• öldürmeyip süründüren zengin hastalığı.

    hukuk fakültesine başladığım günden beri hiç sektirmeden sıklıkla baş gösteren illettir kendileri.

    sabaha medeni usul sınavım var, bir de baki kuruvar. yetmezmiş gibi iki gözümde birden çifter çifter blefaritim var. kurban olduğum rabbim teker teker değil çifter çifter veriyor.

    ne damlalar ne pomadlar kullandım da bana mısın demedi. gitmediğim doktor kalmadı. kaliteli makyaj malzemesi kullan gözlerinde dediler, kullandım. makyajını alkolsüz sütlerle temizle dediler, temizledim. gece yatmadan ve sabah kalkınca gözlerini göz şampuanıyla yıka dediler, yıkadım. güneşe gözlüksüz katiyen çıkma dediler, kar yağarken bile güneş gözlüğümü çıkarmadım. maskara kullanmasan mı acaba diye sordular, komple göz makyajını hayatımdan çıkardım. acaba ağlamadığından mı, gözyaşların pınarlarda kuruyor mu dediler, salya sümük ağladım. bu sefer çok ağladın acaba stresten filan mı dediler, "ağlasak suç, ağlamasak blefarit" dedim.
  • yıllar yılı bilmeden muzdarip olduğum zımbırtı. doktora gözlerim kaşınıyor şikayetiyle gittiğimde doktorun ilk söylediği şeyin "siz çok duygusal birsiniz galiba" olmasıyla afallamıştım. meğersem dökülmesin diye tutup durduğum gözyaşları bulunduğu yerde iltihap yapabiliyormuş. blefaroshampoo kullanıp bol bol ağlayınca sıkıntım kalmadı. kirpiklerim de seyrek ve zayıf değilmiş aslında. o günden beridir ağlayasım gelince hiç tereddüt etmem salarım yaşları.
  • göz kuruluğunu azdıran bir şeymiş meğer (ikisi bir aradaysa tablo daha ağır). ben de niye işe yaramıyor bu refresh'ler* diyordum.
  • seboreik dermatitin eşantiyonudur...
  • göz kapağında kaşıntı ve batma, gözde kızarıklık ve sulanma gibi belirtileri olan kronik bir göz rahatsızlığı. bir yıldan uzun süredir var bu rahatsızlık bende, ilk 6-7 ayda belki 10 farklı doktora gidip farklı damlalar kullandım ve fakat neredeyse hepsinin dediği gibi en güzel tedavi göz temizliğine ekstra dikkat etmek. şu yazdıklarımı yaparak son 5 aydır nispeten rahatım.

    - gözüme asla ellerimi yıkamadan dokunmuyorum. illa dokunmam gerekiyorsa (kirpik kaçtıysa, kaşınıyorsa vs) temiz bir mendille yapıyorum ne yapacaksam.

    - yüzüme ve saçlarıma kullandığım ürünlerin gözümle olabildiğince temas etmesine dikkat ediyorum. şampuandı, saç kremiydi, yüz temizleme jeliydi vs hepsini gözlerim kapalıyken durulayıp işim bittiğinde gözlerimi ayrıca yıkıyorum.

    - her gece uyumadan ve sabah uyanınca yüzümü yıkadıktan sonra ılık suyla birkaç kz yıkadığım gözlerime (bu ılık su olayı önemli, çünkü kirpik dibinde biriken göremediğimiz kir, kabuk vs yumuşuyor bu sayede)blefaroshampoouygulayıp yine ılık suyla duruluyorum.

    - duş alırken, yani haftada 4-5 kez sıcakla ılık arası suyun altında tutuyorum gözlerimi 1-2 dk kadar, sonra şampuanla yıkıyorum.

    - yüzümü asla havluyla kurulamıyorum. havlu peçeteyle, en kötü ihtimalle mendille kuruluyorum. bu zaten cilt bakımı için yıllar önce edindiğim bir alışkanlıktı, gerçekten tavsiye ederim.

    - yastık kılıfımı en geç 3 günde bir değiştiriyorum.

    - makyaj yaptığım zaman gözümü yakmayan bir temizleyiciyle (ben bioderma ve garnier'nin miselar sularından memnunum) temizleyip önce ıslak pamuğa biraz göz şampuanından döküp 15-20 sn kadar bekletiyorum, sonra normal yıkıyorum yine.

    - güneş kremimi cildimde sabitlenen, akmayan kremlerden seçiyorum ki gözüme girmesin.

    - tüm bunlara rağmen yine de blefaritin başlayacak gibi olduğunu hissedersem sıcak suyla ıslattığım pamukları gözlerimde soğuyana kadar bekletiyorum (2-3 tur yapıyorum bunu) ve sonra şampuanla kirpik diplerime bastırarak yıkıyorum. sıcak suyla açılan keselerin içlerini bastırarak boşaltmış oluyoruz böylece.

    takıntılarımın yanına nur topu gibi bir göz temizliği takıntısı ekleyen bu lanet hastalıkla böyle başa çıkabildim ancak, umarım aynı derdi yaşayanlara biraz olsun faydalı olur bu entrym :(
  • 4-5 senedir sahip olduğum problem. bir kere oldu mu tam olarak geçmiyor zaten, sadece dikkat ederek enfeksiyon, arpacık/şalazyon olmasını engellemeye çalışıyorsunuz. ki bende iki defa geçmesi uzun süren arpacığa neden oldu, bunlardan biri şalazyona dönüştü 3 sene bekledim kendi geçer belki diye, geçmiyor, bu ay aldıracağım.

    bu ay yine enfeksiyon durduk yere arttı, göz daha da şişti, yine kaşıntı ve batma. antibiyotikli pomad, göz damlası, rovamycine antibiyotik hap.. şişlik indi, kaşıntı azaldı, ama tam geçmedi efendim. benzetmek gibi olmasın ben bakteri olsam bu kadar şeyin üstüne "bunu mu çekeceğiz ya, biz de sana meraklı değiliz" deyip giderim. bu 10 gündür gitmedi.

    blefariti olanların o gözün temizliğine ekstra dikkat etmesi lazım. kirli elle göze dokunmak yok tabii. onun harici öneriler.

    - göz kapağınızı bebek şampuanı ya da göz şampuanıyla günde bir kez yıkayacaksanız. ben tto soft göz şampuanı ve aynı markanın blerafitto göz şampuanını kullanıyorum.

    - ben gibi uyku maskesi kullanıyorsanız, o maske en az 3-4 günde bir yıkanmalı. kullanmadığınız zamanda da toz almayacak bir yerde tutulmalı. ben maskeyi elde parfümsüz bebek şampuanıyla yıkıyorum. göz maskesi kullanmıyorsanız yastık ve çarşafın temizliği ekstra önemli.

    - evde bir göz damlanız bulunsun. kaşıntı/batma fark ettiğiniz anda gözünüzü göz şampuanıyla yıkarsınız, sonra göz damlası. malum enfeksiyonun artıp gözün şişmesi dakikalar bile alabiliyor bazen.

    - göz makyajından mümkün olduğunca kaçının. dükkanlarda rimel falan test etmeyin. (blefarit bulaşıcı değildir ama testerları herkes kullanıyor, oradan başka bir mikrop almayın diye) makyaj malzemelerinizi sadece kendiniz kullanın. son kullanma tarihinin geçmediğine emin olun, son kullanma tarihi yazmayan ürünleri almayın. blefaritin olduğu göz kapağında eyeliner kullanmayın. göz farı/kapatıcı/rimel kullanmanız gerekiyorsa kirpik dibine sürmeyin. gözünüzde makyaj varken gözünüzü kaşımayın. akşam mutlaka makyajınızı temizleyin.

    - toz almak gibi işler için dalgıç gözlüğü öneririm. komik olacak ama yapacak bir şey yok. bir keresinde blefarit olan gözümdeki enfeksiyon penceredeki sinekliği değiştirince yine azdı. dikkat etmiştim de hani.

    - numaralı gözlük kullanmıyorsanız, rüzgarlı havalarda da güneş gözlüğü ki rüzgarla toz vs göze gelmesin.
  • göz kapağının inflamasyon durumu. kaşıntı, kızarma, pullanma, gözlerde yanma gibi durumlarda kendini belli eden lanet hastalıktır efendim. tavsiyelerden biri de bebek şampuanının köpürtülerek göze uygulanmasıdır.
  • son 1.5 yildir beni oldukca surundurmus, lanet bir hastalıktır. yaklasik 8 tane göz doktoru sonrasinda ancak en son gittigim doktor bu teshisi koydu ve tedavi sonrasinda halen 100%'den cok uzak olsam da ilk kez ilerleme kaydedebildim. tedavi;

    -blefarit tto adli sampuani 6 aydir her gece yatmadan once 2 dk olacak sekilde kullaniyorum.
    -eye still (kapsul şeklinde olan) günde minimum 5 kere tek damla şeklinde.

    isteyen olursa muayene olduğum dr'un adını paylaşabilirim.
  • ışığa karşı fazla hassasiyet hasebiyle günlerinizi göz yanmasıyla geçirmenize sebep olabilecek rahatsızlık. sonra gelsin toplu taşıma araçlarında, pencere kenarlarında güneş gözlüğü takma görgüsüzlüğü.

    tedavi amaçlı damla vb. ilaçlara ek olarak her akşam sıcak suyla ıslatılmış bez kompresi ve bebek şampuanıyla gözlerin yıkanması da önerilerden.
hesabın var mı? giriş yap