• 11 gün kadar misafir edildiğim hastane.

    psikiyatrik hastalıkların yatarak tedavisinin gerçekleştirildiği bu merkez ile alakalı endişesi ya da merakı olanlara fikir verebilecek bir entry yazmaya niyetlendiğimi belirtmek isterim.

    amatem binası ve psikiyatri hastanesi binası olmak üzere tesiste 2 adet bina yer alıyor. özellikle bahar ve yaz aylarında tadı çıkarılabilecek güzel yeşil alanlara sahip. bahçede 1 adet tavşan, 3 adet ördek ve kafes içerisinde görebildiğim kadarıyla 1 adet rottweiler beslenmekte. şimdi yavaştan içeriye girelim isterim.

    ferah bir lobiye sahip. kullanılan ilaçlardan kaynaklı bu sınıftaki hastanelerde genel kullanım alanları belli bir derecenin altında olmak durumunda. bu sebepten dolayı ufak bir ürperme hissetmeniz mümkün. oda kapasitesi çok olmadığından ve hasta sirkülasyonu yoğun olmadığından ortak alanlarda çok keşmekeş olmaz.

    ortalama insan boyunun üzerindeki kırılmaz camlı korkuluklar, kulpsuz sabit pencereler dikkatinizi çeker. odada da yumuşak duvarlar ve kırılmaz aynalar mevcuttur. oradaki pencere de görevli tarafından kontrollü bir şekilde açılır ve kapatılır. karşılıklı odaların olduğu koridorlardan oluşan tedavi merkezinde her koridordan sorumlu bir hemşire vardır. hepsi size adınızla hitap edecek şekilde sizi tanır. nöbet değişimi esnasında yemekler sonrası ortak alanlarda ilaçları verebilmek için nöbeti yeni devralan hemşireye tek tek tanıtılırsınız. tüm ilaçlarınızı tek tek hemşire gözetiminde almak zorundasınızdır.

    yemekler birlikte yenir. katılması zorunlu tutulmayan sosyal aktiviteler birlikte yapılır. cardiovascular fitness yapabileceğiniz küçük bir spor odası da mevcuttur. uyku gözlem ve ekt odası da bulunmakta.

    refakatçi bulundurma hakkına sahipsiniz. özellikle şehir dışında ikamet eden hastaların 2 adet refakatçisi bile olabiliyordu.

    hafta sonu hariç diğer günler hem hastalığınızın seyrini takip eden psikiyatristinizle hem de hastanede yer alan psikologla görüşme yapmanız mümkün. haftanın belirli günlerinde bulabileceğiniz diyetisyen size uygun, destekleyici bir yeme düzeni de hazırlayabilir. sabahın erken saatlerinde her gün ayrı hazırlanan programlar panolara asılarak hastalara duyrulur. burada belirtilen saatlere ve ilaçlarınızın düzenli verilebilmesi için öğün saatlerine riayet etmek önemli. kalan zamanları istediğiniz şekilde değerlendirebilirsiniz. benim için telefon-bilgisayar yasak değildi. doktor insiyatifindeki bir durum olabilir, o yüzden net bir şey diyemiyorum.

    yoğun gözlem gerektirmeyen ve sosyal alanlarda bulunmasında sakınca görülmeyen hastalarla birlikte hastane içerisinde yer alırsınız. hayatlarını oldukça zorlaştırmış okb'liler, duygudurum bozukluğu olanlar, yeme bozukluklarına sahip hastalar çokça karşınıza çıkar. sanıyorum bir kısım hasta için de bakımevi görevi görmekte. çok uzun süredir orada kalıp da hiç ziyaretçisi olmayan hastalar da mevcut.

    deneyimlerime, kattıklarına, kaybettiklerime gelecek olursak; hayatınızın, o hengamenin kıymetini anlayacağınız kadar sessiz bir yer. kafa dinlemek için gerçekten güzel; fakat bir süre sonra kendi iç sesinize fazlasıyla dalıyorsunuz. cam bardaktan çay-kahve içmeyi, elinize porselen bir tabağın emanet edilişini (tüm mutfak materyalleri plastik ya da karton), karşıdan karşıya geçmeyi, insanların arasına karışmayı, durakta dolmuş otobüs beklemeyi özlüyorsunuz. kendinizi, hayatınızı 'beter' diye sınıflandırarak gittiğiniz yerde 'beterin beteri'ni görerek elinizdekine daha çok sarılmayı öğreniyorsunuz.

    kızsak da bunalsak da küfürleri ardı ardına sıralasak da bu hengamenin çocuklarıyız. bunu kabul etmek durumundayız sanırım. hipomani ve güncel olarak majör depresyon tanısıyla gittiğim yerde benim deneyimlediklerim bunlar.

    aklıma gelmeyen ya da derleyemediğim hususları da belirtirseniz onları da gerekli şekilde düzenler ve eklerim.

    sağlıkla ve mutlulukla...

    edit: imla
  • sanki iyileşecekmişim gibi yeni yattığım hastane. kendine güvenen bir yer, mekan olarak da güzel, iyileşebilecek olana tavsiye ederim. bende iş yok sadece.
  • sgk ile anlaşması bulunan hastane. ulaşımı ciddi bir sorun, ankara'dan gelenler; akıncılar gişesini görene kadar otoyolda ilerleyip, gişeye girecekmiş gibi yapıp son anda karar değiştirerek ankara lojistik üssü tabelalarını takip ederek ulaşabilirler.
  • ankara kazan'da kurulan ve psikiyatrinin bir ekip çalışması olduğuna inanan özel bir psikiyatri hastanesi..
    http://www.boylampsikiyatri.com/
  • nizamiyede hasta edip içeride tedavi eden hastane.
  • hollanda'da 1,5 yil tedavi sırası bekledikten sonra ankara'da keşfettiğim hastanedir. birliğime bugün teslim oldum. güler yüzlü ve sabırlı personelleri ve hemşireleri sayesinde hiç yabancılık çekmedim. ayrıca bana verdikleri odanın ismi nergis ve bu benim en sevdiğim çiçektir. böyle güzel küçük bir tesadüf olması da odama daha çok ısınmamı sağladı. sanki doğru yere geldiğim mesajını verir gibi çünkü hastaneye gelene kadar anksiyete krizi geçirdim 'çok yanlış bir şey yapıyorum' diye. haftasonu giriş yaptığım için tedavim henüz başlamadı ama umuyorum ki her şey çok güzel olacak.
    görsel
  • 1700'lü yılların ingiltere'sinin en önemli meselelerinden biri açık denizde gemilerin kaybolmamaları için boylamın tespit edilmesiydi.

    william hogarth, the rake’s progress (hovardanın gelişimi) adlı bir dizi resimle boylamın tespit edilmesi meselesine çözüm bulma tutkusu ve yol açtığı tüm çılgın fikirleri hicveder.

    bu resimlerin en sonuncusu, londra’daki kötü şöhretli akıl hastanesi (bkz: bedlam)’ı, içinde boylamı hesaplamak için deliren insanlarla dolu olarak tasvir eder. pek çok insan boylam hesaplamak için uğraşmaktan delirmiş yani.

    türkiye'de de böyle bir yer varmış. sanmıyorum, ama umarım entry de bahsettiğim hikayeden esinlenmiştir.
  • psikiyatri hastanesi olmayı ergenlik sivilcesi sorunları çözme zanneden hastanemsi...
  • 2 farklı yakınımı yatırdım bu hastaneye ve iyi ki var diyebilirim. örneğin hacettepe psikiyatri kliniği çok başarıldır. peki neden boylam'a ihtiyaç var, çünkü hacettepe psikiyatri'de yatabilmeniz için sıra beklemeniz gerekir. hastanızın durumu acil diyelim. bu durumda ankara'da alternatif tek çözüm boylam psikiyatri. kendisi ankara'nın kazan ilçesinde, merkeze 30km falan. güzel bi bahçesi var. genelde psikiyatri kliniklerinde izin verilmeyen telefon kullanma ya da bahçeye çıkma gibi şeyler serbest. hastanıza refakatçi lazımsa hastanenin anlaşmalı refakatçi sağlayan bir firması da var. ben bizzat yatmadım ama yatmasına vesile olduklarım memnun ayrıldılar. ekt tedavileri de başarılı. sgk anlaşması olması avantaj. özel hastane olmasına rağmen fiyatları makul. bu hastanein muadili istanbuldaki np istanbul örneğin bu hastaneden en az 4 - 5 kat daha pahalıdır.
hesabın var mı? giriş yap