şükela:  tümü | bugün
  • mali cumhuriyeti'nden blues müzisyeni. 65 yaşında, gitar çalıyor, şarkı söylüyor, şarkı yazıyor. lakabı "kar kar" , futbol oynadığı dönemlerde, kendisine "kari kari" (topu sür) diye tezahurat yapılırmış, buradan çıkmış bu lakap. yaptığı müzik içersinde, balafon, gitar, perküsyon, akordeon, armonika kullanıyor.
    mali cumhuriyeti'nin en populer müzisyeni adeta, ama yıllarca hiç para kazanmamış müzikten, bir çok değişik iş yapmış karnını doyurmak için. karısı öldükten sonra da fransa'ya yerleşmiş, ilk albümünü 1992 yılında 50 yaşında çıkarmış.
    keyifli, dinlendirici, saf bir müzik onunki.

    diskografisi:
    mariama (1990)
    kar kar (1992)
    les enfants de pierrette (1995)
    sa golo (1996)
    maciré (2000)
    je chanterai pour toi (2003)
    the best of boubacar traoré: the bluesman from mali (2003)
    kongo magni (2005)
  • diaraby parçası dinlediğim en güzel on parçadan biridir heralde.
  • rahatlatıcı bir etkisi var bu adamın gitarı ve sesinin üzerimde. bunaldığım zamanlarımın ilacı: diaraby ile başlıyorum, kar kar ile devam ediyorum hep, sonrası önemli değil, yatışmış oluyorum zaten.

    bu adamı dinledikçe, her şeyi bırakıp gitmek istiyorum, sadece şarkı söylemek istiyorum. ötesinde gözüm yok. 65 yaşına gelmeden yapmak istiyorum bunları. işte böyle böyle kafamı karıştıran bir güzel müzisyen bu amca. ilaç gibi.
  • afrika müziğinin nadide ve güzide temsilcilerindendir. beni afrika müziği ve blues a karşı bağlayan adamdır diyebilirim. kendinizi müziğin akışına bıraktığınızda bir bakmışsınızki aşk acısından yüreğiniz kavrulmuş, ya da yalnızlıktan içiniz burkulmuş. ruhunuzu etraflıca sarıyor bu adamın icra ettiği müzik. ruhumuzda dokunduğu hassas duyguların çeşitliliği bakımından daha önceki entry lerde bahsettiğim beynelmilel kimliğe sahip sanatçılar arasında gösterilebilir bu zat-ı muhterem de.

    mariama kaba, diarabi, mouso teke soma ye isimli parçalar üstadın icra etmiş olduğu tanışma mahiyetindeki eserler arasında sıralanabilir.
  • ismini söylemek zor geliyorsa ismi ebu bekir.

    dounia tabolo diye güzel bir şarkısı var. düz(?) dünya gibi bir anlamı olabilir.

    ayrıca yine malili rokia traore diye güzel sesli bir kadın şarkıcı var. akrabalıkları var mı bilmem.
  • 1942, kayes , mali'de doğdu ) malili bir şarkıcı, söz yazarı ve gitaristtir.

    traoré ilk olarak 1960'ların başında öne çıktı. kendisine gitar çalmayı öğretmiş ve amerikan blues müziğini, arap müziğini ve batı afrika'nın mande kültür bölgesinde bulunan pentatonik yapıları harmanlayan benzersiz bir tarz geliştirmişti . mali'de bir süperstar ve yeni bağımsızlığını kazanan ülkenin bir simgesiydi (bkz . mali tarihi ). şarkıları son derece popülerdi ve düzenli radyo çalmaktan hoşlanıyordu. ancak kayıt yapmadı ve müzisyenlere telif ücreti ödenmediği için çok fakirdi.

    1968'de moussa traoré , mali devlet başkanı modibo keïta'yı devirdiğinde , yaygın olarak önceki rejimle bağlantılı bir sanatçı olarak görülen boubacar traoré yayınlardan kayboldu. 1970'lerde traoré'nin popülaritesi 1987'de televizyonda sürpriz bir şekilde görünene kadar azaldı. bu "yeniden keşif" ten kısa bir süre sonra boubacar'ın karısı doğum sırasında öldü. keder içinde fransa'ya taşındı ve altı çocuğunu desteklemek için inşaat çalışmaları yaptı. oradayken, bir ingiliz plak yapımcısı traoré'nin radyo performanslarından birinin kasetini keşfetti ve sonunda bir plak anlaşmasına imza attı. ilk albümü mariama 1990'da yayınlandı. o zamandan beri traoré, avrupa, afrika ve kuzey amerika'yı gezerek uluslararası üne kavuştu .

    boubacar , belçikalı yazar lieve joris'in mali blues (lonely planet, avustralya) kitabında yer almaktadır . kitap, isviçreli film yönetmeni jacques sarasin'e , boubacar hakkında, 2005 yılında dvd'de yayınlanan 2001 yapımı je chanterai pour toi ("senin için şarkı söyleyeceğim") için ilham verdi . birkaç blues sanatçısıyla birlikte blues road filminde ( au coeur du blues ), louis mouchet (2001).

    boubacar sonra serbest kongo magni aynı zamanda onun üretecektir christian mousset festival musiques métisses d'angoulême (angoulême kültürlerarası müzik festivali) müdürü, üretilen (marabi, 2005), mali denhou (lusafrica, 2010). kar kar, avrupa ve ardından amerika birleşik devletleri ve kanada'da beğenilen canlı performanslarla kaybedilen zamanı telafi etti. mbalimaou (my brothers) şubat 2015'te, ardından dounia tabalo kasım 2017'de yayınlandı.

    diskografi
    mariama (1990)
    kar kar (1992)
    les enfants de pierrette (1995)
    sa golo (1996)
    maciré (2000)
    je chanterai pour toi (2003)
    boubacar traoré'nin en iyisi: mali'den bluesman (2003)
    kongo magni (2005)
    mali denhou (2011)
    mbalimaou (2014)
    dounia tabalo (2017)
  • kendisini yeni keşfetmekle birlikte müziğine hayran kaldım. çok özel ve güzel bir tınısı var melodilerinde, insanı rahatlatıyor. sırayla bütün albümlerini dinleyeceğim.