• budizmde başkalarını acı ve sıkıntılardan kurtarmak için kendini feda eden, mutlak hikmet ve merhamete ulaşmaya yemin eden ideal kişi. budda adayı.
  • cultus grubunun speed/thrash metal tarzında 1994 yılında çıkmış albümü. bu albüm aynı zamanda 1992 yılında yaptıkları let's burn the fumigation demosundaki parçaları içerir.

    albümdeki parçalar;

    legendry of a legendary king

    fumigation never gets extinguished

    should've served in heaven (burn in hell)

    extreme impoverishment

    another world

    fall on to your knees

    cultus
  • boddhisattva bütün canlılar kurtuluşa erene ve çilesi sonlanana kadar paranirvanaya girmeme yemini etmiş aydın ruhtur. boddhisattva kendine ait bütün sorunlarını aşmış ve başkalarına yardım etmek için var olan kişidir. budist perspektife göre isa'da bir boddhisattvadır. insanlığa yardım etmek için kendini feda etmiştir.

    boddhisattva yemini benzeri sözleri tasavvufta da görmekteyiz. örnek olarak muniddin çisti hazretleri bütün müritleri ve müritlerinin müritleri, vs.. cennete girmeden, cennete girmeyeceğini söyler. onun yemini bütün canlıları kapsamasada boddhisattva yeminine çok benzerdir. aynı şekilde hacı bektaş veli'nin cehennemin dibine girip oradan bektaşi olduğu söyleyerek çıkar sağlamaya çalışan birini kurtardığı bir menkıbe vardır. yani bu yüce insanları arıyorsan bulacağın yer büyük ihtimalle cennet olmayacaktır. benzer şekilde hz.muhammed'in miraca çıktıktan sonra dönmesinin sebebinin insanlığa yardım etmek olduğu söylenir.

    bazı üst düzey keşişler/lamalar öldükten sonra paranirvanaya girer. ancak onları geri getirmek için ritüeller yapılır. karmik nedenler yaratılarak tekrar dünyada bedenlenmesi sağlanır. bu ritüel bilge lamalarca yapılır ve günlerce sürer. düşünsenize paranirvanaya girme imkanınız olsa geri döner miydiniz?.

    "bodhisattva, budizm'de çok güzel bir kavramdır.

    bodhisattva, buda olmuş ama hala kendini zaman ve mekan dünyasında tutan - başkalarına yardım etmek için var olan kişi anlamına gelir. bodhisattva esas olarak bir buda anlamına gelir, sadece okyanusa düşmeye ve kaybolmaya hazırdır, nirvanaya girmeye hazırdır. onun burada olmasına gerek yoktur, ama o hala buradadır. burada öğrenilecek başka bir şey yoktur, ama o hala buradadır. ve kendini beden biçiminde, zihin biçiminde tutar- tüm merdiveni korur. öteye kıyıya geçmiştir, ama tüm merdiveni elinde tutar- yardım etmek için, sadece merhametten .

    buda'nın nihai olan nirvana'nın kapılarına ulaştığına dair bir hikaye anlatılır. kapılar açılır, melekler onu almak için dans eder ve şarkı söyler - çünkü milyonlarca yılda bir bir insanın buda olması görülür. o kapılar açılır ve o gün doğal olarak büyük bir kutlama günüdür. tüm antik budalar toplanmıştır ve büyük bir sevinç vardır ve çiçekler yağıyordur, müzik çalınır ve her şey süslenmiştir - bir kutlama günüdür.

    ama buda kapıdan girmez ve eski budalar, ellerini kavuşturarak ondan içeri girmesini isterler: "neden dışarıda duruyorsun?" derler ve buda'nın, "arkamdan gelenlerin hepsi girmedikçe, girmeyeceğim. kendimi dışarıda tutacağım, çünkü bir kez içeri girersem o zaman ortadan kaybolurum. milyonlarca insanın karanlıkta tökezleyip düşe kalka ilerlemesini görüyorum. ben de milyonlarca hayat boyunca karanlıkta düşüp kalktım ve el yordamıyla ilerledim. onlara el vermek istiyorum. lütfen kapıyı kapatın. herkes geldikten sonra kapıyı çalacağım. o zaman beni alabilirsiniz.

    güzel bir hikaye... buna bodhisattva hali denir: kaybolmaya hazır olan ama yine de - bedeninde, zihninde, dünyada, zaman ve mekanda- başkalarına yardım etmek için bulunan kişi."
  • "bir bodhisattva mükemmel olmak zorunda değildir. olan bitenin farkında olan ve diğer insanları uyandırmaya çalışan herkes bir bodhisattvadır. hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapan bodhisattvalarız." - thich nhat hanh
  • boddhisattvalar birer tim üyesidir.

    (bkz: ekşi sözlük deprem unutturmama timi) dolu bkz.
  • mikkemmel bir luke solosu iceren bir toto sarkisi.
  • "bodhisattva parlak bir şekilde yanan ama kendini tüketmeyen bir alev gibidir. güneş gibidir, azalmadan herkes için parlar. taşmadan tüm nehirleri içine alan okyanus gibidir. uzay gibidir, sınırlı olmaksızın her şeyi içinde barındırır."
    vimalakirti sutra

    bu vecize bodhisattva'nın şefkati için güzel ve düşündürücü bir metafordur. alev, ışık ve sıcaklık sağlamak için kullanılabilen güç olarak düşünülebilir ama kendini tüketmez. benzer şekilde, bodhisattva da başkalarına onlara veya sorunlarına bağlanmadan yardım edebilir.

    vecize ayrıca bodhisattva'nın şefkatinin sınırsız olduğunu da öne sürer. güneş, ırkları, dinleri veya sosyal statüleri ne olursa olsun tüm varlıklar için parlar. okyanus, büyüklükleri veya temizlikleri ne olursa olsun tüm nehirleri alır. ve uzay, büyüklükleri veya şekilleri ne olursa olsun her şeyi içerir.

    bodhisattva'nin şefkati· parlak bir şekilde yanan ama kendini tüketmeyen bir alev gibidir. karşılaştığı herşeyi dönüştürebilecek bir güçtür.
hesabın var mı? giriş yap