• kısa kaya da denir. yerden çok fazla yükselmeden, kaya üzerinde genellikle yatay gidilerek, bazen de dikeydir balkondur takılarak yapılan kaya tırmanışı çeşidi. kaya üzerinde hareket etmeyi, ayak hareketlerini ve tutuş tekniklerini öğrenmek bakımından faideli olduğu söylenir*.
  • teknik beceri ve dayaniklilik konusunda gelismeyi saglayan kaya tirmanisi cesidi. fazla yukselmeden yatay rotalarak izlenerek uygulanir; beceri gelisimi icin kollar ve bacaklarin capraz tutuslar yada basislar yaparak ilerlenmesi faydali bir egsersizdir.
  • trukceye "kisa yan gecis" olarak cevrilmis kelime.
  • www.coupe-du-monde.ru
  • kimi goruslerce kaya tirmanisinin en saf halidir. malzeme yok, problem var, tirmanisci var.
    bu spora odaklanan tirmanisci sayisi dunyada artmakta, turkiyede olusmaktadir
    ayri bir konu olarak kisa kayayi ele alan yazilar (bkz: tirmanis org)da bulunabilir mesela
    http://tirmanis.org/index.php/bouldering
  • dünya ve türkiye şampiyonası ayaklarının yapıldığı, dağcılık disiplini içerisinde ender görülen yarışma anlayışının uygulandığı kaya tırmanış şekli.
  • kaya tırmanışına yeni başlayanlar için çok faydalı bir antrenmandır.
  • crash pad'siz yapılmaması tavsiye olunur.
  • dünyanın en zevkli şeyidir kendisi. sonuna kadar zorlamak deyimi boulderinge cuk oturur. çünkü gerçekten de sonuna kadar zorlamak neymiş bouldering yaparken anlarsınız. suratınız şekilden şekile girer, bacaklarınızı ağzınızın kenarında bulabilirsiniz, 5,6 milmetre ile kaçırdığınızda "hasssssssiktir" diye bağırmak kadar içten bir şey yoktur şu fani dünyada. boulder rotalar sizden kondisyon bekler güç bekler nefesinizi ayarlamanızı bekler milimetrik hamleler yapmanızı bekler zeka bekler tecrübe bekler. eğer dinamik bir hamle yapıyorsanız gideceğiniz tutamağa elinizi çok küçük bi aralıkta yerleştirmeniz gerekir yoksa yiyeceğiniz şoktan tutamağı tutmanız pek mümkün olmayacaktır. bouldering sizden esneklik bekler belinizi ağrıtır kopartır bazen ağrıtır acıtır.

    boulder yapan adam kollarından anlaşılır. bouldering çizer sizi.
  • türkiye'de gelişmesi, geliştirilmesi, desteklenmesi ve yönelinmesi gereken sporlardan biridir. gel gör ki ülke çapında yapılan yarışmaları organize eden kuruluş bir üniversitenin dağcılık kulübünden başkası olmaz. reklam bulamazsınız, sponsor bulamazsınız, tanıtım yapamazsınız.

    http://bit.ly/ywt3ko
    verdiğim bu örnek, 2011'de almanya'da düzenlenen dünya şampiyonası finallerinin bir ayağı. dikkatinizi tırmanışçılara değil de organizasyona ve çeşitliliğe verirseniz, ne kadar geniş çaplı olduğunu anlayabilirsiniz. dünyada bu işin yapıldığı yerler koca koca stadyumlar olurken, bizde bir üniversitenin tırmanma duvarını geçmez.

    bir diğer husus, eğitim ve pratik yapılabilecek salon ya da tesis imkanlarının olmaması. az değil, olmaması! avrupa'da bu konuda eski fabrikaların ya da hangarların düzenlenerek kocaman salonlar yapıldığı örnekler mevcut. hem de çokça. bu tür girişimler desteklenirse, düşünmek bile istemiyorum güzel sonuçları...
hesabın var mı? giriş yap