• ingiliz muhipleri cemiyeti üyesi nemrut kürt mustafa baskanligindaki mahkeme tarafindan idamina karar verilen, ermeni lobisi ve ermeni terörüne sehit verdigimiz ilk devlet görevlisidir. sonrasi, talat pasa, cemal pasa ve asala'nin öldürdügü diplomatlarimizdir.
  • yargılamalar sırasında "mutlaka kurban aranıyorsa,herhalde bu işlerin tertipçisi ve idarecisi olarak benim gibi bir küçük memur bulunacak değildir" diyerek,olaylardaki rolünü ve dönemin idaresinin ermeni trajedisindeki sorumluluğunu üstü kapalı olarak anlatmıştır.savaş suçlusu olarak idam edilen dönemin osmanlı mülki idarecilerinden biridir.
  • tbmm'nin 14 ekim 1922 tarihinde çıkarmış olduğu özel bir kanun ile milli şehit olarak kabul edilen, mahallelere, okullara sonradan ismi verilen vaktinin yozgat-boğazlıyan kaymakamı ve yozgat mutasarrıf vekili...

    http://www.yozgat.gov.tr/yozgat.php?sayfa=t_5
  • asılmadan önce en son söyledikleri:

    "- sevgili vatandaşlarım! ben bir türk me'muruyum. aldığım emri yerine getirdim. vazîfemi yaptığıma vicdânım emîndir. sizlere yemîn ederim ki ben mâsumum, son sözüm bugün de budur, yarın da budur. ecnebî devletlere yaranmak için beni asıyorlar. eğer adâlet buna diyorlarsa, kahrolsun böyle adâlet."

    ve vasiyeti:

    "merhûm sevgili oğlum adnan'ın medfûn bulunduğu kadıköy kuşdili çayırındaki kabristanda yavrumun yanında gömülmemi diliyorum. teyzem ve kardeşim kadıköyü'nde sâkindirler. teyzemin adresi mühürdar caddesinde 67 numaralı hânedir, adı ismet hanım'dır. defin masrafı teyzeme tevdî buyurulmalıdır. kabir taşım, hamîyetli türk ve müslüman kardeşlerim tarafından dikilmeli ve üstüne, şöyle yazılmalıdır: "millet ve memleket uğrunda şehid olan boğazlıyan kaymakamı kemâl'in rûhuna fâtihâ". perîţan zevcem hatîce'ye, yavrularım müzehher ve müşerref'e muâvenet edilmesini, yavrularımın tahsil ve terbiyesine ihtimâm buyurulmasını vatandaşlarımdan beklerim. babam, karamürsel âşâr memur-ı sâbıkı ârif bey de âcizdir. kardeşim münir de kimsesizdir. bunlara da muâvenet olunursa memnûn olurum. türk milleti ebedîyen yaşayacak, müslümanlık aslâ zevâl bulmayacaktır. allah millet ve memlekete zevâl vermesin. fertler ölür, millet yaşar. inşâallah türk milleti ebedîyete kadar yaşayacaktır.

    30 mart 1335

    boğazlıyan kaymakam-ı sâbıkı kemâl."
  • kızı müşerref gürenci de önceki gün izmirde vefat etmiş ve az sayıdaki sevenleri tarafından toprağa verilmiş. cenazesinde ne bir devlet büyüğü ne de "hepsi ermeni" olanlar yokmuş. allah rahmet eylesin.
  • adana'nın ceyhan ilçesindeki en ünlü parka mhp'li belediye tarafından kossskoca bir heykeli yaptırılan eski kaymakam.
  • ittihat terakki'nin ermeni politikasının en vahşi uygulayısı olmuş kaymakam. hatta doğru dürüst boğaz kesemedikleri için köylüleri azarladığı rivayet edilir.
  • boğazlıyan müftüsü abdullahzade mehmed'in "yukarıda allah var, onun gazabından korkun!" diyerek isyan ettiği katliamın sorumlusu.
  • ...önce eylül 1923’de kilikya (adana havalisi) ve doğu anadolu’dan savaş sırasında göç eden ermenilerin geri dönüşünü yasaklayan bir kararname çıkarıldı. 3 nisan 1924’te mahsub-i umumi kanunu’nun 2. maddesinde değişiklik yapılarak, birinci dünya savaşı için mallarına el konmuş gayri müslimlere ödeme yapılmaması sağlandı. ağustos 1926’da, devletin, lozan’ın yürürlüğe girdiği 19 ağustos 1924’den önce gayrı müslimlerce edinilmiş tüm malları müsadere etme hakkına sahip olduğu ilan edildi. 2 şubat 1927’de çıkarılan bir kararname ile daha önce ‘milli şehit’ ilan edilmiş olan boğazlayan kaymakamı kemal bey'in eşi ile çocuklarına istanbul'da ermenilerden kalan 20 bin lira değerinde gayrı menkul tahsis edildi. mayıs 1927’de, lozan’dan sonra ülke dışında olanların türk vatandaşlığından çıkarılacağına dair kararname ilan edildi. aralık 1927’de tehcir suçlusu urfa mutasarrıfı nusret bey'in geride bıraktığı ailesine ermeniler'den kalan mallar verildi. tahsisler bununla kalmadı, tehcirde en kanlı eylemlere imzasını atmış kişilerden teşkilat-ı mahsusa liderlerinden dr. bahaeddin şakir, diyarbakır valisi dr. reşid ve tiflis’te cemal paşa’yla suikaste uğrayan yaveri nusret bey'in ailelerine ermeni malları verildi. ama daha vahimi cumhuriyet’in sembol binalarından biri olan çankaya köşkü elkonmuş bir ermeni arsasına inşa edildi! anlayana bunlar çok şey söylüyor…

    ayşe hür - taraf salı , 8 nisan 2008
hesabın var mı? giriş yap