• ınstagramda amacı kitaplar hakkında içerik üretmek olan hesaplara verilen ad.
  • her zamanki gibi bunu da yanlış anlamışız.

    kadın " kitap sevgisi aşkı hep okurum o kadar okurum ki artık yazarım bile" diye profil oluşturuyor sayfaya bir giriyorsun altın günü kek börek...
  • çok eleştirilmesine rağmen sonuna kadar desteklediğim hesaplardır.

    cahil cühela grup tarafından paylaştıkları kitapları okumamış olmak, sadece gösteriş için kitap paylaşıyor olmak gibi ithamlara maruz kaldılar.

    diğer taraftan kendilerine entelektüel diyen bir grup tarafından ise okudukları kitapların edebi değerinin olmaması gibi saçma sapan bir genellemeye maruz kaldılar.

    ama bence en önemli şeyi gözden kaçırdılar.

    türkiye 2019 yılında; %0,1 kitap okuma oranı ile 86. sırada yer alırken, günde kişi başına ortalama online olma süresi 7 saat. düşünebiliyor musunuz tamı tamına 7 saat!.....

    hal böyle olunca da kitapseverler toplumu kitaba özendirmek için en etkili silahı "sosyal medya"yı kullanmaya başladılar.

    paylaştığı kitap senin hoşuna gider ya da gitmez, tarzı ilgini çeker ya da çekmez, ergen kitabıdır ya da kült edebiyattır fark etmez. bence içerisinde bulunduğumuz durumun vahameti göz önünde bulundurulduğunda okuyan birini okumaya küstürmekten ölesiye korkmalıyız.

    bırakın ergenler ya da kendini erken hissedenler içi boş kitapları okusunlar, zorla takip ettirmiyorlar ki kendilerini, bir gün belki o da kapağını beğenir ilgisini çeker, güzel bir yola yönlenir, kitap okuma ilgisi, sadece ilginin ötesinde kültürel bir aktiviteye dönüşür.

    bu kadar cahil ve entel-cahil kesine kinimi kustuktan sonra takip etmekten keyif aldığım birkaç hesap paylaşmaya geldi sıra.

    bizimmahalleninkitapcisi
    selininbiri
    ipek.tombak
    1kitap1sokak
    selensbookland
    aycati
    fufuokur

    şimdilik aklıma gelenler bunlar, yeni keşfettiklerim olursa editlerim.

    son olarak "okuyunuz"
  • 2015-2017 arasında daha popülerdi sanırım bu bookstagramlar. sanırım ben o zamanlar bunlarla ilgili olduğum içindi. şimdi hiç bakmıyorum. kitaplar da ilgimi çekmiyor. zaten genelde bazı popüler yayınevlerinin dandik kitaplarını paylaşıyorlar. çünkü bedavaya kitap yolluyorlar, reklamı yapılsın diye. bu hesap sahipleri de ne yapsın, hiç beğenmedikleri kitapla ilgili övgü dolu yorumlar giriyorlar. böylece hesaplarının kitlesi de artıyor.

    bir ara bunu yapan arkadaşlarım vs. vardı. az önce baktım da hesapları kapatmışlar ya da gönderileri silmişler. ben de bir ara o zamanki sevgilimin hesabından kendi okuyup beğendiğim kitapların yorumlarını paylaşıyordum ama birkaç kere olmuştur. bir kere de kitap fiyatları ile ilgili bir yazı yazıp milleti gaza getirmiştim ama açıkçası bir öncü olmak istememiştim, yoksa o kitle ile gündeme gelebilecek bir imza kampanyası vs. düzenleyebilirdim.
  • kitabın özetini çıkarıp alıntı yapmayı inceleme sananları ayıklayıp hakikileri keşfedilebilirse takip edilesi hesaplar.
  • büyütmesi epey zor olan bir hesap çeşidi. benim de bir bookstagram hesabım var 4 yaşına girecek ama halen 230 kişi paylaştıklarımı görüyor. şimdi kaç kişinin takip ettiğinin ne önemi var popüler kültür kölesi falan diyeceksiniz ama gerçekten yorum yazarken bir emek harcıyorsunuz ve insan daha çok kişi görsün, okusun istiyor ister istemez.
  • goodreads, 1000kitap tarzı birçok kitap uygulaması varken, okuma zevkini instagramda şova dönüştüren hesaplar. birçoğu paylaşmak için okur. hemen bitirebileceği 100-150 sayfalık kitapları tercih ederler.
    bazıları vardır ki okuduğunu paylaşır. kaliteli fotoğraf ve yorumlarıyla takipçilerini kaliteli kitaplarla tanıştırır. faydalı tavsiyeler verir. bunlardan bazıları;
    gnurbooks
    zarifbirokur
    erdal_ernl
    ozgurkitaplarim
  • kitaplarla ilgili içerik paylaşan instagram hesaplarına verilen ad.

    aslında uzun zamandır açmayı düşünüyorum, amacım asla takipçi kasmak değil. terapi olur diye. zaten instagramda asıl paylaştığım şey kitap. (bkz: kitapkurdu olmak)

    dijital bir günlük olabilir üstteki yazarın yazdığı gibi.

    bir çılgınlık yapar açarım belki.
  • başkaları için değilde daha çok kendim için açtığım bir hesabım var. okuyup izlediğim unuttuğum şeyleri geri dönüp kendi notlarımdan bulduğumda tekrar hatırlayabiliyorum. bir nevi dijital kültür sanat günlüğü.
  • bookogina güzel kitaplar ve kaliteli yorumlar..
hesabın var mı? giriş yap