• türkçeye kitaplar ve sigaralar diye çevirilen george orwell kitabı.

    kitaptaki bir bölüm, 40'lı 50'li yıllardaki okuyucu profilinin ince kitaplardan daha çok kalın kitapları tercih etmesinin nedenini söylüyor.

    - "yayıncıların her iki üç yılda bir endişeye kapılmasına yol açan bir başka nokta ise, kısa öykülere rağbet olmaması. kütüphanecinin kendisi için kitap seçmesini isteyen neredeyse herkes "kısa öykü istemiyorum," ya da alman bir müşterimizin dile getirdiği biçimiyle "küçük öykü arzulamıyorum," diyor. nedenini sorduğunuzda, her hikâyede bir takım yeni karakterlere alışmanın fazla yorucu olduğunu söylüyorlar; ilk bölümden sonra artık düşünmeyi gerektirmeyen bir romanın "içine girmeyi" seviyorlar."
    ...

    günümüzde, kalın kitapları "tuğla" olarak gören ve okumaktan kesinlikle imtina eden yeni nesil bebeleri görünce insan "ne varsa eskilerde" varmış diye düşünüyor. gerçi okusunlar da ince olsun.
  • george orwell'in gazete yazılarından derlenen ve birbirinden ayrı 7 bölümden oluşan deneme ve anı türünde, 1946'da yayımlanan ince bir kitabı. orwell'in 2 malum eseri dışında sadece aspidistra'sını okumuştum ve rus edebiyatı tadı vermişti psikolojik tahlilleriyle. hatta zamyatin'in* biz'ini* düşününce o malum 2 kitabının da - veya en azından 1984'ün - bir rus klasiğinden etkilenmediğini söylemek aymazlık olur.
    velhasıl bu kitapta da benzer koku hissediliyor. bahsettiğim türü sevdiğim için başladıktan sonra bitirmeden bırakmak istemedim, tabii kısa olması da müşevvikti. ayrıca orwell'in nüktedan yaklaşımı kitabı daha da akıcı kıldı. şiddetsiz ve dostane bir şekilde tavsiye ederim.
    bu arada kapra yayıncılık'ı bu kitap vesilesiyle takdir etmek istedim. kitapyurdu'nun hediye kitap kampanyasını kullanarak almıştım, zaten çok ucuz kitapları. olumsuz bir beklentim vardı ama gayet iyiydi çevirisi. bu fiyata böyle kitap satıyorlarsa çalışanlarının işi zordur herhalde.
hesabın var mı? giriş yap