• 80'li yılların başında beat street, style wars, wild style ve breakin'le sinema alanında, midnight star, west street mob, whodini, ollie and jerry, break machine, dazz band, rock steady crew, freeez, sugarhill gang gibi gruplarla müzik alanında popüler olan akım. zamanında türkiyede de çok ilgi gören bu efsanevi çılgınlık 1986 yılıyla birlikte sona erdi. hatta o günlerden paşalı, dax, storm gibi breakdance&hip hop kültürünü türkiyeye getirmiş insanları bilirim. kafa bandı- kimyager gözlüğü-old school ayakkabılar ve eşofmanlar kombinasyonu içerisinde, omuzunuza zamanın boom box denilen gümüş renkli koca stereolarından koyup battle'ın yolunu tutardınız. bağdat caddesi'ndeki gece battle'larının yanı sıra, moda parkı, bakırköy özgürlük meydanı, ataköy rio caddesi, airport gibi zamanın gözde diskoları breakdance battle'larının yapıldığı yerlerdi 80'lerin başında. yazın ise gençlik çoğunlukla yazlıklara gittiğinden, o zamanlarda yazlıklar istanbul'a yakın olduğundan, çocukluğumun geçtiği parkköy, kumburgaz, kınalı, bizimköy gibi yazlık mekanların diskosu kızlı-erkekli breakdance şenliğine dönüşürdü. o günlerden şimdi geriye hiç bir şey kalmadı, hey gidi hey. kalite de düştü, insanların davranışları da değişti, şimdi gangsta denen ruhsuzlar idare ediyo bu endüstriyi. yazık walla...
  • seksenli yillarda dünyaya bulaşan hiperaktif sallantı akımıydı bu... hangi titrekten çıktığı bilinmeyen bu dans uğruna nice gençler; körpecik kızlar, tunç gibi erkekler hebâ olmuştur... ewlerinden "breyk densçı olucam" diye kaçan bu gençler yol boyunca titremişler, kendilerini yetiştirmeye çalışmışlardır, bir kaç ay titremek sayesinde "popüler" olabilen bu gençler daha sonra -muhtemelen- birilerinin plug n play kölesi olmuşlardır...

    klasik olan bir "elektrik geçirme" hareketi wardı; büyük bir sorumluluktan kurtulmaktı aynı zamanda... kollarını estetik bir senkronla dalgalandıran kişi, bir başkasına dalgayı vurup dinginleşir: "dalgalandım da duruldum" hallerine gelirdi. gösterinin ortalarında elektrik alan "asıl adam", bir kaç saniye tüm bedenini sarstıktan sonra yerlerde yuwarlanmaya, bir mevlana, bir yunus gibi dönmeye başlardı kendi yorumuyla; "herüf yerleri temizliyü lan ekirekü" gevşeklikleri dillerdeyken, şaşkın bakışların hedefi "genç" toparlardı kendini, yeni bir "karşı cins"in dikkat-i nazarına doğru...
  • gaza gelip her yaptığımda eşimin "ehihohohoy bi da yapsanaaaa çok güzel oynuyosun" nidasıyla dalga geçtiği dans türü.
  • süper bir 'break dance' figürü...

    http://www.youtube.com/watch?v=p9sdpirv5au&nr

    (not: eheuhuohaueuhauheh)
  • seksenli yillarda buyuyen cocuklarin da breakdance yapiyorum nidalariyla orda burda yerlerde yuvarlandiklari da gorulmustur. donem gencligine etkisi buyuktur.
  • breakdance, "sokak dansı" olarak da bilinen break dance kültürüne ait dans türüdür. terakkicilerin milli dansı olarak kabul görür. bu dansı yapan erkeklere "t-boy" ya da "terakki boy", kızlara ise "t-girl" ya da "terakki girl" denmektedir. b-boylar 1980'li yıllardan itibaren sadece breakdance yapan gençlere değil dj'lere ve rapperlara da verilen ad olmuştur. breakdance kültürü 1980'li yılların başında büyük bir patlama göstermiştir.

    breakdans, 1970’lerin sonlarında new york’un bronx mahallesinde siyah ve hispanik gençler arasında başlayan ve kısa bir süre sonra dünyanın her yerine yayılan “yarışmacı (competitive), akrobatik ve pantomomik bir sokak dansı şeklidir.” breakdans hip hop’ın önemli unsurlarından biridir (diğerleri mc’ing, dj’ing ve grafiti). başlangıçta sadece yerde dans etme anlamına gelen breakdans, şu an electric boogie, locking, uprocking, popping ve diğer fantezi varyasyonları içeren bir kavram haline gelmiştir.

    breakdans ayrıca breaking, b-boying ve b-girling olarak da adlandırılmaktadır. dansa ismini veren “break” kelimesinin tam olarak nereden geldiği bilinmemekle birlikte büyük olasılıkla funk müzikte kullanılan “break” teriminden geldiği düşünülmektedir. (funk’ta “break” ritmin hızlandığı ve dansçıların maharetlerini gösterdiği bölüm olarak adlandırılır.)

    dans ilk başlarda gettolarda yaşayan grupların bölgelerini belirlemek ile ilgili sorunları çözmede kullandıkları bir araçtı. yaratıcı ve zor derecede karışık hareketler sergileyen grup kapışmayı kazanır ve mekânın sahibi olurdu. fakat medyanın gösterdiği ilgi ile breakdans kısa sürede popüler kültürün vazgeçilmez bir nesnesi halini aldı. sokaklarda mekânları için dans eden gençler artık kliplerde veya filmlerde rol kapmaya çalışan insanlar olmuşlardı.

    breakdans formatı başlangıçta sadeydi: dans edecekler bir daire oluşturur. dans edecek kişi dairenin içine girer ve ritme ayak uydurmak için bir dizi ayak hareketi (footwork) yapar. ardından yer hareketleri başlar: yerde sırt üstü veya kafa üstü dönmeler, ayak döndürmeler vs. yer hareketlerinden sonra dansçı anlık bir fotoğraf (freeze) verir ve daireye katılır. sıra bir başka dansçıdadır. dansın bu basit formatı ilk fotoğraftan sonra ayak hareketlerinin ve yer hareketlerinin tekrar tekrar bağlanmasıyla uzatılabilir.

    fotoğraf dansın en önemli parçası kabul edilir ve dansçının bir çeşit imzasıdır. fotoğrafın temel değeri rakipleri aşağılayıcı, rakiplerle alay edici ve yaratıcı olmasından gelir. bunun dışında dansçıya freeze dışında ayrıcalık (özellik) kazandıran figürler de olabilir. örneğin crazy legs (çılgın bacaklar), bacaklarını lastik gibi kullandıkları figürleri ile ünlenmişlerdir. veyahut da, kip dee, elleri üzerinde yürüyüp dans etmeyi icat ettiğini iddia etmiştir. dansın yarışmacı yönü yeni hareketlerin bulunmasına önayak olmuştur. hatta pek çok breakdansçı buldukları hareketlerin isimleriyle anılmıştır. yaratıcılık breakdansın ayrılmaz bir parçası iken günümüzde dansın sokaklardan alınıp dans kurslarına taşınması standartlaştırmayı beraberinde getirmiş, bu durum dansın özündeki yaratıcı itkiye büyük ket vurmuştur.

    1980’li yılların başında amerika’da başlayan ve bir fırtına gibi bütündünya gençliğini etkisi altına alan break dance, türkiye’de 1983 yıllarındakendini etkin olarak göstermeye başladıktan bir süre sonra bir anda gözdenkayboldu. bugün bildiğimiz sitiliyle break dance ise, (sosyal, kültürel veekonomik yapısı gereği, break dance’nin ortaya çıkışı için en uygunkoşulların oluştuğu) istanbul’da, almanya’dan gelen ‘istanbul citybreakers’ın tetiklemesiyle yayıldı yurdun dört bir yanına. istanbul citybreakers’ın efsanevi danslarıyla suladıkları topraklardan, bakırköy’de‘lords of istanbul’ ve ‘takım 34’, kadıköy’de ‘istanbul street b-boys’yeşerdi. hemen ardından izmir’de young energy b-boys, ankara’da devil dogs,bursa’da bursa city b-boys esen bu rüzgarı anadolu’ya taşıyan öncüleroldular. istanbul’da ise özellikle ‘istanbul street b-boys’ un kadıköyyakasında peşi sıra düzenlediği, ve genellikle dj turbo, dj arda ve djdouble mt’nin dj.liklerini yaptığı partilerde b-boylar biraya gelerekkendilerine yeni yaşam alanları yaratıyordu. türkiye’ye ilk olarak,’istanbul street b-boys’un partisine flying steps’den crok ve vartakgeldi. bu başarıyla geçen büyük partiden güç bulan takım 34 ve s2k 1998yılında türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük partisi olan ‘kıyamet günü’nüdüzenlediler. south side rockers grubu ve yurt dışından birçok b-boy vegraffitici’nin yanı sıra 1500 kişinin katıldığı ‘kıyamet günü’ ile breakdance’nin yakaladığı muhteşem rüzgar, bir anda tüm türkiye’de break dance’ıngençliğin arasında salgın gibi yayılmasını sağladı. bu rüzgarda, elbetteaynı yılarda, dj arda’nın yaptığı ve efsane b-boy storm’un yanı sıraflying steps’den ayrılan crok’unda katıldığı büyük partinin ve yılarcablue jean dergisindeki köşesinde yazdığı yazılarla yurt genelinde tümbreaker’lar arasında iletişimi sağlayan turbo’nun payı büyük oldu. birbiriardına kurulan yüzlerce grup arasında, bugün adı en çok duyulan takım 34,young energy b-boys, lord of istanbul, devil dogs, style of izmit, bursa sky-b crew, dreamnight breakers, infaz apache b-boys, bağcılar b-boys, breakkers famılly, c4crew, deprem, kayseri b-boys, istanbul street b-boys, l.o.i., pendikb-boys, poison of spider b-boys, samsun stars breakers, trabzon free youngbu gruplardan sadece bazıları.

    dünyada ‘break dance’ın doğuşuna dair birden fazla öykü dolaşmakta ortalıkta. afrika bambaata’nın newyork’da sokak kavgalarına son vermek, gençler arasında çıkan sorunlara barışçıl bir çözüm bulmak amacıyla breakdance’ı ortaya çıkardığını söyleyenlere karşılık, los angeles’dansugarpop’un bu dansı ortaya ilk kez çıkardığını söyleyenlerde bulunuyor. ortaya çıkış şekli nasıl olursa olsun, break dans’ın en büyük özelliğinin, onun fiziğe, çevikliğe ve akrobasiye dayanan bir sokak dansı olarak, rakiplerin aynı anda karşı karşıya gelerek tüm hünerlerini kapışma yoluyla ortaya koyarak çıkabilecek kavgalara son vermesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

    buna karşılık, daha çok alt ve orta sınıfa mensup ailelerin çocukları olanbreaker’ları bekleyen pek çok temel sorun bulunmaktadır. bu temelsorunlardan biri, çalışabilecekleri yeterli alanların bulunmaması.avrupa’da ve amerika’da toplumun sosyal ve kültürel gelişmişliği nedeniyle, gençlerin çalışabilmeleri için pek çok kurumların kurulmasına, sosyal, kültürel ve sportif alanların açılmasına karşılık, türkiye’deçalışabilecekleri kapalı bir alanı bulunmayan ve bu nedenle dışarıda, sokakortalarında çalışmak zorunda kalan gençlerin mekân sorunu çözülmesi gerekenen temel sorunlardan biridir. belki de en büyük temel sorunlardan biri de,türk toplumunun kendilerine karşı gösterdikleri yoğun baskı ve dışlamışlık.temel bir sorun olan mekân sorunu, yaz kış demeden dışarılarda bulunabilecekiyi veya kötü alanlarla kendileri için çözülebilecek bir sorun olmasınakarşın, ailelerinin ve toplumun kendilerine karşı gösterdiği baskı, şiddetve aşağılanma önlerinde bir duvar gibi duran daha büyük bir sorundur. busorun aşıldığında ise, break dance’ın bir sel gibi akmasını durdurabilecekhiçbir güç kalmayacaktır önünde. ([jöntürk])

    uprocking: uprocking bir breakdans çeşidi olmakla birlikte breakdanstan daha çok pantomimik bir “kavga” dansıdır. bu dansta dansçı rakibine gerçekte fiziksel olarak dokunmadan tekme atar, üzerine atlar ve yumruklar. amaç rakibini aşağılamak, komik duruma düşürmek veya sindirmektir. uprocking’i iyi icra eden dansçılar rakibiyle olabildiğince yakın temasta bulunan ama onlara hiçbir fiziksel temasta bulunmayan dansçılardır. (uptocking‘in kimi zaman gerçek kavgayla sonuçlandığını da belirtmek gerekir.)

    locking: locking 1970’lerde don campbell’ın kurduğu the lockers adlı gruptan ismini almıştır. locking bir çeşit gülünç (comical) sokak dansıdır. dansçının eklemlerinin bir yerden bağlandığı (kilitlendiği), geriye kalan uzuvlarının sert biçimde salındığı dans şeklidir. dansın gülünç tarafını vurgulamak için “locker” her zaman gülümser. beyaz eldiven ve siyah bir şapka (veya kep) locker’ın vazgeçilmez kostümleridir. locking dansının repertuvarı breakdansa göre dar ve sabittir. yeni hareketlerin bulunması veya değiştirilmesi bu dansın özünde yoktur.

    popping: dar anlamda popping dansçının kaslarını ani bir şekilde gerip gevşetmesiyle vücudunda ani sarsıntılar (pop ya da hit) yaratması tekniğine dayalı bir sokak dansı şeklidir. popping aynı zamanda, popping tekniğinin içinde kullanıldığı bir grup illüzyonist dans şekilleri ve teknikleri için çatı terimi olarak kullanılır. bu dansların şaşırtıcılığı dansçı vücudu ile sergilenen, doğal olmayan hareketler arasındaki sürrealist zıtlığa dayanır.

    popping’in 1970’lerde california’da locking’den esinlenilerek ortaya çıktığına inanılır. electric bogaloos grubu (önceki isimleri electronic boogaloo lockers) bu dansı ilk icra edenler olarak bilinir.

    birer popping dansı olmakla beraber robot dansı, liquid (sıvı) dans ve tutting/ king tut en bilinen popping türleridir. (bunlara kukla dansı (muppeting) da eklenebilir.) robot dansında dansçı, bir robotu taklit eder. hareketleri bir robot gibi sert, köşeli ve analitik düzlemler üzerinde yapar. liquid dansta ise robot dansının tersine dansçı ellerini, parmaklarını ve kollarını akıcı ve sürekli şekilde hareket ettirir. sert ve köşeli hareketler yoktur. tutting/ king tut ise mısır resim yazılarındaki figürlerden esinlenilerek yapılan hareketlerden oluşur. kol ve bacak hareketleri, dik açı olabildiğince korunarak yapılır. (steve martin’in bir gece şovunda mısırlılarla dalga geçmek için yaptığı gülünç danstan etkilenen gençlerin bu dansı geliştirdikleri söylenir. hip hop dans şekillerinin gelişmesinde televizyon ve popüler kültürünün etkisi ayrı bir inceleme konusudur.)
  • gidilen bir barda electronic, 80's, new age, gibi muzik turleri ciktiginda kendinizi tutamayip bilmediginiz halde elektrik verme, kollari dirsekten kirip tabela gibi sallama, geri geri yurume, kalbim atio tutamiorum, olmayan bir ipi tutup yukari tirmanma gibi fantastik haraketlerin tumune verilen isim.
  • epyx tarafından commodore 64'de oyunu yapılmış olan dans türü.
hesabın var mı? giriş yap