• seksenli yillarda dünyaya bulaşan hiperaktif sallantı akımıydı bu... hangi titrekten çıktığı bilinmeyen bu dans uğruna nice gençler; körpecik kızlar, tunç gibi erkekler hebâ olmuştur... ewlerinden "breyk densçı olucam" diye kaçan bu gençler yol boyunca titremişler, kendilerini yetiştirmeye çalışmışlardır, bir kaç ay titremek sayesinde "popüler" olabilen bu gençler daha sonra -muhtemelen- birilerinin plug n play kölesi olmuşlardır...

    klasik olan bir "elektrik geçirme" hareketi wardı; büyük bir sorumluluktan kurtulmaktı aynı zamanda... kollarını estetik bir senkronla dalgalandıran kişi, bir başkasına dalgayı vurup dinginleşir: "dalgalandım da duruldum" hallerine gelirdi. gösterinin ortalarında elektrik alan "asıl adam", bir kaç saniye tüm bedenini sarstıktan sonra yerlerde yuwarlanmaya, bir mevlana, bir yunus gibi dönmeye başlardı kendi yorumuyla; "herüf yerleri temizliyü lan ekirekü" gevşeklikleri dillerdeyken, şaşkın bakışların hedefi "genç" toparlardı kendini, yeni bir "karşı cins"in dikkat-i nazarına doğru...
  • altin yumruk isimli filmde de kırmızı fintan giymiş bir coşkun brekdansçı filmin ana elemanlarındandı. pes etmek yok teslim olmak yok diyerek asıl oğlanın başarısında büyük rol oynamış, başartmıştı...

    ek olarak 80'li yıllardaki başta emrah filmleri olmak üzere içerisinde "diskoda sapıtmış şekilde dans eden gençlik" sahnesi barındıran tüm filmlerde sık sık boy gösterir ülkemizin breakdans uzmanları.
  • hiphop müzik kökenli olup 70'li yılların sonlarına doğru popülerleşmiştir. b-boying diye de bilinir. bunun uzantısı olan bir de robot dans vardır.
  • 80'li yılların başında beat street, style wars, wild style ve breakin'le sinema alanında, midnight star, west street mob, whodini, ollie and jerry, break machine, dazz band, rock steady crew, freeez, sugarhill gang gibi gruplarla müzik alanında popüler olan akım. zamanında türkiyede de çok ilgi gören bu efsanevi çılgınlık 1986 yılıyla birlikte sona erdi. hatta o günlerden paşalı, dax, storm gibi breakdance&hip hop kültürünü türkiyeye getirmiş insanları bilirim. kafa bandı- kimyager gözlüğü-old school ayakkabılar ve eşofmanlar kombinasyonu içerisinde, omuzunuza zamanın boom box denilen gümüş renkli koca stereolarından koyup battle'ın yolunu tutardınız. bağdat caddesi'ndeki gece battle'larının yanı sıra, moda parkı, bakırköy özgürlük meydanı, ataköy rio caddesi, airport gibi zamanın gözde diskoları breakdance battle'larının yapıldığı yerlerdi 80'lerin başında. yazın ise gençlik çoğunlukla yazlıklara gittiğinden, o zamanlarda yazlıklar istanbul'a yakın olduğundan, çocukluğumun geçtiği parkköy, kumburgaz, kınalı, bizimköy gibi yazlık mekanların diskosu kızlı-erkekli breakdance şenliğine dönüşürdü. o günlerden şimdi geriye hiç bir şey kalmadı, hey gidi hey. kalite de düştü, insanların davranışları da değişti, şimdi gangsta denen ruhsuzlar idare ediyo bu endüstriyi. yazık walla...
  • (bkz: graffiti rock)
  • istanbulda daha çok kasımpaşa , taksim , gaziosmanpaşa gibi yerlerde oturan çoçukların kendilerni uğraş seçtikleri bi dans çeşidi.kendilerini oyalamak için bomboş dolaşmaktansa en azından spor gibi bunu yapalım dedikleri şey.
    her pazar günleri bunlar bir araya toplnır taksimde nerde (bkz: hip hop)party yapılıosa oraya giderler.
  • halkin dansi. tehlikelidir. tevatur bu ya, bir dans salonunda varoslardan kopup gelen bir genc, breakdance'ten elektrik bugiye dogru salinimli bir cosma seansindadir. `ayaklari öne arkaya 180 derece actiktan sonra aynen gerisingeri kalkma hareketi` denerken, ayaklar 180 derece acik pozisyonda kilitlenmis, arkadaslari cocugu bu halde haseki hastanesine yetistirmislerdir. yine tevature gore bundan sonraki dans hayatini zeybek turu agir ol molla desinler janri figüratif eserlerle surdurmus, bir gün gelmis emekli olmus, bu aniyi da emekliligini gecirdigi kir gazinosunda birkac post brekdansciya anlatmistir.
  • günümüzde extreme sports kategorisinde tutulan bir spor dali. kendine özgü hareketleri vardir. kimi hareketleri ise artistik jimnastikten gelmektedir.yapilmasi yetenek gerektiren bisey. bu aralar yine gözde olmaya basladi. her kösede dans eden birilerini görmek mümkün. ege ve akdeniz üniversitelerinde bu konuda faliyet gosteren topluluklar var.
  • 70'ler ve 80'lerdeki göz alıcı estetiğinden ve sanatsal yönünden artık yoksun olan, günümüzde 50 cent, lil john, bomfunk hayranı palyaço kılıklı keko gençler ve onların özenti yandaşları tarafından icra edilen bir zamanların modası..
  • seksenli yillarda buyuyen cocuklarin da breakdance yapiyorum nidalariyla orda burda yerlerde yuvarlandiklari da gorulmustur. donem gencligine etkisi buyuktur.
hesabın var mı? giriş yap