• 24-25 eylül tarihlerinde milli edebiyat üzerine oldukça önemli isimlerin katılacağı bir workshop düzenleyecek olan bölümdür. jale parla, murat belge, sibel irzık, laurent mignon, engin kılıç ve fatih altuğ gibi isimler konuşmacı olarak katılacak.
  • türk dili ve edebiyatı lisans programında eski türk edebiyatı, modern türk edebiyatı ve türk dilinin tarihi ve yapısı üzerine eğitim verilmektedir. lisans programı öğrencilere çalışma konularına yaklaşırken doğu ve batı edebiyatlarına gönderme yaparak karşılaştırmalı ve disiplinlerarası bir bakış açısı kazandırmayı amaçlamaktadır. bunun yanında, sosyal bilimler ve uygarlık tarihi alanlarında geniş bir seçmeli ders imkanı sağlanmaktadır.

    yüksek lisans ve doktora programlarında türk dili ve edebiyatı alanında akademisyen yetiştirmek amacıyla yoğun bir eğitim sunulmaktadır. bu programlardaki dersler yukarıda sözü edilen üç alanın dışında edebiyat teorilerini de içermektedir.

    türk dili ve edebiyati bölümü, yabancılar için türkçe derslerinin yanısıra öğrencilere osmanlı türkçesi, arapça, farsça ve osmanlı paleografyası gibi alanlarda öğretim vermektedir. bölüm, edebi şahsiyetler ve bölüm dışı değişik disiplinlerden uzman akademisyenleri belirli konularda öğrencilere ders, seminer ve konferans vermeleri maksadıyla bölüme davet eder. türk dili ve edebiyatı bölümü'nde görevli akademisyenler öğretim üyesi sıfatlarının yanısıra türk dili, edebiyatı ve kültürü konularında pek çok akademik çalışma da yürütmektedirler.

    boğaziçi üniversitesi türk dili ve edebiyatı bölümü'nden lisansüstü derecesi alan öğrenciler türk dili ve edebiyatı, dilbilim ve sosyal bilimler alanlarında akademisyen olabilmek için temel öğrenimlerini tamamlamış olurlar. bunun yanında, pek çok lisans mezunumuz eğitim ve öğretim, turizm, reklamcılık, basın-yayın, medya, arşivcilik ve kütüphanecilik gibi değişik alanlarda kariyer yapma imkanını kazanmaktadırlar.

    türk dili ve edebiyatı bölümü'nün derslerinin çoğu, orjinal edebi metinler üzerinden yapıldığı için türkçe'dir.

    öğretim üyeleri

    prof. dr. nüket esen(bölüm başkanı)
    prof. dr. günay kut
    doç. dr. zehra toska
    doç. dr. nur gürani-arslan
    yard. doç. dr. zeynep sabuncu
    yard. doç. dr. zeynep uysal
    yard. doç. dr. nezihe seyhan
    yard. doç. dr. halim kara
    yard. doç. dr. köksal seyhan
    yard. doç. dr. fatma büyükkarcı yılmaz
    yard. doç. dr. tülay gençtürk demircioğlu
    öğ. gör. bilgen erdem
    öğ. gör. olcay akyıldız
    öğ. gör. ceyda arslan
    öğ. gör. elif uluğ

    misafir öğretim görevlileri

    öğ. gör. (dr.) ismet verçin
    öğ. gör. (dr.) astrid menz
    aziz şakir

    araştırma görevlileri *

    veysel öztürk (modern türk edebiyatı, modern türk şiiri)
    pelin aslan (modern türk edebiyatı)
    gülşah taşkın (eski türk edebiyatı, osmanlı paleografyası)
    berat açıl (eski türk edebiyatı)
    deniz aktan (modern türk edebiyatı)

    fazlası için; http://www.turkishliterature.boun.edu.tr/

    editto:

    öğretim üyelerine erol köroğlu katıldı.
    araştırma görevlilerinden pelin ve berat gitti. yerlerine çiğdem kurt ve erkan ırmak geldi.
  • 3.70 ortalamayla mezun ettikleri bölüm birincisi master için yaptıkları sikko bilim sınavını geçememiştir. mastera kabul ettikleri 10 kişiden 5'i ise balkonlu yol kenarı üniversitelerinden biri olan şehir üniversitesindendir. çünkü hocaları şehir üniversitesini her nedense çok seviyor.
  • boğaziçi üniversitesi güney kampüsünde bulunan, natuk birkan binasında konuşlanmakadır.

    bitirilince, aslında akademik çevre tarafından pek de kâle alınmadığı görülen bölümdür.
    anlaşılan, seçmeli derslerin fazlalığı, interdisipliner çalışmalara yönelik bir müfredata sahip olması diğer üniversitelerin türk dili ve edebiyatı hocaları tarafından 'boğaziçinin edebiyatı iyi değildir' yorumlarına neden olmaktadır. bu iddiaların etrafında çekememezlik kokusu olsa da, salt türk edebiyatı eğitimi sözkonusu olduğunda hak vermek gerekir -eğer amaç edebiyatı diğer sosyal bilimlerden soyutlayarak öğrenmekse.

    dersler oldukça interaktif geçer, derste konuşmayan biri olsanız da yazmanız gereken paperlar dolayısyla bir şekilde dersin gidişatına müdahil olursunuz.

    öğrencileri kütüphanenin, özellikle de near east collection'ın müdavimi haline gelir

    hocalarının tümü, kendileriyle konuşmak için odalarına giden öğrencileri, en azından, insan yerine koyup dinleyen kişilerden oluşur. buna karşın, kendi alanında uzman olan çok az sayıda hoca vardır, birtakım dersler -interaktifliğin de getirdiği rahatlıkla- gümbürtüye gidebilir. her kesimde olabileceği üzre, abartılı dozda olmayan birtarafgirlikten de bahsetmek mümkündür.
  • boğaziçi üniversitesinin fen edebiyat fakültesine bağlı bölümü. güzel bir şekilde anlatmak istiyorum.

    türk dili ve edebiyatı bölümü boğaziçindeki diğer bölümlerin aksine %35 ingilizcedir. peki bu ne demek? yani bölümde zorunlu olarak aldığınız lıng 101, phıl 111, hıst 235, phıl 112 ve lıng 314 hariç bütün zorunlu dersler türkçe işlenir. okulun sizden almanızı istediği seçmeli dersler ise ingilizcedir. tarih bölümünden, batı dillerinden, psikolojiden ve diğer bölümlerden ders alabilirsiniz. ki ben o kadar sözelde birazcık sıkılıp math106 almıştım ilk sene. eğer yeterli bir ingilizceniz varsa, intermediate yani, hazırlık okumanıza gerek olmayan tek bölümdür.

    boğaziçi üniversitesi bebek'tedir, istanbul'un göbeğindedir yani. şehir dışından geliyorsanız ve hazırlık okuyacaksanız kilyos kampüsüne gidersiniz. kilyos'ta kütüphane, spor salonu, yurtlar ve derslikler vardır ve sadece hazırlık sınıfları bulunur. kilyos'un tek dezavantajı kışın inanılmaz derecede soğuk olmasıdır. hazırlık okumayacaksanız eğer, ilk dönem derslerinin yarısını kuzey kampüste, yarısını güney kampüste alırsınız. sizin ayarlamalarınıza göre haftada bir gününüz boş olabilir.

    bölümde sürekli tkl kodlu dersler alacaksınız. ilk dönem ling111-101; linguistic'e giriş dersidir. dilbilimi harika bir şekilde öğrenirsiniz ama dil ingilizce olduğu için biraz üst düzey dil bilgisi ister sizden. tkl101 benim şahsen en sevdiğim dersti; osmanlı türkçesi. ilk dönem (bkz: nicholas (niko) kontovas) verir bu dersi, kendisi dünyalar tatlısı bir hocadır ve inanılmaz tatlış anlatır. bir de (bkz: nezihe seyhan) hocam vardır, ben bu kadar güzel anlatan hoca görmedim hayatımda. ikinci dönem osmanlıcayı ondan aldım ve kadın bana arapçayı sevdirmişti... ilk dönem tkl103 ile devam eder; türk dili ve grameri. burada doğru bildiğiniz yanlışları gördüğünüzde şok olacaksınız... tkl107; metin analizi dersi. (bkz: erol köroğlu) dersi vermektedir. erol hoca aşkı memnu'yu öylesine güzel okur ki kendinizden geçersiniz. ve ilk dönem bir de seçmeli ders zorunluluğunuz vardır. hazırlığı a veya b ile geçmişseniz psikoloji, humanities gibi dersler almanız beklenir. c ile geçmişseniz ileri ing dersi verilir.

    en çok seçmeli ders aldıran bölümlerden biridir tde. düşünün ben math almıştım gidip... eğer sevdiğiniz ilgilendiğiniz bir bölüm varsa mutlaka alın. humanities dersini kesinlikle alın, kim ne derse desin. özellikle hum102 kadar zevkli birkaç ders vardır. okul size bir yandan eski ve yeni türk dili edebiyatını öğretirken bir yandan da kültürünüze kültür katar. boğaziçi üniversitesi gerçekten özgür bir üniversite olduğundan her yeni şey öğrendiğinizde bunu konuşabileceğiniz etrafınızda onlarca insan olacaktır.

    okuldaki yurt durumu; kuzeyde ve güneyde, uçaksavarda yurtlar bulunur. superdorm vardır; özel yurt. özel olduğu ve etilerde olduğu için biraz tuzludur... kuzey ve güneydeki yurtlar oldukça güzel yerdedir. okulun içinde zaten her şey mevcut; kütüphane yaz dönemi dahil her dönem kalabalıktır, ama yurttaysanız avantajınız var çünkü yakın oldukça. tde'nin derslikleri natuk birkan building'tedir, bu bina da güneyde yemekhanenin hemen yanındaki camlı binadır. inanılmaz bir dizaynı vardır ancak sınıfların çoğunda cam yoktur, bu da derste fenalaşmanıza neden olabilir.

    ders aralarında güney meydandan ve kuzey kampüsten shuttle (servis) kalkar. eskiden paralıymış öyle diyola. şimdi beleş tabii. ancak sınav döneminde shuttle beklerken sınavı kaçırabilirsiniz. hava güzelse güneye yürülerek inilip güneyden yürüyerek çıkılabilir.

    sınav sistemi biraz sıkıntı. boğaziçinde sınavlar derslerden sonra olur. dersler genellikle 5'te sona erer ve sınavlar ondan sonra başlar. yani sınavlarınızın olduğu hafta assignment yetiştiricem diye canınız çıkar. kütüphanede, study'lerde, lounge'da yer kalmaz. okul birden öyle öğrenci dolar ki çalışacak yer bulamazsınız. nezihe hocamın osmanlıca sınavları zordur ama kalitelidir. diğer okullardaki tde okuyan insanlar osmanlıcayı aa ile geçerken siz cc gelse sevinirsiniz, ama bunun size güzel bir geri dönüşü olur, gerçekten bir şeyler öğrenirsiniz.

    çift anadal için bölüm size 2 seçenek sunuyor; batı dilleri ve edebiyatı ya da tarih. ortalamanız güzelse bunlardan biriyle çap yapabilirsiniz.

    dersler çok zevkli geçer. sürekli yazar ve okursunuz, edebiyatı seven bir insan bunları zevk alarak yapar. mayıs geldiğinde o güzel güney kampüste çiçekler açtığında çimlere oturup ödev yapmak bile zevklidir. taşoda gelir, festivaller olur, sporlar ve kulüpler... boğaziçi üniversitesi yeni yuvanız olacaktır, yazın bile özleyeceksiniz. türkiye'deki en kaliteli türk dili ve edebiyatı eğitimini verir bu bölüm, keyfini çıkarın.
  • öğretim elemanlarının kalitesiyle eğitim kalitesi arasında pozitif bir korelasyon bulunmayan bölüm. eski türk dili dersleri çok sığ ve edebiyat tarihi gayet taraflı olarak anlatılmakta.
  • boğaziçi üniversitesi'nin fen edebiyat fakültesi'ne bağlı bölümlerinden biri. gazeteci, yazar vs. olmak isteyenler için iyi bir bölüm öyle ki türkiye'de bu bölümde en yüksek puanla öğrenci burası almaktadır.
    lakin puanı iktisat ve mühendislik bölümlerine göre çok daha makul olduğu için güney kampüs'ün tadını çıkarmak isteyen tembeller için de idealdir. işsiz kalırsınız o ayrı...
  • önümüzdeki günlerde mezunu olacağım bölüm. işsizler ordusuna katılacak olmama mı üzüleyim yoksa böyle bir okuldan ve bölümden ayrıldığıma mı bilemedim.

    bu bölümde okuduğunuzu söylediğinizde çevrenizden en çok duyacağınız şey "türk dili ve edebiyatı'nı ingilizce mi öğreniyorsunuz?" olacaktır. bölümün yüzde 35 ingilizce olmasından ötürü tkl 201- 211-212-301 ve 302 dersleri ingilizce olarak ayarlanmıştır. buna rağmen 301 ve 302 ingilizce olarak anlatılsa ve sınavlarında da bu dilde cevaplar yazmamız istense de diğer 3 dersin hocası olan veysel öztürk bir türkçe sevdalısı olarak dersleri türkçe işler ve sınavları da türkçe yapar :d

    bölümün en önemli eksiği bölüm seçmelilerinin son derece kısıtlı olması. istanbul üniversitesi'nde okuyan bölümdaşlarınız roman ve siyaset gibi çok detaylı konuları işleyen envai çeşit bölüm içi derslerini alırken siz bunlardan mahrum kalırsınız . müfredata göre 3 adet bölüm seçmelisi almak zorundasınız ve bazı dönemler o kadar az bölüm seçmelisi açılır ki hiç ilgi alanınız olmayan editörlükle ilgili bir dersi dahi almak zorunda kalabilirsiniz. kendimden bilmiyorum sınıfta alanlar vardı onları baz alarak konuştum :)

    okulda ve bölümde aldığınız dersler insanın kişisel bilgi birikimine çok şey katar ve insana yeni bir bakış açışı kazandırır. bence bölümün en iyi avantajı boğaziçi gibi bir okulda olması ve bunun aracılığıyla okulun farklı bölümlerinden dersler almaktır. eğer bir gün bu bölümde okuyacak olursanız ilgi alanınız olan farklı disiplinlerden (psikoloji, sosyoloji) dersler almaya bakın. ha zaten farklı bölümlerden dersleri zorunlu olarak almanız gerekli ama en azından ilgi alanınıza dair dersler alın ki ders için çalıştığınıza değsin :)
  • yeniden aynı bölümde okusam deli gibi sertifika eğitimlerini takip ederim, özgeçmişimi sertifikalarla doldururum dediği bölüm. zira sosyal bilimler de okuyorsanız okul ve bölümün devamında sizin kendinize kattıgınız şeyler de son derece önemli.

    ancak bir gerçek var ki okuduğuma asla pişman olmadım. başka bir üniversitede olsaydım şu an bulunduğum düşünce yapısına sahip olamaz kendimi bu kadar geliştiremezdim. diğer yandan iş ararken şirketler karakterinize değiş iş tecrübenize baktığı için bölümün size kattığı düşünce yapısı tek başına yeterli değil.
  • mezunları arasında hatice özdemir tülün ve iffet polat gibi isimlerin de olduğu bölüm. benim en merak ettiğim kısım imam hatip mezunu birinin burayı nasıl kazanabildiği.
hesabın var mı? giriş yap