• çok eskiden bir çocuğa babası yaramaz çocuğuna oyalansın diye birşeyler bulmaktan bıkmış.serbest bıraksa ev kalmıyomuş,oyalarsa da kendisi kalmıyomuş.bu durum böyle gitmez diye düşünmüş ve sonunda bir çare buluş.bir akşam çocuk vınn vınnnn diye ortalarda koşarken oğlunu çağırmış ve:"sevgili oğlum eğer bu 20 basamaklı sayının 3'e bölünüp bölünmediğini bana söyleyebilirsen sana kocaman bir çikolata alıcam" demiş.çocuk uğraş didin gecenin körüne kadar bölmeye çalışmış ama hep bi yerde takılıyomuş.bu sayı onu 3 gün kadar oyalamış.fakat bu 3 günde çok tecrübe edinmiş.bu keşfi,bütün basamaklardaki sayıların toplamı 3'e bölünüyorsa sayı da bölünebilir gerçeğiymiş.bunu babasına çaktırmadan bir hafta kadar bolca çikolata şekerleme yemiş.babası durumu çakınca 3'ten başka sayılar söylemeye başlamış.böylece bir akım başlamış.ama bu kuralların çoğu normal bölsem daha kolay anlıycam dedirten cinsten.
  • ikiye bolunecek olan kas ise, tam ortadan bolunmesine ve iki gozun uzerinde esit miktarlarda tuy birakilmasina ozen gostermek gerekir, yoksa tek kasli insan modelinden genel kabul goren iki kasli insan modeline gecis, kurallara aykiri gerceklesecek ve kisi alay konusu olacaktir...
    (bkz: kalansiz bolunebilme kurallari)
  • zırp pıt bölünüp kural tanımayan amiplerin pek dikkat etmediği kurallar bütünü.

    (bkz: ne yani biz amip miyiz ki bolunelim)
  • siyasi partiler bazında da tamamen aynı görüşü savunuyor ancak biriniz türkçe biriniz arapça bok diyorsanız** bölünürsünüz, sonra bunlar da kendi içinde bölünür. izlemesi amip izlemekten daha eğlencelidir.
  • bir başka boyutta
    (bkz: aynı anda iki kişiye aşık olmak)
    bi de şarkısı var
    (bkz: arada kaldım)
  • bir pastanın ise bölünebilmek için ihtiyaç duyduğu tek kural bıçak nevi bir kesici alettir.
    (bkz: kuralı kılıcım koyar)
  • 2 ile:sayının son rakamı çift ise 2'ye bölünebilr
    3 ile:sayının rakamları toplamı 3'e bölünebiliyorsa bölünür.
    4 ile:sayının son 2 basamağındaki sayı 4'e bölünüyorsa bölünür.
    5 ile:sayının son rakamı 5 veya 0 ise bölünür.
    6 ile:sayı hem 2'ye hem 3'e bölünebiliyorsa 6'ya da bölünür.
    7 ile: 1)sayıyı a=10a+b biçiminde yazdığımızda a-2b sayısı 7'nin katı ise bölünür.
    2)sayıyı son basamağından itibaren 3'er 3'er gruplarız.bu 3'erli grupların her birinin rakamlarını son rakamdan itibaren sırayla 3,2 ve 1le çarpar,sondan itibaren 3'erli gruplara sırasıyla +.-.+ işaretlerini verir ve işlem yaparsak, çıkan sonuç 7ye bölüniyo mu diye bakar,karar verebiliriz.
    8 ile:sayının son 3 basamağı 8'e bölünüyorsa bölünür.
    9 ile:sayının rakamları toplamı 9'a bölünürse bölünür.
    10 ile:sayının son basamağı 0 olmalıdır.
    11 ile:sayının rakamlarına sondan itibaren sırayla +,-,+ işaretlerini verip işlem yaparsak,çıkan sonuç 11 katıysa bölünür.
    13 ile:sayıyı a=10a+b şeklinde yazdığımızda a+4b sayısı 13'e bölünüyorsa bölünür.
    17 ile:sayıyı a=10a+b şeklinde yazdığımızda a-5b sayısı 17'ye bölünürse bölünür.
    19 ile:sayıyı a=10a+b şeklinde yazdığımızda a+2b sayısı 19'a bölünürsa bölünebilir.

    yukarıda verilen sayılar haricindeki sayılar için bölünebilme kuralı,o sayıyı aralarında asal olan çarpanlarına ayırmaktır.(6'da olduğu gibi)bu durumda sayı bu çarpanlarının her 2sine de tam bölünüyorsa,sayı da o sayıya bölünebilir.

    işte eşsiz eğitim hizmeti,işte suser sorumluluğu...
  • her sayı için geçerli olan bir kural için:

    (bkz: n ile bolunebilme kurali)
  • ...abcdefgh diye bir sayı olsun. bunu h+10g+100f+1000e+10000d+100000c+1000000b+.... şeklinde yazabiliriz. sonra bu sayıyı kuralını bulmak istediğimiz sayıya bölüp kalanını h,g,f,e... cinsinden yazalım. diyebilirsiniz ki bu rakamlar kuralını bulmak istediğimiz sayıdan büyük hatta onun katı olabilirler. farketmez (kuralını bulmak istediğimiz sayı n olsun. (a-n)x, ax ve (a+n)x in n’e bölündüklerinde kalanları eşittir sadece bölüm değişir ki amacımız da bölüm ile ilgili değil. a=n’de de durum farklı değil.). önümüze çıkan katsayılar kendini tekrarlayana kadar buna devam edelim. bu katsayılar ile her basamaktaki rakamların sayı değerlerinin çarpımının kuralını bulmak istediğimiz sayıya bölümünde kalan sayı bizim bulmak istediğimiz kalana eşittir.
    örneğin 7e bölünebilme kuralını bulalım. üstteki ifadeyi 7e bölünce şöyle bir şey çıkıyor: 1h + 3g + 2f + 6e + 4d + 5c + b + 3a + .... daha da ilerlettiğinizde ilk altı katsayının tekrarlandığını göreceksiniz. bu katsayılardan sayımızı çıkardığımızda kalanın değişmediğini söylemiştik. daha küçük sayılarla işlem yapabilmek için bazı sayılardan 7 çıkaralım. yani böyle de yazabiliriz. 1h + 3g + 2f – 1e –3d – 2c sonrası tekrar. bu değeri yediye böldüğümüzde elde ettiğimiz kalan ilk baştaki sayımızı yediye böldüğümüz takdirde elde edeceğimiz kalana eşittir. kalan sıfır ise sayı yediye bölünüyor demektir.
    bu metodu kullanarak farklı sayı tabanlarında farklı sayılar için de bölünebilme kuralları oluşturabilirsiniz. tek yapmanız gereken t sayı tabanında yazılmış sayınızı 1+ t + t^2 + t^3 şeklinde açmak.
    iyi eğlenceler*
hesabın var mı? giriş yap