• tarım ve köyişleri bakanlığı 'nın hazırladığı bombus arısı yönetmeliği'nde şu şekilde tarif edilen canlı;

    "örtü altı tarımında polinasyon hizmetinde kullanılmak üzere denetimli koşullarda yetiştirilebilen, doğal koşullarda genellikle toprak altında yaptığı yuvada koloni halinde yaşayan bir yaban arısı cinsi."
  • bombus, renkli tüyleri olan, türdeşlerine göre oldukça iri yapılı ve genelde toprak altında yaşayan bir yaban arısı türüdür. bombuslar'ın uzun dilli türleri, çiçek borusu uzun olan çiçeklerden de çiçek tozu ve bal özü alabilir. bu, diğer arılar için oldukça zor hatta imkansız bir işlemdir. hatta bazı türler, bal özüne ulaşabilmek için önce çiçeğin dış kısmını ısırır ve açtıkları delikten dillerini içeri sokarak kolayca beslenir. bombuslar'ın göğüs bölgesinde tutunma ve yürümeyi sağlayan üç çift bacakları vardır. bu bacaklardan birinci çift, antenlere bulaşan çiçek tozlarını ve diğer tozları temizlemek için özel temizlik gereçleri ile donatılmıştır. bu sayede koku alma organı olan antenler sürekli temiz tutulur. bombuslar'ın diğer bacaklarında çiçek tozu taşımak için sepetçikler ve çiçek tozlarını doldurmaya, gerektiğinde sıkıştırmaya yarayan fırçalar bulunur. bombuslar vücut ağırlıklarının yarısı kadar yükü rahatlıkla taşır. bu arılar zar şeklindeki iki çift kanatları sayesinde uçar. birinci çift kanadın arka kenarında, ikinci çift kanadın ise ön kenarında bir seri kanca bulunur. bunlar uçuş sırasında birbirine kenetlenir, böylece ön ve arka kanatlar birlikte ve daha güçlü hareket edebilir. bunun dışında uçuş için ısı üretimi de zorunludur. aktif olarak uçan bir bombus'ta gövde bölgesinin sıcaklığı 35-40oc olur. bunun için bombuslar uçuşa geçmeden önce belli bir süre ısınır.
  • çok çalışıp yorgunluktan bayılan tüylü sevimli yaratıklarmış. kendilerini balkonlarımızda ölü zannedip süpürebiliyormuşuz. bunlarla ilgili bir makale okumuştum, şimdi bulamıyorum. ama makale, kendilerini baygın gördüğümüz bir yerde bir tatlı kaşığı şekeri biraz suda eritip uzanabilecekleri bir yere dökersek bundan içip yeniden uçmak için ihtiyaçları olan enerjiyi hemencecik bulabilecekleriydi. bombusları kurtaralım arkadaşlarr...
  • seralarda özellikle domates yetiştirmede bu arılar robot gibi kullanılır. diğer arılara göre dilleri çok daha uzun ve daha kilolu arılardır bombus arıları. bal yapmazlar, sadece polinasyon/tozlaşmada kullanılırlar. seralarda bu arıların kullanılması hormon kullanım gerekliliğini ortadan kaldırır ve hem daha doğal ürünler hem de hormon nedeniyle ortaya çıkan mantar hastalıklarını engellemiş olur. bu nedenle işçilik maliyetlerini de azaltan bu arılar, tıpkı bal arıları gibi dünyanın yaşanabilirliğine önemli katkı sağlamaktadır.
  • kendileri bal arılarılarına göre çok daha çalışkandırlar. bir bal arısının çok daha üzerinde çiçek gezip, polen taşırlar. bu yüzden de bazı bölgelerde daha çok tercih ediliyorlar.

    bu çalışkanlıklarının yanında, bu arılar bal arılarına nazaran daha dayanıklı ve daha dirençliler. daha zorlu yaşam koşullarında yaşamaya uygun bir tür. yağmur çamur demeden günün büyük bir kısmını çalışarak geçirirler.

    bazılarının uzun gaga gibi burunları dikkat çekici. özellikle daha uç noktadaki çiçek polenlerine kolaylıkla ulaşabiliyorlar. bu ve benzeri çok özellikleri sebebiyle polen taşımada çok rol alıyorlar.

    bir de bunlara dair bir bilgi var. diğer türlerde durum nedir bilemem ama bunlar kraliçe arılarını sokmak ve ısırmak suretiyle kendileri öldürüyorlar. kraliçe arı, onlara bir yuva kuruyor, yeni arılar katıyor koloniye daha sonra kendi yavruları gelip bunu yapıyorlarmış. üzüldüm kendisine şahsen. o kadar emek çaba karşılığı bu olmamalıydı.

    tanım: bir çeşit arı türü.
  • bal arılarına göre daha hızlı polen dağılımını sağlayan, daha ağır yük taşıyabilen, daha uzun mesafeler uçabilen, 10 derece gibi nispeten düşük sıcaklıklarda ve hatta güçlü rüzgar ve düşük yağmurlu ortamlarda hareketleri kısıtlanmayan bir arı türüdür.

    1987 yılında bombus arılarının domates tohumlaması alanında mükemmel bir alternatif olabileceğinin keşfedilmesiyle birlikte özellikle seracılıkta kullanılmaya başlanmıştır. domates ürününün polinasyonu (döllenmesi) sürecinde kullanılan bu arılar ve iş gücü maliyetini ciddi oranda azaltmakta, meyve kalitesinde kayda değer bir artış yaratmakta ve sera içi ortamın ısınmasına yardımcı olmaktadır.

    ülkemizde de özellikle akdeniz bölgesindeki sera domates üretiminde bu arılardan faydalanılmaktadır. hatta bir seracı, bu arıları kullanarak tanesi 1 kilo gelen domatesler üretmeye başlamıştı ve bugünlerde hollanda ve suudi arabistan'a ihraç ediyor.
  • genel olarak, bombus arıları dost canlılardır ve sadece endişeli olurlarsa veya kovanları rahatsız edilirse sokarlar. bir bombus arısı soktuğunda, kurbanına bir toksin enjekte eder. sadece dişi bombus arıları (kraliçe ve işçiler) iğneye sahiptir; erkek bombus arılarının yoktur. bal arısı iğnesinin aksine, bombus arısı iğnesinin tırtıkları yoktur, bundan dolayı iğnesini geri rahatça çekebilir, bu nedenle bombus arısı defalarca sokabilir.
    birçok insan için, bombus arısı sokması lokal kaşınmaya neden olur, bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
    kaynak
  • bombus; yaklaşık 250 türü olan, bal yapıcıbir arı cinsi. başlıca kuzey yarımkürede görülür. bazı türlerine türkiye'de tüylü arı denir. bazı yonca türlerini sadece bu arılar tozlaştırarak çoğalmasında katkıda bulunur.

    bombuslar daha çok ılık iklimlerde görülür. afrika'nın büyük kısmında, hindistan'ın alçak bölgelerinde bulunmaz. avustralya ve yeni zelanda'ya polenasyona yardımcı olmak için insan eliyle götürülmüştür. çoğu otoriteye göre yuva yapıcılar (bombus) ve parazitler (psithyrus) olmak üzere iki cins bombini bulunur.

    bombus, tüylü ve sağlam yapılı bir arıdır. ortalama olarak 1,5-2,5 cm boyunda, çoğunlukla sarı ve siyah renktedir. genellikle yerde, terkedilmiş kuş ve fare yuvalarında kovan yapar. organize yaşayan, sosyal böceklerdir. kovanda bir kraliçe, dölleyici arılar (dronlar) ve işçiler olmak üzere 50-400 arı bulunur.

    parazit psithyrus cinsinde işçi sınıfı yoktur. yuvacı bombuslar ile aralarında çok az görünüş farkı olan parazitler, yuvacıların kovanlarına yumurta bırakır. bu yumurtalar yuvanın asıl sakinleri tarafından bakılır.anavatanı britanya olan p. vestalis isimli parazit, bazen bombus kovanının kraliçesini sokarak öldürür. bu durumda kovanın asıl sakinleri yumurta üretemediğinden, işçiler sadece parazitlerin yumurtaları ile ilgilenir.

    bombus, yakın akrabası bal arısı gibi bal üretebilir. ancak normal bal, daha konsantre ve daha şekerli olması nedeniyle, bombus balından daha uzun ömürlüdür.ayrıca bombuslar normal bal arılarından daha az miktarda bal ürettikleri için, bombus balı üretimi çok kazançlı değildir.
  • trt belgeselciler toplanmış
hesabın var mı? giriş yap