• şimdiye dek bir çok kişiye uygulamış olduğum, anlattıklarımdan fazlasının olduğundan emin olduğum yöntemlerdir.
    - boğulan kişi çocuk yaşta bir erkek (sizden güçsüz) ya da çelimsiz bir dişi olabilir. bu durumlarda ayağınızdaki palete güvenip sıkıca kavrarsınız. elini kolunu sararsınız. oynatmazsınız. kıyıya doğru (debelenmesine rağmen) sürükler ve çıkartırsınız. geçmiş olsun.
    - boğulan kişi akıllı mantıklı bir kişi ise; o durumda orta beyin ve hipotalamus denen zevzek tüm kontrolü ele geçirmiş olacağından aklı mantığı umursamayınız. profesör dahi olsa en kısa zamanda çeneye sert bir yumruk oturtarak bayıltınız. (ayrıntılar ileride açıklanacaktır)
    - bu noktaya gelip de kurtaramadığınız boğulan kişiye yapılacak en güzel davranış çenesinin ucuna vurulacak sert bir yumruktur. beyin sarsılır. beyincik sarsılır. kontrol ve görüş yitirilir. dünya kararır. adamı alıp kıyıya çıkartırsınız. bazı insanları bu çenenin altına vurulan sert darbeyle yıkamayabilirsiniz. onlar ayrıdır. bir sonraki maddeye geçin.
    - boğulan kişi bir çam yarmasıysa kullanabileceğiniz tek yöntem dibe dalıp ayaklarından yukarı kaldırmaktır. panik geçene kadar bir süre tutunuz. paniğin geçtiğini nasıl anlayacaksınız? adamı bir kez tutun, anlarsınız *
    - boğulmaktan kurtulan insana suni teneffüs yaptırın. ciğerlerindeki suyu atsın. suni teneffüs yapmak için ibne olmanıza gerek yok. dudaklarından üflemeniz gerekmez. ağzını kapatıp burnundan da üfleyebilirsiniz. mendil koyabilirsiniz. ağızdan üflemek de kötü değil aslında. önemli olan hayat kurtarmak. ayrıca kurtardığım bir kız bana telefon numarasını da vermişti.
    - yarma vatandaşı yukarıda tutun. kıyıya doğru ilerletin. ayağı yere basana kadar kıyıya doğru yürüyün. aksi halde çeneye 20 kadar sert yumruk atmak gerekebiliyor. (büyükada, temmuz, 2005)
    - boğulan kişi bilincini kaybetmiş, suda baygın geziyorsa: umarım kurtarma eğitimi almışsınızdır. dışarı çıkartıp, göbeği etrafında elleri kavuşturduktan sonra sallayın. bu yuttuğu fazla suyun dışarı çıkmasını sağlar. (komiktir ama kalçasını kasığınıza yaslamayı gerektirir, acayip bir sarsma hareketi. gören sarsıyor demez) iyice sallarsınız. sonra sırt üstü yatırıp suni teneffüs yaparsınız. (önceleri açıklandığı gibi, güzel kızlara ağızdan, heriflere mendil koyaraktan burundan)
    - kalbi durmuş kişiler için kalp masajı yapılır. bunu buradan öğretmek benim işim değil.
    - nefesi durmuş kişiler için suni teneffüs yapılır. bu konuyu geçelim. hepimiz suni teneffüs yaptırmayı biliriz. ağızdan ağıza. süperdir. maksat hayat kurtulsun.

    edit: ayrıca bazı şüpheci arkadaşların bahsettiği üzere suni teneffüs fetişim yok. kızlara ağızdan erkeklere burundan hava veriyorum. o kadar. bu, hayat kurtarmada bir tercihtir. kimsenin şikayeti olmadı bugüne kadar. *
  • dalgalı denizde yüzme bilmeyen bir kız arkadaşı boğulmak üzereyken kurtararak bazı deneyimler elde ettim.hayatımda ilk kez birinin hayatını kurtardım.deneyimlerimde ise,

    boğulan kişiyi anlamak biraz güç.ses çıkaramadığını el kol hareketleriyle size mesaj veremediğini bilin.normalde filmlerde gördüğümüz; imdaat boğuluyorum gibi belirtileri asla yok.

    genel olarak suya batıp çıkarlar daha sonrasında var gücü ile nefes almak için çırpınarak suyun yüzüne çıkar ve tekrar batar.bu çırpınmalar çoğu kişi tarafından malesef ki anlaşılmıyor bunu bizzat gördüm.

    boğulma süresi çoçuklarda 20 yetişkinler de ise 60 saniyedir.saniyelerin önemi bi hayli fazla.yapacağınız kurtarma şekline iyi karar vermeniz gerekmekte.

    uzaktan, kurtarma simiti veya halat gibi benzeri şeyler atıp boğulan kişinin ulaşmasını beklemek tamamen hatadır.

    boğulan kişiye suda yaklaşılarak bir kolundan tutup etkisiz hale getirilmeli.suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak sırt üstü uzandırılıp arkasına geçip boyun bölgesinden tutarak karaya doğru çıkarma işlemi yapılmalı.doğru olan işlem budur.

    fakat bir bayan olduğu için ne kadar telkin dahi versem boynuma doğru kolları ile sarılıp beni suya batırdı ilk temasta..biraz böyle su altından giderek kişinin nefes almasını sağladım.daha sonrasında sırt üstü pozisyonu vererek kolay bir şekilde karaya çıkardım.

    sırt üstü yatırıp göbeğine bastırdıkça yuttuğu suların çıktığını gördük.nefes aldığı için bak dinle hisset ilk yardım çeşidini uygulamadım.eğer durumu farklı ise siz bu 3 ilk yardım kuralını unutmayın.
  • şilede 12 yıldır yüzen bir dalgıç olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, asla bir insanın tek başına yapmaya kalkışmaması gereken harekettir. öncelikle kurtaracağınız kişiyi tanımıyorsanız değmez ! misal kız arkadaşınızla yüzerken size 30 metre kıyıya 100 metre uzaklıkta boğulan hatun kişisini zar zor kurtardıktan sonra sarhoşluk ve sapıklıkla suçlanabilirsiniz. hatta dayak bile yiyebilirsiniz !

    (bkz: sikerim böyle işi)

    gözüktüğü kadar kolay değildir. 6-7 yaşındaki çelimsiz bir kız bile sizi kafanızı tırmalamak ve gözünüze parmak sokmak suretiyle batırabilir. hele kurtarmaya çalıştığınız kişi izbandut gibi bi herifse bu seferde ahtapot misali vücudunuzu sarıp sizi dipe batırmakla kalmayıp kafanıza basabilir. bu iş kimi zamanlar sadece fiziksel bir testten çok psikolojik bir testtir. adamı kurtarmakla bitmez. şoku atlattıktan sonraki adama duyduğunuz kin ve nefrete karşı koyabilecek sabır ve irade ister.

    şu ana değin tecrübe ettiğim kadarıyla dayan geliyorum nidalarıyla olaya müdahele etmek yerine (bkz: türk olmak), cankurtaran çağırmak en doğru harekettir.

    ayrıca birini yumrukla bayıltmak sadece filmlerde oluyor.

    kişisel edit: o an bişi demedim ama o adamı bi daha görsem çok pis döverim.
hesabın var mı? giriş yap