• erkek booktuber sayısının azlığı ilginç bir fenomen. hem türkçe hem ingilizce video içeriklerinin yüzde 80-90'ı kadınlar tarafından üretiliyor. aslında daha da spesifikleştirebiliriz bunu: 16-24 yaş arası gibi görünüyor kitap inceleme üreticileri. içerik olarak da yakın şeylerden bahsediyorlar. gerçi incelenen kitaplar ilgimi çekmediği için oturup izlemedim çoğunu baştan sona, thumbnailler ve videolara hızlıca göz atmakla vardığım sonuç, o yüzden belki de yanlış bir veri algısına sahibimdir. eğer gözlemim doğruysa bunu nasıl açıklarız merak etmiyor değilim. belirli janralar (genç yetişkin kitapları ve modernler dahil klasikler) önde. aklıma gelenler:

    -muhtemelen tüketim rakamlarıyla doğrudan ilgisi var. genç yetişkin kitapları şu anda en büyük piyasa payına sahip janra olabilir. modern ve modern olmayan klasikler de her daim alıcı bulanlardan. okuyucu havuzu genişledikçe bu havuzdakilerden youtuberlık yapmaya girişenlerin sayısı da artabiliyor. yıllık yüz bin kişinin okuduğu bir janra ile yıllık 500 kişinin okuduğu bir janra arasında ilkine dair daha çok üretim yapılması, ceteris paribus, istatistiksel açıdan daha makul bir sonuç.

    bu genç yetişkin kitap mevzuna da bir parantez açayım bu arada ilginç olarak, genç yetişkin kitaplarının hedef kitlesi 12-17 yaş arası olmasına rağmen hem ülkemizde hem de dünyada genç yetişkin kitapların en büyük alıcısı yetişkinler. örneğin abd'de genç yetişkin kitapların en büyük alıcısı 30-44 yaş arası. muhtemelen bunların büyük çoğunluğu da kadın aynı zamanda cinsiyet dağılımı söylenmemesine rağmen. ben sahafta çalışıyordum bir ara, o zaman da dikkatimi çekmişti bu, bize gelen genç yetişkin kitaplarının büyük çoğunluğu orta yaş kadınlardan geliyordu ve yine onlara gidiyordu. ilginç anektod olarak kalsın.

    -belirli türün kitap okuyucuları okudukları kitaplardan kamera önünde bahsetmeyi daha çok seviyor olabilir. bu tamamen spekülatif bir önerme olmakla birlikte bir nebze açıklayıcılık payı olabilir gibi. kamera önüne geçen genç yetişkin kitap okuyucularının genellikle 16-25 yaş arası olduğunu düşünürsek belki de bu grubu okudukları kitapları konuşmaya iten ortak bazı nitelikler olabilir sanki. aklıma birkaç aday gelse de kesin olarak şu faktör diyemiyorum. belki yine kendi yaş aralığında kendi okuduğu şeyleri seven insanların konuştuğunu görüp onlar da buna atılıyorlardır. belki genç yetişkin kitapları okuyanlar daha sosyaldir. bilemiyorum.

    yine de bir miktar disparite beklesek de bu kadar büyük bir uçurum tuhaf. konulara göre cinsiyetler arası fark olabilir, makyaj kanalı sayılarında kadınların erkeklerden yüksek olması normal, oyun kanallarında da erkeklerin. sayısal ve oransal fark büyük zira. ama kitap okuma oranlarında ortalamada aman aman bir fark yok. (erkekler yılda 7.1, kadınlar 7.3 kitap okuyor.) erkekler kadınlardan daha az youtuberlık da yapmıyor. ee, nedir yani? erkekler daha az ilgi çekici de olabilir belki bu konularda. yani erkek bir booktuber izlemek estetik olarak daha az zevk veriyor olabilir. zaten çok talep olmayan bir piyasayı da (kaç tane büyük booktuber var?) kadınlar dolduruyor olabilir bu sebeple.

    son tahlilde kanımca ilginç bir konu bu. belki biri çıkıp lisans/yl tezi bile yazabilir hatta. iyi akşamlar zenciler.
  • niyet okumak istemiyorum ama tutamıyorum kendimi. üzgünüm ama bu konseptte keşfettiğim kanalların birçoğu anlık hevesle ve biraz da videoda gösterme hevesiyle kitaplığını okumayacağı, yarım bırakacağı kitaplarla dolduran ve bunlarla ilgili de sürekli kutu açılışı videoları çeken kanallar. isim vermiyorum, eleştiriye tahamülleri olmadığından entry sildiriyorlar ancak bunlardan birini izledim bugün, elindeki kitapları çekilişle dağıtacağını söylüyordu. bir dünya kitap ve bunları da başka bir kutu açılışı videosunda göstermişti. çoğu kitabı okumadığını ya da yarım bıraktığını dile getirdi. şimdi de verecekmiş izleyicilerine, satıyormuş bazılarını da. bu bağlamda kendilerini samimi bulmuyorum ben de. sırf şov olsun, üç beş abdurrahman çelebi de bizden olsun diye bu içerikleri üretiyorlar izlenimine kapılıyorum. kitap vermeleri güzel bir şey bu arada, ona lafım yok. kitap almak bile zorlaştı iyice. yeri geliyor ekitap arıyoruz fellik fellik lakin okumadığın, okumayacağın kitaplar hakkında inceleme videoları çekmek, onları okumuş gibi yapmak, daha sonra da kitaplığında tozlanmaya-çürümeye terk etmek samimiyetsizlik değildir de nedir?
  • çoğu sait faik'i doğru telaffuz edemez. hatta -de anlamındaki "dahi" kelimesini de. hele bir "klasik" deyişleri var ki evlere şenlik. bunları doğru telaffuz edenine çok az rastladım.
  • günümüzde nilgün bodur ve öğrencileri ya da wattpad kitapları dışında, dostoyevski, nietzsche, freud, tolstoy gibi gerçek edebiyatın yaratıcılarının yazdığı kitapları konuştuğum, yine bu yazarların biyografilerini hazırladığım ve yakın zamanda görme engelliler için sesli öykülere başladığım bir youtube kanalım var.

    buradayım

    destek olduğunuz taktirde daha fazla kitap okuyup daha fazla inceleme ve tavsiyelerde bulunmaya devam edeceğim. nitelikli okurlar için iyi içerikler hazırlama konusunda çabalıyorum.
  • bunlardan bazıları belirli bir sayıda takipçiye ulaştığı zaman kendilerini ünlü olmuş sanıyorlar.
    yayınladıkları videolar amacından uzaklaşıyor.
    günlük yaşantılarını, çoluk çocuklarının videosunu falan yayınlamaya başlıyorlar.
    iyi de bunlar bizim umurumuzda değil ki.
    biz kitaplarla ilgili yorumlarınızı dinlemek için abone olduk sizin kanaliniza.
    yani amacımız sadece bu. diğer şeyler bizi ilgilendirmiyor ki. bana ne senin marketten ne aldığından, akşam yemeğinde ne yiyeceginden arkadaşım. sen kitaplardan haber ver.
  • birkaç kanal inceledim.

    yabancılarınkine bakmadım ama bizim ülkemizde sanırım kitap reklamı şeklinde denilecek videolar çekiliyor. yok bu ay ne okudum, ne okuyacağım. yok kitap alışverişi, yok ne aldım. yok bunu öneriyorum yok kitaplık turu vs. hepsi birbirine benziyor. biraz da kitap eleştirin. dilini, kurgusunu, alt metnini falan eleştir ıq. ama yok... illaki her şey para olacak. tabiki para kazanmak için yapılır, önemlidir bu ama yararlı olacağınıza , bu işi olması gerektiği gibi yapacağınıza geçimimizi oradan sağlamaya çalışıyorsunuz. bunun için de böyle abuk videolar çekip izleme kasıyorsunuz. bir söz vardır ya bir türk tüccarı bir gömlek satarak zengin olmaya çalışır ya youtuberlar da öyle. bir video ile para kasmaya çalışıyorlar. ama sonra neden türk edebiyatı gelişmiyor ? bundan ıq işte . neden türkler eleştiri yapamıyor, bilmiyor? bundan işte . belki de bunlar da bilmiyor böyle videolar çekiyorlar. dediğimi yapanı görmedim şu ana kadar.

    kazıklı maria booktuber olmasa da bir şekilde bunu yapıyor. sizin de yapmanız lazım bence. öyle yapmanız gerektiğini düşünüyorum. o kız bile tam olması gerektiği gibi olmasa da sizden daha çok booktuber. kazıklı da milleti güldürmek için cringe kitapları inceliyor şu an . belki ileride güzel kitaplar da okur.
  • yeni kitaplar keşfederim arzusuyla izlemeye başladığım fakat ephesus, epsilon gibi yayınevlerinin ergen okura hitap eden kitaplarının reklamından başka içerik üretemediğine şahit olduğum kitle.

    tam ümidimi kesmişken hem kitaplar hakkında ayrıntılı bilgi verebilen hem de edebi değeri olan kitaplar öneren bir kanal keşfettim. izlemek isteyen buyursun kitap dünyam
  • kesinlikle boyle bir eksik vardi. cok begendim. takipteyim.
    spoiler
    tübitak diye biri var, kiz mi erkek mi anlamadim, o yazmis
    spoiler
    olamaz boyle bir tatlilik
    https://youtu.be/7etfzcsuc58
  • favorilerim;
    (bkz: ebru aykaç)
    (bkz: dileda arslan)
    diğer ikisi kadar olmasa da
    (bkz: rukiye ekinci)
    (bkz: damla cerrah)
    (bkz: ayça ertürk)
  • türkiye'de ki booktuberleri takip ediyorsanız ya en azından youtube de şöyle bir arattıysanız karşınıza en çok çıkacak sonucu söylüyorum: 'kitap alışverişim, dev kitap alışverişim, 5465 tane kitap aldım.' çoğunluğu okuyucu değil alıcı. aldıkları da vampir kitaplarından hallice watpadd kitapları diyebiliriz.
    kitap yorumlarını özellikle de yeni okuduğum bir kitabın yorumlarını okumayı ve dinlemeyi çok severim. göremediğim bir kaç detayı fark eden biri çıkmıştır veya benim fark ettiğim bir şeyi başkası fark edememiştir. son iki yıldır ise tamamen klasiklerin rüzgarına kapılmış bir vaziyetteyken bir üst entrydeki yazar arkadaşın paylaştığı link bana ilaç gibi geldi. kanalın adı bile güzel 'klasik okur<3'
    bu hanım çok doğru bir şey söyleyerek dedi ki 'dünya klasiklerine yöneliyor ama türk klasiklerini geri plana atıyoruz.' o kadar haklı ki... kitaplığıma bakıyorum 14 yaşımdan beri aldığım dünya klasikleri ile dolu iken türk klasiklerinden sadece sabahhattin alinin bir kaç kitabı ile mehmet rauf'un eylül'ü var. 30 olmama 7-8 ay var ve ben daha ince memed okumadım. sevgili klasik okur beni bu konuda birazcık utandırdı evet.
    not: kendisini tanımıyorum, arkadaşım veya yakınım değil.
    bir diğer isim ise https://www.youtube.com/…l/ucxyh46pax5sdsj8vq_ztenq
    baş ucu kitabım sefilleri benim gibi yerlere göklere sığdıramayan mine hanım <3
hesabın var mı? giriş yap