• lisansini harvard'dan, doktorasini oxford'dan almis, su anda columbia universitesi'nde profesor olan asmis supersicim teorisyeni. "the elegant universe" ve subat 2004'te cikmis olan "the fabric of the cosmos" kitaplarinin yazari. the elegant universe'in belgesel halinde de geyik anlatici rolunu pek guzel oynamistir*. angel'in 21 mart 2004 pazar aksami oynayan bolumunde de ed witten ile birlikte adi gecmistir.
  • kütleçekim dalgasının ne olduğunu ve gözlemlenmesinin önemini 8 dk içinde bilal'e anlatır gibi anlatmış.

    https://www.youtube.com/watch?v=ajzojawfebs
  • "babam 27 sene önce öldü. ara sıra hâlâ onunla konuşuyorum. bir fizikçi olarak bu yaptığımın anlamsız olduğunu biliyorum. bir insan olaraksa bu sikimde bile değil!" diyerek beni koparmış bilim insanı...
  • 9 şubat 1963 yılında newyork'ta doğan amerikalı teorik fizikçi ve en bilinen sicim teorisyenlerinden biridir. 1996 yılından beri columbia üniversitesinde profesör olarak bulunan greene, iki farklı calabi- yau manifold arasındaki ayna simetrisi üzerinde çalıştı.

    teorik fizik alanındaki çalışmalarının yanında greene; the elegant universe, icarus at the edge of time, the fabric of the cosmos kitapları ve pbs'de yayınlanan programlarıyla da geniş kitlelere teorik fiziği (daha çok sicim teorisini) tanıtmaya ve (belki de) sevdirmeye çalıştı.

    1999 yılında yayınlanan, the elegant universe: superstrings, hidden dimensions, and tje quest for the ultimate theory kitabı kurgu-dışı kategorisinde pulitzer ödülü finalistleri arasına girdi ve 2000 yılında the aventis prizes for science books ödülünü kazandı. kitap aynı isimle, pbs televizyonu tarafından greene'nin sunumu ile tv programı haline getirildi ve 2003 yılında peabody ödülünü kazandı.

    ikinci kitabı the fabric of the cosmos: space. time. and the texture of reality 2004 yılında yayınlandı.

    [devam edecek]

    ansiklopedik bilgilerin yanında brian greene, kitaplarındaki basit anlatımı, konuşmalarındaki akıcılık, tonlama ve süreklilikle fizik ilmine hobi olarak merak duyanlara suser garantili yeni ufuklar açmaktadır. şahane bir anlatıcı olarak, the elegant universe kitabında anlattıklarını ted konferansları çerçevesinde 2005 yılında kaydedilen programda 19 dakikada anlatabilmekte, bir takım insanların beynine kazınmaktadır.
  • su aralar kendisini amerikan pbs televizyonunda yayinlanan nova serisinde gormek mumkun. fabric of cosmos icin dort bolum cekmisler ve dun ilk bolumu sans eseri izledim. belgeselin tarzini begenmedim, canlandirmalar ve ve bazi animasyonlar dandikti ama konu cok ilginc. ustelik dunyaca unlu fizikcileri konusturmuslar. izlemeye deger.

    http://www.pbs.org/…a/physics/fabric-of-cosmos.html
  • sheldon cooper tarafından önce dizide az öncede twitterda kendi üslubunca tiye alınmıştır..
    "why do people believe that i dislike brian greene's writing? he's written some of my favorite childrens' books". diyerek çocukken nasıl bir manyak olduğunu siz tahmin edin artık..

    http://twitter.com/…cooper/status/56508515057025024
  • reyiz uzayın topolojisinin sandığımız gibi olmadığını açıklamak üzere. şu anda üzerinde çalıştığı konu bu. ve halinden anladığım kadarıyla ortada somut bir şeyler olmasa böyle heyecana gelmezdi, dillendirmezdi. bu şu anlama geliyor. entanglement falan girmeden veriyi zamanda referansın evveline dahi yollama imkanı olabilir. kulağa manyakça geliyor değil mi? eğer bu iş patlarsa evrende mesafeler arası veri iletimi sorunu hiç beklemediğimiz bir şekilde çözülmüş olacak. hatta zemmağanda yolculuk misali veri iletimi yapılabilecek -geçmişe-. beyin sikertmeceeee!!! * pusudayım bakalım ne zaman çıkaracaklar paper'i. sinsi sinsi ilerliyor reyiz, kolpacı olmadığını bildiğimden içim rahat.
  • evrenin zarafeti, evrenin dokusu ve saklı gerçelik adlı ( tamamı tübitak yayınlarından) kitaplarının tamamına sahip olduğum ve hepsini severek okuyup bitirdiğim kuramsal fizikçi.
    çağımızda artık bilgiye ulaşmak hiç zor değil. tübitak yayınları bu kitapları çok makul fiyatlara satıyor. *brian greene ise insanların anlamama telaşlı önyargılarının bulunduğu konuları -sicim teorisi, kuantum fiziği, izafiyet teorisi- adeta bilal'e anlatır gibi anlatıyor. yaşadığımız evrenden habersiz, dünya odaklı, kendimiz odaklı insanlar olmaktan çıkıp okuyup araştırıp anlamamız gerekiyor. bunun sonucunda anlatılamayacak derecede güzel bakış açısı kazanmak garanti. *
  • world science festival

    yukarıdaki youtube kanalında bir çok sunumun yapıldığı videoları bulabilirsiniz. sanırım kanalı yöneten kişi kendisi. arada kendi vlog, soru cevap tarzı canlı yayınlar da açıyor. meraklılara şiddetle tavsiye ederim. meraklısına neredeyse bir ömür yetecek video var bu kanalda.!!!

    yukarıda bir yazar egosunun olmadığından bahsetmiş. kanaldaki videoları izleyince çok daha emin olacaktır bu tespitine.

    kitaplarını nadirkitap.com dan çok rahat bulabiliyorsunuz.
  • bilim iletişimi açısından geleceğin richard feynman'ı, hatta belki carl sagan'ı olmaya aday. neil degrasse tyson falan bunun yanında bok yemiş affedersiniz.

    benim gözümde bu abiye yaklaşan isim sayısı az yeni kuşak arasında: sean carrol, jim al-khalili... başka?

    bu arada kişisel favorim sabine hossenfelder.
hesabın var mı? giriş yap