• agos'tan maral dink koronun dort yildir sefligini yapanmasis aram gözbek ile roportaj yapmis:

    masis aram gözbek’in yönetimindeki boğaziçi caz korosu metroda gerçekleştirdiği performansla ilgi çekti, şimdi her yerdeler

    boğaziçi caz korosu, geçtiğimiz ay, metroda gerçekleştirdiği performansıyla tüm türkiye’nin ilgisini çekti. avusturya’da düzenlenecek olan dünya koro şampiyonası’na katılmak için sponsor arayışıyla yola çıkan gençler, metro vagonunda birden ünlü caz eseri ‘joshua fit the battle of jericho’yu söylemeye başladılar. türkiye’de pek alışık olmadığımız bu durumu metroda bulunanlar ilk önce şaşkınlıkla, şarkı bitiminde ise alkışlarla karşıladı. gençler, söz konusu performansın videosunu çeşitli internet sitelerinde paylaşınca tüm dikkatleri üzerlerine topladılar ve ardından da birçok televizyon programına konuk oldular. boğaziçi caz korosu’nun şefi masis aram gözbek, hem ‘metroda caz’ı anlattı, hem de kendilerini izlemek isteyenler için güzel bir haber verdi. koro, 2 temmuz’da 18. uluslararası istanbul caz festivali kapsamında tünel şenliği’nde sahne alacak.

    • metroda caz yapma fikri nasıl doğdu? bu kadar yoğun bir ilgi bekliyor muydunuz?

    bu yaz graz’da düzenlenecek olan dünya koro şampiyonası’na katılmak için sponsor arayışına girmiştik. dört bine yakın yere dosyamızı gönderdik, ancak tek bir cevap alamadık. sesimizi nasıl duyurabiliriz derken, metroda ve halka açık yerlerde mini konserler verme ve bunu sosyal medya ortamlarında yayma fikri ortaya çıktı. koromuz ve yaptığımız işler hakkında toplumda farkındalık yaratmak ve gereken sponsor desteğini sağlayabilmek amacıyla, deniz özgün ve zeynep gabralı’nın yardımıyla, video çekimini yaptık. videonun büyük bir ilgi göreceğini tahmin ediyorduk, ancak türkiye’nin gündeminde bir hafta kadar yer alacağımızı beklemiyorduk. beklentilerimizin ötesindeki ilgi bizi oldukça mutlu ediyor.

    • peki, bu ilgi sponsor bulmanıza katkı sağladı mı? yarışmaya katılmanız için gereken meblağı bulabildiniz mi?

    sponsor arayışımızda videolarımızın bu denli beğenilmesinin katkısı yadsınamaz. sesimizi birçok yere duyurabildik. finansbank, ana sponsorumuz olmak üzere. destekleri için onlara buradan da bir kez daha teşekkür etmek isterim. ama destek arayışımız hâlâ devam ediyor, çünkü bütçemizi henüz denkleştirebilmiş değiliz. ilgilenenler bizimle iletişime geçebilirler.

    • toplu taşıma araçlarından farklı ortamlarda da performans sergilediniz mi? nasıl karşılandınız?

    o gün toplu taşıma araçları başta olmak üzere pek çok yerde bu tür videolar kaydettik. ilk durağımız, kadıköy evlendirme dairesi’ydi. sonrasında vapur iskeleleri, füniküler hattı, metro ve alışveriş merkezlerindeydik. bu video turumuzda insanların performanslarımızdan sonraki tepkileri, bizi oldukça şaşırttı ve mutlu etti, şarkı söylediğimiz her ortamda büyük alkış ve beğeni topladık. sadece bir güvenlik görevlisi, metro istasyonunda şarkı söylerken izinsiz şarkı söyleyemeyeceğimizi belirterek bizi uyardı. uyarının üzerine performansımıza metroda devam ettik.

    • geçen yıl, dünya koro olimpiyatları için çin’e gittiniz. orada sizi en çok etkileyen ne oldu?

    çin’de, 90 ülkeden 400 koro ve 40 bini aşkın katılımcıyla birlikteydik. yarışmanın ötesinde, çok büyük bir paylaşım ortamı vardı. dünyanın her yerinden birçok kişiyle tanışma, konuşma, şarkı söyleme şansı yakaladık. birçok ekip ve korist ile iletişimimiz halen devam ediyor. dünyanın birçok yerinde evimiz var diyebiliriz. ayrıca, çağdaş müzik, oda korosu ve caz olmak üzere üç kategoride yarışmış, bir kategoride dünya ikincisi, iki kategoride dünya üçüncüsü olmuştuk. geçen yılki başarımızla, bu sene avusturya’nın graz kentinde ilki gerçekleşecek olan dünya koro şampiyonası’na katılmaya hak kazandık. graz’da türkiye’yi en iyi şekilde temsil edip, daha büyük bir başarıyla geri dönmek istiyoruz.

    • gelecek projeleriniz neler?

    birçok proje var aslında ama bunların hepsini düşünüp, tasarlayıp, hayata geçirebilmemiz için epey bir zaman gerekiyor. ve tabii ki, önce bu şampiyonayı çok güzel bir şekilde atlatmamız şart. şu an bundan başka bir şeyi kaldıracak bir halde değiliz. ancak, ufak bir müjde verebiliriz; bu yılın sonlarına doğru, sürpriz bir albüm projesi olabilir.

    • seni biraz tanıyabilir miyiz? müziğe nasıl başladın? eğitimini ne üzerine yaptın?

    müziğe nasıl başladığımı, ben de tam olarak bilemiyorum. tek hatırladığım şey, 3 yaşındayken, yazlıkta, elimin altında oyuncak bir melodikanın olduğu ve bu ‘oyuncak’ ile sağdan soldan, müzik kanallarından, hatta evin balkonundan gördüğümüz lunaparktan gelen sesleri taklit ettiğim... daha sonra, yine oyuncaktan hallice bir orga terfi ettim. bir üst model derken, çalmaya başladığımı farkettim. uzunca bir süre, her şeyi kendi kendime öğrendim. hayatıma yön veren en önemli şeylerden biri de, kilise koroları olmuştur. yedi yaşımdan itibaren bir şekilde çoksesli müziğin içinde büyüdüm, koro müziğini bu denli içselleştirebilmiş olmamda şüphesiz ki kilise korolarının payı çok büyüktür. beşiktaş atatürk anadolu lisesi’nde okurken müzik grubum oldu, birçok yarışmada ödüller kazandık. şimdi, mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi devlet konservatuvarı kompozisyon ve orkestra şefliği bölümünde öğrenciyim. alexander markov, sertab erener, tuluğ tırpan, yasemin mori gibi isimlerle sahnede bulundum. aynı zamanda, dört yıldır boğaziçi caz korosu’nun şefliğini yapıyorum.
  • dünya koro şampiyonasındaki başarıları ile boş işler peşinde koşmadıklarını tüm dünyaya göstermiş** topluluk. bence gurur duymakta haklıyım.
  • artık dünya şampiyonu bir korodur.
  • metroda çektikleri viral için "ehü ehü iyrençlerrr" diyenlerin sözlerini götlerinde patlatan arkadaşlar. aferin aferin. seviyoruz sizi.
  • 10-17 temmuz tarihlerinde avusturya'nın graz kentinde düzenlenen dünya koro şampiyonası'nda, çağdaş müzik ve folklor kategorilerinde 'dünya şampiyonu', karma korolar kategorisinde ise 'dünya ikincisi' olan boğaziçi caz korosu*; şampiyonların yarıştığı 'grand prix'de ise 2 altın madalya kazanarak toplam 5 altın madalya ile yarın türkiye'ye dönüyor.

    tebrikler...
  • seytanin avukati gibi olacak ama su linke gore hicbir kategoride birinci olmamis bir koro. 5. kategori olan "mixed choirs" ve 8. kategori "folklore" icin icin "nominated" (yani aday) olmuslar. bu sampiyonluk, birincilik, ikincilik laflari nereden cikiyor bilmiyorum. yaniliyorsam duzeltmeye acigim.

    edit: kola icecegine mandalina ye su linki yolladi. bu linke gore 1st world choir championships isimli yarismada 11. kategori "musica contemporanea" ve 14. kategori olan "folklore" de birinci olmuslar. birinci linkte bahsettigim sonuclar 2nd grand prix of choral music denilen yarismaya aitmis. yani ayni hafta icinde iki farkli yarisma yapilmis ve 22 farkli kategoride oduller verilmis, bu 22 kategorinin ikisinde bogazici caz korosu birinci olmus, tebrikler.
  • a haber'de şu an canlı yayında olan koro.

    ayrıca 18.30'da atv ana haber bülteni'nde, 21.15'te ise habertürk'te gecenin skalası programında canlı yayında izlenebilir.
  • türk glee'si.
  • insanoğlunun geleneksel ikiyüzlülüğünün en büyük örneği olan koro. caz diye leş bir müzik yapıyorlar ve 22 yarışmadan 2'sinde birinci olmuşlar diye türkiye ayağa kalkıyor, koltuklarımız kabarıyor. ve bu ülkede aynur doğan'a sandalye fırlatılıyor vapurlar falan. bu kadar ezik olmayın be.
hesabın var mı? giriş yap