• martı vs serçe versusını bile yapmış versusçı sözlük yazarlarının henüz el atmadığı versus.

    kariyerini 3ds max üzerinden ilerleten biri olarak birkaç kelam edeyim bari.

    blendercılar haklı olarak şu soruyu soruyorlar; "blender beleş, dosya boyutu da çok küçük. ayrıca 3ds max'in yaptığı her şeyi de yapabiliyor. neden ısrarla 3ds max'e diretiyorsunz?"

    haklı sorular ama olaya iş veren ve iş arayan açısından bakmıyorsunuz. modelleme ile ilgili iş ilanlarının çoğunda halen 3ds max bilen kişiler aranıyor. yabancı ilanlarda bile halen 3ds max ağırlığı var. bir iş arayan olarak tabi ki de 3ds max'i tercih ederim. peki iş verenler beleş olmasına rağmen neden ısrarla blender yerine 3ds max istiyorlar? o kısma yorum yapamayacağım.

    neyse versusı da yapalım. 5 milyon polygondan sonra 3ds max pek takılmazken blender tökezlemeye başlıyor. keza yine hem yüksek polygonlu hem displacement'lı objelerde blender kitleniyor.

    bu kısma da açıklama getireyim; 4 bloklu bol ağaçlı bol arabalı apartman sitesi işi bile 2 milyon polygonu pek geçmez. mutfak, banyo, ofis, apartman modellemelerinin dışına çıkmayan mimar ve iç mimarlara blender öneririm ama başta dediğim gibi piyasa max istiyor.

    7 ay sonra edit: hem blender hem max son sürümlerinde ciddi yenilikler sundu. blender yoğun projelerdeki kasılma sorunlarını giderdi. lakin max'te kasılma sorunu baş gösterdi. max'te de zaten kasılma problemi vardı ama bu kasılmalar daha da arttı. tamam yoğun çalışmalarda iyi performans gösteriyor ama yoğun çalışma ile hafif çalışmada aynı kasılmayı göstermemesi gerek. özetle blender kasılma açısından her yönüyle max'e büyük farklar attı.

    max bu kasılma problemlerini ve fiyat politikalarında radikal kararlar almadığı sürece max'in ömrü piyasada en fazla 5 yıldır. şayet üniversiteler modelleme derslerinde blender'a geçerse max tümden batar.
  • blender'in gerçekten de herhangi bir eksiği olmayan kıyas.

    bir zamanlar belli bir ölçüde ikisiyle de uğraştım çok temel modeller için. belki iş dünyasında belirgin farklar vardır ama izlenimlerime göre öyle bir fark da yok.

    açıp youtube'da blender ile neler neler yapılabildiği görülebilir.

    ayrıca max aşırı pahalıydı 2015 civarları ki şimdi fiyatı iyice uçmuştur.

    o zaman da işverenlerin 3ds max tercih ettikleri yazılıyordu forumlarda. demek ki zihniyet pek değişmemiş.
  • benim versusum şöyle:
    1- blender kesinlikle daha keyifli.
    geçen gün eski bir dostum aradı. max'ten blender'e geçtiğini ve çok beğendiğini söyledi. markette 30 civarı oyunu var. "blender bana 3d'yi tekrar sevdirdi" dedi.
    düşündüm, bende de durum aynıydı.
    softimage'den sonra ben de soğumuştum biraz 3d'den. maya ve max'i iş hayatımda kullanıyordum ama çok da bir tat almadan. ancak blender'da insan keyif alıyor resmen. eski arabirimi de iyiydi ama yeni arabirimi bu keyfi çok daha fazla arttırdı.

    2-kısa vadede maaşlı iş arıyorsanız max (hatta maya desek daha doğru) daha garantili bir seçenek. blender hızlı bir yükselişte olsa da şirketler öncesinden maya'ya geçtiklerinden dolayı tekrar blender'a geçme noktasında tereddüt yaşayacaklardır. ancak yine de bir çok avrupa firmasının blender'a geçtiklerini duyuyorum. türkiye'de ise bazı firmalar geçiyorlar. yeni firmalar da blender noktasında olumlu bakıyorlar.

    3-blender 20'li yaşlarında bir genç gibi sanki. gelişiyor. max ise 60'lı yaşlarında bir adam gibi, direniyor ama çöküyor. blender hızlı, esnek. max hantal, kart.

    4-blender mütevazi bir bilgisayarda daha iyi çalışır. max, daha sağlam bir donanım ister.

    5-blender eevee gibi harika bir render motoru ile geliyor (cycles zaten içinde var). max'te eevee benzeri bir şey yok. maya'da da yok. eevee ile sadece viewport kalitesi artmış da gözlerimiz bayram etmiş değil. bir çok firma bununla final çıktı alıyor. toon çıktılar bir tarafa, fotogerçekçi renderler dahi alınabiliyor.

    geçen gün karşılaştığım bazı renderler:
    eevee'de okyanus:
    https://youtu.be/runej2bgbqe

    eevee'de çimen:
    https://youtu.be/dos5ouebyme

    eevee'de toon işler:
    https://vimeo.com/348127443

    6- max'te sculpt yok. blender'da var ve bu çok ciddi bir özellik. blender ile z brush kıyaslamak gerek belki. blender'in kumaş kırışıklığı yapma fırçası insanın iştahını kabartıyor. z brushta bile bu bildiğim kadarıyla epey kastırıcı.

    7- max'te grease pencil yok. 2d animasyon yapamazsınız. blender'de var. hem 2d, hem 3d+2d çalışabilirsiniz.

    8- max'te veya maya'da "g" tuşu yok. "r" tuşu yok. acaip kullanışlı şeyler bunlar. objeyi (veya kemiği) taşımak veya döndürmek zevke dönüşüyor blender'da...

    9- blender'da animbot tarzı plugin yok. blender'da lattice tarzı grafik editör deformasyon aracı henüz yok. bu dediklerim mayada var (maxte de yok). blender'ın biraz daha gelişmesi lazım animasyon araçlarında. en azından animasyon layers, addon dahi olsa yeni geldi bizi rahatlattı çok şükür. önceki clip editörde bu vardı ama çok kullanışlı değildi gibi.

    10- blender ücretsiz max ücretli

    11-blender'da kompozit var max'te yok

    12-max'te çaydanlık, blenderda maymun...

    13- çift monitör desteği blender'da çooook iyi. blender market'ten "floating windows" eklentisini edinin. bir de windows için ücretsiz winaero tweaker'ı indirip, x mouse seçeneğinden enable window tracking (ayarı 250) yaparsanız ister çift monitör, ister dört monitör kullanın, enfes bir 3d workflow tecrübesi sizi bekliyor.

    aklıma gelenler bunlar şu an için.

    edit: aşağıda, blender amatör ruh eğlendirir denmiş. bunu iltifat olarak kabul ederim ben. amatör ruh olmazsa halimiz nice.
    hangi noktada maya ve blender avantajlıdır, bu duruma göre değişir. nasıl bir proje yapacaksın söyle bana, ona göre konuşalım derim.

    yine de blender şu anda autodesk'i kara kara düşündürtüyordur bundan eminim. bu da hepimiz için iyi bir şey :)
  • cogu firma cinema 4d'yi bile "industry standard" olarak gormezken blender gibi bir open source yazilimin 3ds max'i gecmesi piyasa sartlarinda zordur. soyle dusunun; kodaman mimarlik ofisi sahipleri zamaninda autodesk'e yatirim yapmislar, bol cekirdekli xeon cpu serverlarini kurmuslar. adamlara "bakin gpu rendering cpu'yu asti gecti gelin su isi redshift'te cozelim" dediginizde, 10 yillik makinasinda cpu render almaya zorluyor calisanini. neden? cunku zamaninda cok para vermis. kafa bu.
    piyasada calismak istiyorsaniz mainstream programlari ogrenin, ha yok ben freelancer takilcam derseniz istediginiz programi kullanin.
  • blender ve max amatörü eğlendirir.

    3ds max 4 versiyonundan beri adam olamamıştır. basit, yerel işlerde belki kullanılır.
    blender'ın tek artısı kullanıcı sayısı ve geliştiricileridir. başta güzeldir, pratiktir ama yine low level işlerde kalır. bir sinema endüstrisine çıkamaz.

    maya ağırdır, zordur, pratik değildir ama özellikle sinema ve efekt endüstrisine yıllardır iş çıkartan bir uygulamadır. bakmayın autodesk gibi bir garabetin eline düştü ama ne olursa olsun halen alias wavefront'un mirasını taşıyan bir yazılımdır.

    maya babadır.

    blender max vs amatörü eğlendirir ama maya; çipetpettir. cibili cibili şak şak şak. aliyyo vicooooo.
  • maya kullanıcısı olarak blender tercih ederdim.

    ayrıca endüstri standartı olması zor diyenler olmuş. amerika'da küçük bir firma çalışanı yavaş yavaş çoğu firmanın blender'a geçtiğinş söylemişti 1 yıl kadar önce.

    şahsen maya kullanmama rağmen ara ara oturup şu blender'ı da öğreneyim diyorum. her şeyin üstünde bulunması dışında plugin desteği bile yeterli geçmek için.

    3d programlarının çoğununun aksine blender modelci insanlar tarafından geliştirildiği için çok daha pratik.

    tabi her konuda olduğu gibi aracın bir önemi yok. siz mantığını bilmiyorsanız en kusursuz program verilse yine o ekran boş kalır.
  • bu konuda en sonunda absürdlüğün zirvesine de teknik anlamda blender'ı ciddi ciddi maya ile kıyaslayarak vardılar. bununla da kalmadı 2 tane jenerikte kullanıldığı için neredeyse maya ile denk bir profile getirdiler.

    oysa ben sinema endüstrisi demiştim. pixar demiştim. karmaşık sistemleri kastetmiştim. kas, tüy, dinamik ve aydınlatma demek istemiştim. kumaş demek istemiştim. mesela çok kompleks akışkan dinamiklerini kastetmiştim. 1 bardak suyun renderından değil; karmaşık okyanus, köpük, çarpışma sistemlerinden bahsetmiştim. yahu bunlar blender'da yok mu? var. ben de yok demiyorum, var diyorum ama amatörü eğlendirir diyorum.

    mesela bundan kaç sene önce yapılmış karayip korsanlarının efektlerini blender ile yapıldığını bir düşünsenize. evet bana da bir anda gülme geldi.
    ya da hani 2012 yapımı, okyanusta bir kaplan ile aynı teknede mahsur kalmış bir çocuğun hikayesini anlatan bir film vardı (bkz: life of pi). o filmin blender ile yapıldığını bir düşünün. yapılmaz mı? yapılır ama film absürd komedi olur.
    daha blender max esamesi okunmazken 20 sene önce maya ile final fantasy'i yaptılar. pixar dediğimiz artık neredeyse bir endüstri standartı bile maya üzerine kuruldu.
    evet blender popüler bir program ama sinema endüstrisine hitap edemez. şimdi kalkıp tırt bir filmde küçücük bir kıvılcım efektini blender ile yaptılar diye bana blender sinema endüstrisinde iş yapıyor demeyin. bir düşünün artık neredeyse eskimiş bir film olan yüzüklerin efendisi'ni blender ile max ile nasıl yapıyorsunuz? gollum'u, alt deri aydınlatmasını, saçları, kumaşı, yüzlerce değişken prosedürel animasyonu, dinamikleri nasıl yapıyorsunuz? o kadar büyük film - efekt stüdyoları neden hala maya ile devam ediyor?
    yani tamam sadece maya mı tabii ki değil ama blender veya max asla maya'nın alternatifleri olamaz.

    bu konuda kendisini geliştirmek, özellikle yurtdışında çalışmak isteyen arkadaşlara 3 altın önerim olur;

    1. maya
    2. eğer modelleme üzerinden yürüyorsanız; zbrush
    3. partiküller ve procedural animasyon için; houdini
  • blender 3ds max'ten çok daha hızlı gelişmiştir, kendi içinde daha dinamik ve çeşitliliği vardır. buna rağmen daha ciddi işler için 3d studio max her zaman öndedir.
  • bu konuda özelden yardımcı olabilecek var mıdır? mimarım, daha gerçekçi render konusunda kendimi geliştirmek istiyorum. max kursuna da daha önce gitmiştim fakat bilgisayarım artık pek kaldırmıyor. blender bu konuda daha pratik olabilir mi? ayrıca blender dan modelleme yapanlar genelde hangi render programını kullanıyor?
  • blender milyon poligonluk sahnede kasmazken 3ds max dosya açıp kapaması, render viewportuna geçmes vs işkencedir. blender'da hali hazır competitive render engine olarak cycles kullanıyor ama piyasadakilerle yarışabilir düzeyde değil. 3ds max'in en büyük avantajı bu yönde. çok iyi render motorların pluginleri bulunmaktadır. sürekli buglar ve kasılmalar da 3ds max'in bitmek bilmeyen işkencesidir büyük sahnelerde.
hesabın var mı? giriş yap