• 2. dunya savasi sirasinda alan turing'in basinda bulundugu ekibin nazi sifrelerini cozdugu enstitu tarzi yer.
  • enigma filminde bol bol gorebiliriz bu aralarinda zamaninin en iyi matematikcileri de bulunan binlerce cali$ani barindiran yeri.
  • nazi yetkililerin kırılmasına imkansız gözüyle baktıkları enigma şifrelerinin deşifre edildiği enstitünün adıdır. çalışmalarına savaş öncesinde başlayan, savaş arifesinde polonya ve de fransız (fransa'nın düşüşünden sonra ise la resistance ile)şirfe çözücü birimleriyle ortak çalışmıştır.

    önceleri gayet mütevazi başlayan çalışmalar polonya'nın düşüşü ve de fransa'nın işgali sebebiyle zaman içinde artan potansiyel bir alman işgali düşüncesi sebebiyle hızlandırılmış ve de kısa sürede çok büyük gelişmeler kaydedilmiştir.

    zaman içinde tüm ekiplerin (yaklaşık onbirbin çalışan) çevre kasaba ve köylere yerleştirilmesi sonucunda enstitü kendi kendine yeten bir yerleşke görünümünü almıştır. tüm savaş dönemi boyunca 7/24 çalışılmış ve de tüm nazi mesajları takip edilmiştir. nazilarin enigma makinesi üstünde yaptıkları tüm değişiklikler anında araştırmalara yansıtılmış ve de sonuçlar güncellenmiştir.

    alan turing ilk programlanabilir bilgisayar olan colossus u değişen enigma şifrelerini kırmak için burada geliştirmiş ve kullanıma sunmuştur. savaşın en sıcak dönemlerinde bu enstitüde neredeyse tüm alman mesajları takip edilmekte ve de uygulamaya konacak neredeyse her harekat önceden haber alınmaktaydı. savaş bitiminde bu teknolojinin deşifre edilmesinden korkan hükümet, enstitünün varlığını gizlemiş ve de kullanılan cihazlar imha edilmiştir. 70'li yıllarda enigma şifresinin kırıldığı ve de enstitüde yapılan çalışmalar dünya kamuoyuna sunulmuştur.
  • milton keynes civarinda bir yerdir.

    ayrica google da arama yapinca tam hikayeye uygun bir animasyon cikiyor ekranda.
  • ingilizler bu birimin güncel versiyonunu sosyal medya tugayı olarak tanıttılar.
    aşağıdaki haberlerde britanya ordusunun 77.tugayının tek işinin sosyal medya olduğu yazıyor.
    ordu... tugay... facebook vs sosyal medya ile görevli.
    bariz şekilde bu tugayın sadece halka açıklanan görevi, diğerleri ise buzdağının görünmeyen yüzü...

    (bkz: http://www.theguardian.com/…k-warriors-77th-brigade)
    (bkz: http://rt.com/…-british-army-psychological-warfare/)
    (bkz: http://www.bbc.com/news/uk-31070114)
  • alman ajanların sızamadığı, sızmayı bırak nazi yönetiminin farkına dahi varamadığı, ketumlukta son seviyeye varmış operasyon merkezi. ingiliz arşivleri açılana kadar hiçbir çalışanı bu mekanla ilgili ağzını açmamıştır.
hesabın var mı? giriş yap