• daralan kesit alanı boyunca mach sayısı yükselen bir akışın, mach sayısı 1'e ulaştıktan sonra daralan kesit alanıyla beraber hızını ve mach sayısını artıramaması durumuna boğulmuş akış* denir. bu noktadan sonra daralan kesit alanı boyunca basınç gradyanı değişmez, zira hız değişmez.

    bu durumda akışın hızını artırmak için, ses altı rejimden farklı olarak kesit alanını genişletmek gerekir. izentropik bakış açısından bu durum herhangi bir sorun yaratmıyor gibi görünse de, sistem içinde kesinlikle eğik ya da normal şok dalgasına yol açacak ve kayıplar oldukça yükselecektir. yine de, şok dalgası oluşana kadar gerçekleşecek olan ses üstü rejimde, genişleyen kesit alanını formülize ederken prandtl meyer fonksiyonuna göre tasarlanması şok ihtimalini düşürecektir.

    boğulmuş akış birçok mühendislik sisteminde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. eksenel türbinlerde, bir kademe boyunca elde edilebilecek maksimum basınç oranı yaklaşık olarak 1.89'dur. bu değer aşılmaya çalışıldığında, akış boğularak basınç gradyanının artmasına izin vermeyecektir. akışın boğulmasının önüne geçmek için genellikle türbin devrini yükseltmek gerekir. böylece rotor girişinde relatif mach sayısı düşerek cascade boyunca boğulma riskini ortadan kaldıracaktır.
hesabın var mı? giriş yap