• son zamanlarda iyice ülkemizde yaygınlaşmış durumda olan bir olay. yukarıda bahsedildiği gibi kitapların genellikle gençlere yönelik edebi değeri düşük olan eserler olması bu kitlenin yaptığı aktiviteden gelen kaliteyi düşürüyor. ancak yine de ülkemizde gayet sık kitap okuyan insanların olması o kitlenin kültür seviyesini her türlü artıracaktır.

    aralarında istisnai olarak önemli kült edebi eserler ve/veya günümüzde popüler olan ''kürk mantolu madonna'' gibi eserlerden bahseden booktuberlar da var bu kitlenin bu etkileşimine güvenerekten ileride çok daha sık bu tür videolardan görmeyi umut edebiliriz.
  • yeni kitaplar keşfederim arzusuyla izlemeye başladığım fakat ephesus, epsilon gibi yayınevlerinin ergen okura hitap eden kitaplarının reklamından başka içerik üretemediğine şahit olduğum kitle.

    tam ümidimi kesmişken hem kitaplar hakkında ayrıntılı bilgi verebilen hem de edebi değeri olan kitaplar öneren bir kanal keşfettim. izlemek isteyen buyursun kitap dünyam
  • (bkz: boktuber)
    (bkz: serbest çağrışım)

    bok atmak bir yana ilk defa duyduğum, ilgi çekici olabileceğiyle bok bok içerik sıçanlar kaynayabileceği arasında gidip geldiğim kavram. daha detaylı inceleyip bu entry’yi güncelleyeceğim.

    edit: birkaçını inceledim. bu arkadaşlar her ay binlerce sayfa kitabı nasıl okuyor, okuduklarından nasıl da bu kadar az faydalanmayı başarabiliyor hayret ettim. bir de şunu fark ettim, videolar çok uzun. günümüzün ultra hızlı tüketim toplumunda kim kimin okuduğu kitapları anlattığı bir videoyu 25-30 dakika izler ki? daha “hap” bilgi lazım. sonra da dedim ki “ben de yaparım yaaee”. tabi sonra üşendim. ağzımı açıp da iki kelam etmeye bile üşenirken, hayatımı idame ettirmeye yetecek kadardan fazlasını nefes israfı olarak görürken bir de kamera karşısına geçip insanlara kitap mı anlatacağım? yoo dostum, yoo.
  • fantastik sever
    belki booktuber demek pek doğru olmayabilir ama bence küçük bir kanal olmasına rağmen güzel içerikler üretiyor. daha çok fantastik ve bilimkurgu ağırlıklı olan kanalında videoları podcast halinde ve sanki bir arkadaşınızla karşılıklı oturup sohbet ediyormuşsunuz hissini yaratıyor dinleyen bünyede. ilerde umarım daha iyi yerlere gelir diye temenni ediyor ve takdiri sizlere bırakıyorum.
  • kitap okuyanların youtube üzerinden okudukları kitapları paylaştıkları ve yorumladıkları benim de oldukça faydalı bulduğum bir platform.

    youtube: http://www.youtube.com/klasikokur

    ınstagram: https://www.instagram.com/…heet&igshid=x38spjkmn82d

    edit: imla
  • türkiye'de ki booktuberleri takip ediyorsanız ya en azından youtube de şöyle bir arattıysanız karşınıza en çok çıkacak sonucu söylüyorum: 'kitap alışverişim, dev kitap alışverişim, 5465 tane kitap aldım.' çoğunluğu okuyucu değil alıcı. aldıkları da vampir kitaplarından hallice watpadd kitapları diyebiliriz.
    kitap yorumlarını özellikle de yeni okuduğum bir kitabın yorumlarını okumayı ve dinlemeyi çok severim. göremediğim bir kaç detayı fark eden biri çıkmıştır veya benim fark ettiğim bir şeyi başkası fark edememiştir. son iki yıldır ise tamamen klasiklerin rüzgarına kapılmış bir vaziyetteyken bir üst entrydeki yazar arkadaşın paylaştığı link bana ilaç gibi geldi. kanalın adı bile güzel 'klasik okur<3'
    bu hanım çok doğru bir şey söyleyerek dedi ki 'dünya klasiklerine yöneliyor ama türk klasiklerini geri plana atıyoruz.' o kadar haklı ki... kitaplığıma bakıyorum 14 yaşımdan beri aldığım dünya klasikleri ile dolu iken türk klasiklerinden sadece sabahhattin alinin bir kaç kitabı ile mehmet rauf'un eylül'ü var. 30 olmama 7-8 ay var ve ben daha ince memed okumadım. sevgili klasik okur beni bu konuda birazcık utandırdı evet.
    not: kendisini tanımıyorum, arkadaşım veya yakınım değil.
    bir diğer isim ise https://www.youtube.com/…l/ucxyh46pax5sdsj8vq_ztenq
    baş ucu kitabım sefilleri benim gibi yerlere göklere sığdıramayan mine hanım <3
  • favorilerim;
    (bkz: ebru aykaç)
    (bkz: dileda arslan)
    diğer ikisi kadar olmasa da
    (bkz: rukiye ekinci)
    (bkz: damla cerrah)
    (bkz: ayça ertürk)
  • iş gereği takip etmeye başladım. sağolsunlar okumayacağım pek çok kitap için yorumda bulunarak işimi kolaylaştırıyorlar. ortalama türk okuru profili çıkarmak için izlenebilirler.

    favorim:
    ebru aykaç

    takip edilebilecek olanlar:
    asena özoral
    ashita kyo kino
    ayça ertürk
    ayşe ümit karabacak
    baldan beri
    begüm çakır
    bir bilimhatunu
    burcununkitaplari
    damla cerrah
    dileda arslan
    eda köksal
    elif köker
    eren nadir akşamoğlu
    ipek tombak
    kitap gıybeti
    kitap paraziti
    mine'nin kitap önerileri
    nihan alak
    nil meltem nişancı

    off sıkıldım. bir ara n'den sonrasını da yazarım.
  • bu başlığa yazılanları görünce, biraz klasik kalacağımı anlamış bulunmaktayım. gerçi bu iyi bir özellik iken ilk üç video itibariyle, o tutukluluk halimden tam kurtulamadığım için fazla klasik de gelebilirim. ama dedim ki madem konuşmayı seviyorum ve yakınımda da bir kitap okuma kulübü yok, sanırım kitaplarla ilgili gevezelik yapmak için en iyi çözüm bu. (lost'un 3. sezon 1. bölümünün başlangıç sahnesindeki gibi bir kulübe ait olmak da hoş olurdu doğrusu)

    şimdiye kadar; booktuberlık kariyerimde sırayla ilk üç basamağı şöyle sıralayabilirim:

    tüm 19. yüzyıl rus edebiyatını cebinden çıkaran palto, hırslarıyla bizden, bazen de diğerlerinden olduğunu düşündüğümüz macbeth ve de ironiyi anlamayan nesle aşina olmak istemeyen hayri irdal'ın ayarlar/ayarsızlıklar üzerine macera dolu güncesi saatleri ayarlama enstitüsü.

    umarım siz bu satırları okurken, unumu eleyip eleğimi asmamış olurum. basamaklara yenilerini ilave etme temennisiyle...

    (bkz: https://www.youtube.com/c/hayrunnisatunc)
  • (bkz: blending)
hesabın var mı? giriş yap