• çok çalışıp yorgunluktan bayılan tüylü sevimli yaratıklarmış. kendilerini balkonlarımızda ölü zannedip süpürebiliyormuşuz. bunlarla ilgili bir makale okumuştum, şimdi bulamıyorum. ama makale, kendilerini baygın gördüğümüz bir yerde bir tatlı kaşığı şekeri biraz suda eritip uzanabilecekleri bir yere dökersek bundan içip yeniden uçmak için ihtiyaçları olan enerjiyi hemencecik bulabilecekleriydi. bombusları kurtaralım arkadaşlarr...
  • arı aleminin en tatlısı ve an itibarıyla balkonumda dinlenmekte kendisi. tatlı, tombiş ve güzel tüylü. önce ölü sandım ama sözlük sayesinde yorgunluktan bayıldıklarını öğrendim, biraz dürttüm gerçekten de yaşıyor.

    edit: şekerli su verince hayvan kendine geldi. zor geçen günüm güzelleşti.

    edit 2: bombus 12 saatten fazla dinlendikten sonra yavaş yavaş tatlı totosu hareketlenmeye başladı ve gözlerimin önünde uçup gitti. hikayemiz güzel bitti.
  • bahçesinde bulduğu kanatları olmayan arıyla arkadaş olan kadının hikayesindeki arıdır.

    https://youtu.be/dw-ain2lkdm

    elinde uyuyor, gidip burnunda oturuyor falan çok acayip
  • bombus, renkli tüyleri olan, türdeşlerine göre oldukça iri yapılı ve genelde toprak altında yaşayan bir yaban arısı türüdür. bombuslar'ın uzun dilli türleri, çiçek borusu uzun olan çiçeklerden de çiçek tozu ve bal özü alabilir. bu, diğer arılar için oldukça zor hatta imkansız bir işlemdir. hatta bazı türler, bal özüne ulaşabilmek için önce çiçeğin dış kısmını ısırır ve açtıkları delikten dillerini içeri sokarak kolayca beslenir. bombuslar'ın göğüs bölgesinde tutunma ve yürümeyi sağlayan üç çift bacakları vardır. bu bacaklardan birinci çift, antenlere bulaşan çiçek tozlarını ve diğer tozları temizlemek için özel temizlik gereçleri ile donatılmıştır. bu sayede koku alma organı olan antenler sürekli temiz tutulur. bombuslar'ın diğer bacaklarında çiçek tozu taşımak için sepetçikler ve çiçek tozlarını doldurmaya, gerektiğinde sıkıştırmaya yarayan fırçalar bulunur. bombuslar vücut ağırlıklarının yarısı kadar yükü rahatlıkla taşır. bu arılar zar şeklindeki iki çift kanatları sayesinde uçar. birinci çift kanadın arka kenarında, ikinci çift kanadın ise ön kenarında bir seri kanca bulunur. bunlar uçuş sırasında birbirine kenetlenir, böylece ön ve arka kanatlar birlikte ve daha güçlü hareket edebilir. bunun dışında uçuş için ısı üretimi de zorunludur. aktif olarak uçan bir bombus'ta gövde bölgesinin sıcaklığı 35-40oc olur. bunun için bombuslar uçuşa geçmeden önce belli bir süre ısınır.
  • insanda eline alıp sevme hissi uyandıran pofuduk. bir arı kedi gibi görünebilir mi ya?! bildiğin kürkü var.
    şimdiye kadar canlı halini elime alamamıştım. geçenlerde birinin yerde karınca tarafından sürüklendiğini gördüm. önce o kapmış diye alamadım. ama bugun kendisiyle maalesef ölmek üzereyken karşılaştık. alıp eve getirdim. bir kardeşiniz daha oldu dedim çocuklara. neden bulduğun tüm hayvanları eve getiriyorsun?!” diyor oğlum.
    kısa süre sonra çiçeğin dibinde öldü.
    bebek yeminle. tüylerini okşayabiliyorsun.

    görsel

    görsel

    daha önce yeni kardeşiniz dediğim güzel şey:
    görsel
  • ingiliz bilim insanları isveç’e turist gibi girip 1990’da ingiltere’de nesli tükenen bombus arılarını çalıyorlarmış. yıllarca düzenli bir şekilde yapmışlar bunu.
  • imkanım olsa evde beslerdim. bu tombalak, tüysü, toraman, toparlak ve dünyanın en güzel şeysinin karşısında adeta sarıkız karşısındaki pedram türkoğlu haline geliyorum ben :)) yani hepsi canımız, ciğerimiz, zararsız; faydalı ve daha da mühimi aşırı güzel. yerde neyin bir tane gördüğünüzde ölmüş demeyin; totosunu taşıyamadığı ve azimkar olduğu için yorulup bayılmış olabilirler. şeker verin, su verin; arı deyip geçmeyin. arı mühimli.
  • tarım ve köyişleri bakanlığı 'nın hazırladığı bombus arısı yönetmeliği'nde şu şekilde tarif edilen canlı;

    "örtü altı tarımında polinasyon hizmetinde kullanılmak üzere denetimli koşullarda yetiştirilebilen, doğal koşullarda genellikle toprak altında yaptığı yuvada koloni halinde yaşayan bir yaban arısı cinsi."
  • seralarda özellikle domates yetiştirmede bu arılar robot gibi kullanılır. diğer arılara göre dilleri çok daha uzun ve daha kilolu arılardır bombus arıları. bal yapmazlar, sadece polinasyon/tozlaşmada kullanılırlar. seralarda bu arıların kullanılması hormon kullanım gerekliliğini ortadan kaldırır ve hem daha doğal ürünler hem de hormon nedeniyle ortaya çıkan mantar hastalıklarını engellemiş olur. bu nedenle işçilik maliyetlerini de azaltan bu arılar, tıpkı bal arıları gibi dünyanın yaşanabilirliğine önemli katkı sağlamaktadır.
  • genel olarak, bombus arıları dost canlılardır ve sadece endişeli olurlarsa veya kovanları rahatsız edilirse sokarlar. bir bombus arısı soktuğunda, kurbanına bir toksin enjekte eder. sadece dişi bombus arıları (kraliçe ve işçiler) iğneye sahiptir; erkek bombus arılarının yoktur. bal arısı iğnesinin aksine, bombus arısı iğnesinin tırtıkları yoktur, bundan dolayı iğnesini geri rahatça çekebilir, bu nedenle bombus arısı defalarca sokabilir.
    birçok insan için, bombus arısı sokması lokal kaşınmaya neden olur, bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
    kaynak
hesabın var mı? giriş yap