• bu saçma sapan alışkanlık yüzünden çoğu evde pakedi açılmamış borcam havuzu bulunur. bu borcamlar kişiler arasında sürekli döner durur. boyutlarına göre tepilecek kişiler belirlenir. bir gün kafam atacak ve bu borcam benzeri hediye olarak gelmiş bütün gereksiz şeyleri evden bir kalemde uzaklaştıracağım. stok maliyeti var resmen bana. 2+1 eve insan gibi sığabilecekken bu süprüntüler yüzünden 3+1 ev kiralamak durumunda kalıyoruz. kim kazanıyor? süprüntü üreticileriyle ev sahipleri. ev hediyesinden tiksindim, hatta her türlü hediyeden tiksindim.
  • umut sarıkaya'nın karikatüründe müthiş el attığı eylem.
  • babamın çalıştığı fabrikadan her sene bir yada iki koli cam ürün verirlerdi e haliyle biz hediye götürme sıkıntısı çekmemiştik, babamın iş arkadaşlarına yapılan ziyaretler hariç tabi. aslında yadırgamamak lazım cam hediye etmek sağlık hediye etmek demek, üstelik borcam kullanılsa çok kullanışlı bir şey.
  • memleketteki tüm orta yaşlı gün teyzelerinin en sevdiği aktivitedir, fazla borcam göz çıkarmaz.
  • anneannem ve arkadaşlarında farkettiğim bir takassal dönüşümün sembolüdür benim için. şimdi senelerdir şöyle bir durum vardı ve hala var, bunlar her misafirliğe gittiklerinde hediye olarak borcam götürüyorlar, onlara her misafir geldiğinde de misafir hediye paketine sarılı bir borcamla geliyor. anneannem ise hediye paketine çok zarar vermeden açıyor ve yüklük e kaldırıyor. bu duruma küçükken anlam veremezdim bir zaman sonra anladım ki borcam, anneannem ve arkadaşlarında dönüşümlü bir hediye ve her misafirlikte herkes birbirine farklı borcam getiriyor böylelikle sana gelen borcam aynı kişiye geri gitmiyor başka bir arkadaşa veriliyor. yani para çıkışı bir borcam aldıktan sonra bitiyor.
    e sonuç olarak tabi ki, hem bütçe kontrolü oluyor hemde nezaket kuralları çiğnenmeden devam ediyor.
  • kesin bir cemiyetinizde dandik bi tanıdığınızdan hediye gelmiştir, vitrinin dolabında yıllarca dandik bir yakınınızın cemiyeti olması beklenir. o gün geldiğinde üzerindeki tozlar üflenir ve yeni sahibinin vitrininin dolabına doğru yola çıkar.
  • evime taşınalı bir seneden fazla olmasına rağmen kimsenin bana yapmadığı eylem. üzülüyorum resmen. arada alsam mı kendime diye düşünüyorum sonra rüyalarıma elinde borcamla misafirliğe gelen insanlar giriyor. borcamları kutusuyla dolap üstlerine koyduğum geliyor almıyorum. türkiye sınırları içerisinde evine borcam hediye gelmemiş bir var ey paşabahçe! duy sesimi!
  • (bkz: hediyeyi hediye etme anlayışı) ortada bi döngü var,
  • yaşı gelen herkesin birgün gerçekleştireceği veya maruz kalacağı eylem.
hesabın var mı? giriş yap