• 1922 yapımı, muhsin ertuğrul filmi.

    nur baba ismiyle de bilinir.
  • yakup kadri karaosmanoğlu'nun bir eserinden uyarlanmıştır. bir bektaşi dervişinin maceralarını anlattığı için çekim sırasında saldırı yaşanmış, dekorlar kırılmış, oyuncular tartaklanmıştır. bazıları filme devam etmeme kararı almıştır. nümayiş çıktığı için de işgal kuvvetleri tarafından gösterimi yasaklanmış.

    nijat özön türk sineması tarihi 1896-1960
  • eyüpte güzel kadınları tuzağına düşüren düzenbaz bir bektaşi şeyhinin hikayesini anlatan 1922 yapımı muhsin ertuğrul filmi. aynı zamanda türk sinemasının da ilk örneklerinden. çekimi esnasında bektaşiler seti bastığından ermeni başrol çekimlerin ortasında can havliyle kaçmış. muhsin ertuğrul da adeta bir ikinci mahmud edasıyla başlarım lan deyip kendi geçmiş başrole. polis gözetiminde zar zor bitirmişler çekimleri.

    her ne kadar istanbulun kurtuluşu sonrası vizyona girmiş olsa da film elimizde yok bildiğim kadarıyla. bektaşi lobisi nasıl saklıyorsa filmi yüz senedir yok ortada kayıt. arada bi sovyetlere gitmemiş olsa tanımayacağız zaten nerdeyse adamı. orada çektiği filmlere de deli gibi para istemişler, hala yayınlanmadı herhalde onlar da.

    türk sinemasının kurucusu unutulmaya yüz tutuyor maalesef.
hesabın var mı? giriş yap