• (bkz: pasif yatırım) ne yazık ki ülkemizde bir çok küçük yatırımcı borsa yatırım fonlarını tefas üzerinden görülen yatırım fonları(bkz: mutual fund) ile karıştırıyor (bkz: exchange traded fund). borsa yatırım fonu nedir? bu karıştırma gayet normal, çünkü bu iki yatırım aracının türkçe isimlendirmesi bence biraz dandik yapılmış. birbirine çok benzeyen, neredeyse aynı isimler seçilmiş. dolayısı ile sanki bilerek ve isteyerek tam bir kavram karmaşası yaratılmış (tabii ki yatırım fonu portföy yöneticilerinin lehine olacak şekilde).

    aradaki temel fark su ki tefas'dan gördükleriniz aktif olarak yönetilen, yıllık yüzde olarak ciddi meblaları portföy yönetim ücreti olarak kesen yatırım fonları. hisse senetlerine de, tahvillerede, emtialarada, altınada, her bir enstrümana sepet olarak yatırım yapabiliyor fon yöneticisi sizin paranız ile. bu fon yöneticisinin günlük işi de sürekli piyasaları takip edip yönettiği fonun sepetteki ağırlıklarını kendince, piyasaya göre vs dengelemek. dolayısı ile yatırımcılardan da aynen bir emlakçı gibi ama her yıl olmak yüzde 2 hatta 3 gibi ciddi komisyonlar alıyor yatırılan para üzerinden. yani kar da etse zarar da etse çatır çatır alıyor bu yönetim ücretini sizin ana paranız üzerinden. hatta belli kriterlere göre başarılı olursa bir de karın yüzde 20'sine filan bonus adı altında ortak olabiliyor fonun mevzuatına göre.

    diğer yandan byf'ler belli bir endeksi takip ediyor (bkz: bist 30) (bkz: bist 100) ve öyle günlük yönetilmiyor. ya yılda bir ya çeyrekte bir yada ekstra bir durum olduğunda (şirket batması, borsadan çıkartılması, acayip fiyat hareketleri vs) tekrar ayarlanıyor, dengeleniyor vs. ama byf'ler de aynen aktif yönetilen fonlar gibi farklı yatırım araçlarından sepet yapabiliyorlar. pasif yönetildikleri için de byf'lerin yıllık komisyonları aktif yönetilen fonlardan abartısız 10 kat daha hesaplı olabiliyor. iyi gelir - ziraat byf programı byf ile ilgilenenler şuradan ziraat portföy ün daha detaylı incelemesine bakabilirler: ziraat byf sunumu

    avrupa, amerika hatta bir çok gelişmekte olan ülkede bile ishares, vanguard gibi şirketlerin etf lerine yüzde 0.07 (onbinde 7) gibi oldukça düşük yıllık fon yönetim bedeli ile yatırım yapabiliyorsunuz.

    türkiye'ye gelirsek, benim tefas üzerinden gördüğüm kadarı ile çoğu yatırım fonunun yıllık yönetim ücretleri yüzde 2 ile 3 arasında değişiyor ki yürürlükteki mevzuat bir tavan komisyon ücreti ile sınırlama getirmiş. yine de yurtdışı etf alternatiflerine göre bizim yatırım fonları yaklaşık 30 kat daha yüksek komisyon ücreti alıyor! bu duruma mutlaka bir el atılması, türkiye'de yatırımcıların söğüşlenmesinin sona ermesi gerekiyor.

    bildiğim kadarıyla ülkemizdeki borsa yatırım fonu sayısı haziran 2021 itibari ile hala sadece 13 ve şimdilik sadece ziraat bankası ve qnb finansbank byf'leri mevcut. bu çok sınırlı sayıdaki hisse senedi fonlarının da belki sadece 10 tanesi ağırlıklı olarak hisse senetlerini takip ediyor, gerisi altın, döviz vesaireye yatırım yapıyor. ne yazık ki bu az sayıdaki mevcut hisse senedi byf'leri sadece türkiye hisse senetlerine yatırım yapıyor, dolayısı ile öyle ciddi bir risk dağılımı, global piyasalara erişim vs sunmuyor yatırımcılara. yani avrupa, amerika hatta asya gibi gelişmiş piyasalarda olduğu gibi, bireysel türk yatirimcisi için uygun fiyatlara, makul bir fon yönetim bedeli ödeyerek global hisse senedi piyasalarina ulaşmak 2021 yılında bile hala mümkün görünmüyor. sadece bu bile türkiye finans piyasasının ne yazık ki ciddi derecede sığ ve ilkel olduğunu gösteriyor bir yerde. (bkz: zre20) (bkz: zpbdl)

    ve sanki ekonomi, finans vs alanlarında tüm temel meseleler halledilmiş gibi hala da yok istanbul finans merkezi cart curt diye temel atılıyor, beton dökülüyor. türkiye için konuşursak, finans piyasalarinda hayaller isviçre ama gerçekler zimbabve gibi duruyor cidden.

    alakası olduğunu düşündüğüm şu başlıklar var bir de, umarım birine yardımı dokunur.
    (bkz: temettü emekliliği)
    (bkz: finansal özgürlük)
    (bkz: midas menkul değerler)

    hala ikna olmayanlar için aswath damodaran hoca'dan gelsin. pasif vs aktif yatırım
  • kap üzerinden gördügüm kadari ile ak portföy'de dünya'nin bu yöne evrildigini görerek borsa yatirim fonu cikarmis ki apx30 kodu ile gecen bist 30 borsa yatirim fonunun yillik yönetim ücreti aynen ziraat gibi yüzde 0.25 olarak belirlenmis.

    diger yandan yine ak portföy'e ait, aku kodu ile gecen, aktif yönetilen bist 30 yatirim fonu yillik yüzde 2 yönetim ücretine sahip ki digerinin tam 8 kati ücret ödemek demek oluyor bu.

    türkiye'de hali hazirda yatirim yapabilecegeniz tüm borsa yatirim fonlarina kap üzerinden bakabilirsiniz. kap linki
  • pasif yatırımcı için, hisse/emtia vs seçemeyenler için, üzerinde pek düşünmek istemeyenler için ve fonların yüksek işletim ücretinden kaçınmak isteyenler için idealdir.

    tabi benim tavsiyem yine de al sat değil de, alıp bekletmek, sabırla beklemek, yıllarca biriktirmek, bileşiğin dibine vurmaktır.

    ülkemizde pek bilinmez, aslında çok mantıklı ve makul yatırım araçlarıdır. çeşitlendirme için de kullanabilirsiniz.
  • bankanızdan yatırım hesabı açarak, hisse senedi alır gibi alabileceğiniz yatırım fonudur.
  • borsada işlem gören endeks fonu.geleneksel yatırım fonlarına göre kredili işlem gerçekleştirilmesi,açıga satış imkanı,gün içinde işlem görebilmesi gibi avantajları vardır bu fonların.yurtdışı piyasalarında işlem gören türkiye piyasalarında ise teknik altyapısını tamamlamasından sonra kulallanılması düşünülen finansal araç.
  • yatırım fonlarından farklı olarak bu fonlar pasif olarak yönetilen fonlardır, dolayısıyla yıllık yönetim ücretleri yatırım fonlarının neredeyse 10 da 1'i kadardır.

    bu fonlar takip ettiği endeksin hisselerini endeksteki ağırlıkları kadar bulundururlar yani aktif olarak herhangi bir al-sat durumu yoktur.

    örnek olsun diye ziraat katılım 30 borsa yatırım fonunun linkinibırakıyorum. bu fonun yönetim ücreti yıllık % 0,25.

    yönetim ücreti fazla diye eleştirilecek fonlar borsa yatırım fonları değil yatırım fonlarıdır.ikisi farklı şeyler
  • amerika borsa yatirim fonlari midas ile yatirim yapıyorum ama bazı fonlar likidite veya yatirimci azligi sebebiyle kapaniyor. turkiye'de cesitlilik maalesef yok orada da gmstr gumus fonu alıyorum 31 aralık 2023 tarihine kadar stopajdan muaf.
  • ing. "exchange traded funds".
  • borsa yatirim fonu ile yatirim fonu farklıdır,borsa yatirim fonu borsanın açık olduğu saatlerde alınabilir.
hesabın var mı? giriş yap