bu karakterleri harmanlayıp çorba yapıp bir araya getirdik. batman ve superman rakip oldu, spiderman ekibe katıldı, bakalım daha neler olacak. bu kargaşa içinde hayatımıza giren ant-man gibi marvel'in dakka başı götünden karakter uydurmasına güzel bir örnek bu panther. çok sıktın artık bkunu çıkardın marvel. yavaş gel...
  • sinema yasagi bulunan suudi arabistan'da 35 yil aradan sonra gosterime giren ilk film olacakmis. preach.
  • 52. gün itibarıyla 665 milyon dolarlık hasılatı ile titanic'i geçerek tüm zamanlarda amerika'da en çok hasılat yapan 3. film oldu. tabii buradan öteye gidemeyecek ve yerini önümüzdeki ay avengers infinity war'a kaptıracak. ayrıca 1.3 milyar dolarlık hasılatı ile tüm zamanların en çok hasılat yapan 10. filmi konumunda.
  • black panther’i captain america civil war’da ilk gördüğümüzde, ilgi çekici bir karakter ile karşı karşıya olduğumuzu anlamıştık. usul usul işlenen marvel sinematik evreni’nin iyice genişleyen üçüncü fazıyla birlikte kaosa doğru sürüklendiğinin işaretlerini veren filmde, kendisine yer bulan spider-man ve black panther’in marvel’ın bizi sinema salonlarına çekmek için ortaya sürdüğü yeni oyuncakları olduğunu görmüştük. mahalleye yeni taşınan, son model bilgisayarları ile hava atan veletlerdi onlar ve biz onların hikayelerini izlemek için can atıyorduk…

    bu bilgileri aklımızda tutarak doctor strange’den zamanı ileri sarmasını rica ediyoruz, o da bizi kırmıyor ve zaman çizgisini civil war’dan günümüze getiriveriyor. artık 2018’in şubat ayındayız ve wakanda kralı black panther bir kez daha karşımızda!

    sinema salonlarına teşrif eden black panther’in bağımsız (standalone) köken (origin) filmi, basma kalıp “kahramanın hikayesi (hero’s journey)” temeline sıkı sıkıya bağlı kalsa da, seyirci ile duygusal bağ kurmayı ve keyifli vakit geçirtmeyi fazlasıyla başarıyor. hatta size bir itirafta bulunayım; ben bu kadar iyi bir film beklemiyordum! (olay ten rengi değil, film gerçekten iyi…)

    civil war sırasında, aynı zamanda wakanda kralı olan babasını kaybeden t’challa’nın yeni wakanda kralı olarak bismillah demeden başına gelenleri işleyen, yeni bir kral’ın ve bir kahramanın doğuşuna tanık ettiğimiz bir film black panther. içerisinde ihanet, intikam, azim, zafer, hayal kırıklığı, politika, inanç, düşüş, yükseliş gibi farklı haller ve hisler barındırıyor. hani biliyorsunuzdur da, ben yine de söyleyeyim: tek potada tüm bunları eritip seyirciyi yormamak, hiç kolay bir iş değildir.

    oyunculuklar bir şahane dostum!

    filmde beni en çok etkileyen kısım karakterlerin ve oyunculukların başarısı oldu.hem wakanda’nın kralı t’challa hem de black panther olarak iki rolü de müthiş götüren chadwich boseman, karakter ile seyirci arasındaki bağın çabucak kurulmasındaki birincil neden. yan rollerde karşımıza çıkan michael b. jordan, lupita nyong’o, martin freeman, andy serkis, forest whitaker, letitia wright ve diğer tüm oyuncular çok iyi iş çıkartmışlar. karakterlerin o kadar net farklılıkları var ki, ben hiçbir marvel filminde bütün karakterlerin bu kadar net resmedildiğini hatırlamıyorum.

    bunları söylerken ortada büyük çoğunluğu zenci bir oyuncu grubu olduğunu elbette görüyorum ve biliyorum. filmin dekoru da orta afrika bozkırları… o doğallığın ortasında, fütüristik bir wakanda akıyor gözlerimizin önünden. tüm bunlara modern bir afro-amerikan bakış açısı katılmış. içimizi kıpır kıpır ettiren güzel şarkılar, pek ilgimi çekmese de filme yakışmış r&b tınıları… filmin bu belirttiğim konulardaki bakışını ve yaklaşımını takdir etmemek mümkün değil.

    yönetmeni yok mu bu filmin?

    dikkat ettiyseniz henüz yönetmenden bahsetmedik. yazı buraya kadar yönetmensiz geldi. ilginç bir durum bu. yönetmenin etkisinden bahsedemedik. hadi biraz da onu konuşalım.

    black panther’in kamera arkasında ryan coogler var. kendisini rocky balboa efsanesinin son halkası olan creed filmindeki performansı ile beğenmiş, “bu çocuk iyi sinemacı,” diye işaretlemiştim. creed sonrası bir başka yapımdan da alnının akıyla çıkmayı başarması, “yürüyedur çocuk,” dedirtiyor insana. coogler henüz 31 yaşında. bizim memlekette üniversite bitiremiyor millet o yaşta, adam bir milyar dolar üstü gişe getiren film çekmiş durumda. helal olsun ne diyeyim. kendisinin michael b. jordan ile iyi bir yönetmen-oyuncu ilişkisini kurduğunu da görebiliyoruz. coogler nereye gitse, onu da götürüyor yanında.

    black panther’in yerel motifli fütüristik bir film olmasında, coogler’in dersine iyi çalışmasının etkisi olduğu ayan beyan ortada. bir kere karakterlerin film süresince gösterdikleri değişimlerin bize olduğu gibi yansıtılmasının altında, yönetmenin oyuncuları ile iyi bir uyum içerisinde çalışmasının yattığı belli. bu yaştaki bir yönetmen için büyük başarı valla… benden duymuş olmayın ama geleceği parlak bu arkadaşın.

    hep övecek değiliz…

    hadi biraz da yerelim filmi. görsel efektlerin sırıttığı bazı sahneler var ki, evlere şenlik gerçekten. insan deadpool 2’nin son fragmanında cable’ın cgı’ı (computer generated images?—?görsel efekt diyelim biz) ile dalga geçildiği gibi eleştirmek istiyor black panther’in bazı sahnelerini. görsel anlamda bu kadar otantik ve ilgi çekici bir filme hiç yakışmamış o efektler.

    filmin senaryosunda açık kalan kısımlar olabildiğince flashback?—?flashforward sekansları ile giderilmeye çalışılsa da, kafada soru işaretleri bıraktığı bir gerçek. kurgudaki inişlerin çok diplere gitmesi, yönetmenin seyirciyi karakterler ile empati kurmaya zorlayan yaklaşımının sonucu olduğunu düşünüyorum. beni rahatsız etmedi ama o sahnelerde sıkılan izleyicileri anlayabiliyorum (en kötü patlamış mısıra gömülürsünüz o anlarda). wakanda kraliyet ailesi ve kabile liderlerine odaklanan ama sıradan halkın nasıl bir hayat sürdüğünü pek takmayan coogler (birkaç çarşı pazar görüntüsü hariç), wakanda’nın içine kapanık yapısını bahane etmek istemiş olmalı. ve sonsuza kadar mutlu yaşadılar… (beni tatmin etmedi bu yaklaşım. ne yer, ne içer bu insanlar?)

    daha fazla black panther ister miyiz? benimki 1.5 olsun lütfen

    black panther beklenmeyecek bir başarı ile 1.3 milyar dolar gişe elde etti. afro-amerikan kesimden büyük ilgi gördü. ilk defa bu çapta bir filmde, kendi ten renklerindeki insanların baş rolde ve hatta kahraman statüsünde olmasını sevinçle karşılamış görünüyorlar (wesley snipes ve onun hayat verdiği blade unutulmamalı). bu durum filmin başarısına gölge düşürmesin, black panther hakikaten iyi bir film. etnik köken meselesi yapmaya gerek yok bu gerçeği dile getirmek için.

    black panther’in nisan ayının 26’sında vizyona girecek yeni avengers filmi ınfinity war’da karşımıza çıkacağını biliyoruz. sonrasında başka filmlerde onu göreceğimizden şüphemiz yok (duyumlara göre boseman’ın kontratı beş filmlikmiş. civil war, black panther ve ınfinitiy war sonrası en az iki filmde daha görürüz kendisini demek ki).

    benim izlemekten keyif aldığım bir film ve karakter olmuş black panther. yalnız, etrafındaki yan karakterleri ile lezzetinin daha bi’ pekiştiğini eklemek istiyorum. insanın beton gibi generali, tech-freak kız kardeşi, uçuk kaçık teknolojik zamazingoları ve insanüstü güçleri olduktan sonra, bırakalım maceradan maceraya atlasın, biz de koltuklarımıza geçip izleyelim…

    kaynak:

    http://duslerdengercege.com/…8/04/13/black-panther/

    https://medium.com/…unlarla-gel-marvel-3de6cb869c56
  • alışkın olduğumuz marvel filmlerinden farklı bir marvel filmi.
    filmi baya beğendim. afrika'nın yerli hayatı, gelenekleri ve renkli atmosferi ile uzay teknolojisi çok güzel harmanlanmış, filmin müzikleri de gayet güzeldi. emperyalizme mesajlar vardı, bir amerikan yapımında verilen bu mesajlar ne kadar samimi tartışılır tabi. filmin eksik noktalarına gelirsek; aksiyon sahneleri marvel klasının altında kalmıştı, görsel efektler aksiyon sahnelerinde zayıftı.
    michael b. jordan rolüne cok yakısmıstı en cok beğendiğim karakter onunkiydi. ayrica filmde oyuncuların aksanlı ingilizceleri güzeldi.
    genel anlamda keyifli ve degişik bir marvel filmiydi.
  • sürekli yapılan marvel filmlerinin biraz ötesinde olmuş - iyi anlamda- farklı bir konusu vardı bu filmin marvel sevmeyen bile izleyebilirdi. afrikadaki kabile hayatına da değinmiş bu da merakımı gidermeye yetti. farklıydı kısacası vaktin nasıl geçtiğini anlamadan izleyebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap